Jeg velger å redusere antall oppvarmede rom i de kaldeste periodene. En enkel metode, slå ned på ovnene og lukke noen dører. Velkent fra den tid en hugget og kløyvde sin egen ved for hånd.
Beklager å gå litt ut av emne til TS. Ser at jeg betalte 37,54 for timesavregnet spot til Fjordkraft i januar. Har gått inn for å redusere varmekablene i ettermiddags tiden hver dag. Leste av Nordpool og Elhub. Regnet ut snitt pris på strøm til 24,40. Regnet så ut når jeg har brukt hver kw til oppgitt pris i alle timene fra nordpool. Det ble 24,64. Da beregner Fjorrdkraft seg 37,54- 24,64 = 12,90 øre/kwh i fortjeneste. Er ikke det litt mye i tillegg til 27 kr månden i fastbeløp?
Det står du har times avregning. Da kan en ikke benytte gjennomsnittspris men må ha det aktuelle forbruket for å kunne finne prisen. Men om dette er årsaken vet jeg ikke. I tillegg må du sjekke om det er ditt forbruk det beregnes ut i fra. Har sett at noen forsatt benytter gjennomsnitt profiler selv om de har tilgang til dine timesavlesninger. Da hjelper det ikke å selv spare i de dyre timene.
Snakket med de for endel uker siden og de opplyste at det var beregnet separat pris for hver time. Men de kunne ikke gi meg oversikt time for time på disse prisene. Det måtte jeg selv gjøre slik jeg gjorde nå. De reklamerer for et påslag på 5,49 øre kwh og ikke 12,9 som jeg har betalt.
Snakket med de for endel uker siden og de opplyste at det var beregnet separat pris for hver time. Men de kunne ikke gi meg oversikt time for time på disse prisene. Det måtte jeg selv gjøre slik jeg gjorde nå. De reklamerer for et påslag på 5,49 øre kwh og ikke 12,9 som jeg har betalt.
Kjør prismatch mot den til enhver billigeste tilbudet du får Finb den billigste https://www.strompris.no/ og send epost til Fjordkraft om dei kan matche prisen.
Eg får p.t. denne prisen hos Fjordkraft (ex. nettleie) ved å vise til Agva Kraft sin avtale:
Med noen få øre i forskjell fra nåværende avtale er det for meg et minstekrav at jeg fullt ut forstår alle detaljer i avtalevilkårene. I dag har jeg en avtale på NordPool-prisen time for time, med et fast påslag. Jeg kontrollregnet for en hel måned, ut mitt forbruk og spotprisen, og fant, om jeg i farten husker riktig, et avvik på sju øre fra regningen. Det er innenfor toleransegrensen, og kan skyldes ulik avrunding, små kursvariasjoner etc.
Så ser jeg på Fjordkraft Spot Web:
Strømprisen som leveres er Fjordkrafts Innkjøpspris. Med Innkjøpspris menes i denne avtalen: et timeveidgjennomsnitt av spotprisen fra strømbørsen Nordpool per måned med tilhørende innkjøpskostnader iområdet der strømmen leveres
Hva i all verden betyr dette? "timeveid gjennomsnitt av spotprisen per måned"? Hva er forskjellen mellom et timeveid gjennomsnitt og et gjennomsnitt? Hvis det er en veiing i forhold til mitt forbruk, time for time, hvorfor da dette snakket om gjennomsnitt over måneden? Og så dette "med tilhørende innkjøpskostnader" - åpner dette for andre kostander? Hvis det kun er spotprisen, hvorfor beteges det da som "spotprisen [...] med tilhørende innkjøpkosnader"?
Dersom nettleverandør sender timesverdier for avregning vil prisen på faktura vektes etter anleggets timesforbruk
Alle timeavlesinger ligger Elhub, som alle forholder seg til (så man med x nettleverandører og y kraftleverandører skal slippe å ha x*y mulige kanaler). Dette høres ut som en tåkelegging. For kunder med AMS-måler er timesverdiene tilgjengelige. Hvis Fjordkraft mener å si: Dersom nettleverandøren ikke oppfyller myndighetenes pålegg om rapportering til Elhub, og blir ilagt bøter for det, er det ikke vårt ansvar! - da er det en underlig ting å ta inn i egne vilkår - det virker som at de vil ha noen slags gardering for ett eller annet som ikke sies klart.
Siden nå timesverdier er tilgjengelig, får vi anta at for alle kunder "vektes prisen på faktura etter anleggets timeforbruk". Men hva i all verden mens med "vektes etter", etter en innledning om "timeveid gjennomsnitt av spotprisen pr måned"? Det står ihvertfall ikke i klartekst i vilkårene at jeg time for time betaler spotprisen pluss påslaget - det er ikke en "vekting" men ren multiplikasjon av enhetspris ganger mengde. Da er alt snakk om gjennomsnitt irrelevant. "Tilhørende innkjøpskostnader" er også irrelevant.
Hadde Fjordkrafts vilkår sagt noe sånt som at "Med AMS-måler betaler du for hver time ditt forbruk multiplisert med spotprisen på NordPool for ditt strømområde, med et tillegg på 1,99 øre. Har du ikke AMS-måler, ...", da kunne jeg ettergått strømregningen ned til siste øre (slik jeg gjør med min nåværende avtale). Fjordkrafts vilkår kan tolkes slik at de kan beregne min faktura på den måten. Men med alle disse ordene om timeveid gjennomsnitt og tilhørende innkjøpskostnader og vekting etter forbruk kan de også presentere en helt annen faktura for meg, som det er helt umulig for meg å ettergå, men de kan likevel hevde at den er i samsvar med vilkårene.
Siden jeg kan innhente både mitt eget time-for-time-forbruk og NordPool-prisene kan jeg naturligvis regne ut hva jeg mener regningen burde vært, og klage på det. Men da kan de vise til vilkårene: Vi har regnet ut beløpet påen annen måte.
Når jeg sitter igjen med en gnagende følelse av at selgeren enten vil lure meg, eller ihvertfall holde muligheten åpen for å kunne lure meg, da er det like godt å holde seg til den klare og entydige avtalen jeg har pr idag, når besparelsen ved å skifte er rundt en krone pr dag nå vinterstid, enda mindre sommerstid.
Det er ikkje alle som har timesavregning, men det visste du vel, sikkert derfor dei formulerer seg slik dei gjer. Men eg (som har timesavregning) synes avtaleteksten er klar nok. Men prismatch, er det andre leverandører som gjev dette? Kva med leverandøren du har i dag?
For han over er del vel snakk om kr. 500-750/år å spare kun på påslaget. Einaste måten å få ned prisen er å skifte leverandør når det er noko å spare, slik at leverandørene ser nytten av å gje oss god pris heile tida.
Men prismatch, er det andre leverandører som gjev dette? Kva med leverandøren du har i dag?
Sjekket websidene nå, og ja: Jeg har prismatch. Men har ikke brydd meg om det før, og tror ikke jeg kommer til å bry meg før det blir mer dramatiske forskjeller.
/Rant follows:/
Hvis jeg hadde hatt et sterkt prisjakt-instinkt ville jeg nydt å tilbringe timesvis på nettet for å finne de billigste flybilettene, jeg ville kjørt halve byen rundt for å tanke til laveste bensinpris, jeg ville shoppet fra tolv ulike konkurrerende nettbutikker og alltid valgt den billigste, jeg ville gjort tredelen av matinnkjøpene på Rema, tredelen på på Obs, tredelen på Rimi, og til enhver tid visst hvilke produkter som var billigst hvor. Og jeg ville skiftet strømleverandør hver måned.
For hver øre jeg sparer pr kWt ved å shoppe rundt, sparer jeg 120 kr i året (de to siste årene har jeg ligget mellom 11 og 12.000 kWt, og kommende år blir det lavere). Timebetalingen blir for dårlig.
Jeg har en kollega som flere ganger i uka forteller om hvor billig har har fått kjøpt det ene og det andre. Hvor lavt han har klart å presse strømforbruk, og vannforbruk. Han er stadig ute og reiser, og viser fram bilettene, hvor billige turer han funnet, hvor billige leiebiler, hvor mye han sparte på å kjøpe det ene og det andre i utlandet. Å finne den laveste prisen er hans store glede og selvtilfredsstillelse.
Jeg finner min glede andre steder. I strålevarmen fra peisbålet, selv om jeg vet at kWt-prisen er mye høyere enn for el-oppvarming. Jeg går til jobben istedetfor å lete etter billigste bensinstasjon. Jeg betaler dobbelt så mye for en smakfull Jarlsberg Vellagrét som hva jeg kunne fått smakfri billigost for. Det er så mange andre steder man kan kutte utgifter, om det blir nødvendig. Kutt striming, bruk klærne til de er utslitt, gå en tur i skogen istedetfor på treningssenter (også det har noe å gjøre med hva man finner glede i, jfr. den siste detbatten på nrkbeta.no), ... Da "behøver" jeg ikke løpe som en halsende hund etter allverdens super-tilbud, men kan nyte både peisbål, aromatisk ost og lukten av granskog.
Kva straumleverandør bruker du i dag da? Kor mykje tid og penger ein ein vil bruke på ulike ting er jo opp til ein sjølv. Å spare kr. 300 med ein epost er iallefall ok for meg og tydleligvis for andre og sidan me har denne diskusjonen; ein del bryr seg om kva dei betaler, og ein del bryr seg med å fortelja at dei ikkje bryr seg Eg brukar no nærere 30000 kWh så nokre hundrelappar kvar månad er ok å ta med seg.
Skal du spare litt meir hos Fjordkraft?
Be om spot-web med 1,99 øre påslag (inkl. el sertifikat)
https://www.fjordkraft.no/strom/stromavtale/strom-innkjopspris/?utm_source=adtraction&utm_medium=affiliate&utm_campaign=adtraction&at_gd=2256944F25A3E00869B4B486CEB48ABCFB977B4F
Kjør prismatch mot den til enhver billigeste tilbudet du får
Finb den billigste https://www.strompris.no/ og send epost til Fjordkraft om dei kan matche prisen.
Eg får p.t. denne prisen hos Fjordkraft (ex. nettleie) ved å vise til Agva Kraft sin avtale:
Strømutgift
Dagens påslag -31,50 øre/kWt
Anslått spotpris 11,34 øre/kWt
= -20,16 øre/kWt
Beregnet forbruk 1 589 kWt à -20,16øre -320,34 kroner
+ Fastbeløp til Agva Kraft 0,00 kroner
= beregnet strømutgift denne måned -320,34 kroner
NB! Eg er ikkje selger, ansatt eller får noko fordeler av å linke til Fjordkraft.
Med noen få øre i forskjell fra nåværende avtale er det for meg et minstekrav at jeg fullt ut forstår alle detaljer i avtalevilkårene. I dag har jeg en avtale på NordPool-prisen time for time, med et fast påslag. Jeg kontrollregnet for en hel måned, ut mitt forbruk og spotprisen, og fant, om jeg i farten husker riktig, et avvik på sju øre fra regningen. Det er innenfor toleransegrensen, og kan skyldes ulik avrunding, små kursvariasjoner etc.
Så ser jeg på Fjordkraft Spot Web:
Strømprisen som leveres er Fjordkrafts Innkjøpspris. Med Innkjøpspris menes i denne avtalen: et timeveid gjennomsnitt av spotprisen fra strømbørsen Nordpool per måned med tilhørende innkjøpskostnader iområdet der strømmen leveres
Hva i all verden betyr dette? "timeveid gjennomsnitt av spotprisen per måned"? Hva er forskjellen mellom et timeveid gjennomsnitt og et gjennomsnitt? Hvis det er en veiing i forhold til mitt forbruk, time for time, hvorfor da dette snakket om gjennomsnitt over måneden? Og så dette "med tilhørende innkjøpskostnader" - åpner dette for andre kostander? Hvis det kun er spotprisen, hvorfor beteges det da som "spotprisen [...] med tilhørende innkjøpkosnader"?
Dersom nettleverandør sender timesverdier for avregning vil prisen på faktura vektes etter anleggets timesforbruk
Alle timeavlesinger ligger Elhub, som alle forholder seg til (så man med x nettleverandører og y kraftleverandører skal slippe å ha x*y mulige kanaler). Dette høres ut som en tåkelegging. For kunder med AMS-måler er timesverdiene tilgjengelige. Hvis Fjordkraft mener å si: Dersom nettleverandøren ikke oppfyller myndighetenes pålegg om rapportering til Elhub, og blir ilagt bøter for det, er det ikke vårt ansvar! - da er det en underlig ting å ta inn i egne vilkår - det virker som at de vil ha noen slags gardering for ett eller annet som ikke sies klart.
Siden nå timesverdier er tilgjengelig, får vi anta at for alle kunder "vektes prisen på faktura etter anleggets timeforbruk". Men hva i all verden mens med "vektes etter", etter en innledning om "timeveid gjennomsnitt av spotprisen pr måned"? Det står ihvertfall ikke i klartekst i vilkårene at jeg time for time betaler spotprisen pluss påslaget - det er ikke en "vekting" men ren multiplikasjon av enhetspris ganger mengde. Da er alt snakk om gjennomsnitt irrelevant. "Tilhørende innkjøpskostnader" er også irrelevant.
Hadde Fjordkrafts vilkår sagt noe sånt som at "Med AMS-måler betaler du for hver time ditt forbruk multiplisert med spotprisen på NordPool for ditt strømområde, med et tillegg på 1,99 øre. Har du ikke AMS-måler, ...", da kunne jeg ettergått strømregningen ned til siste øre (slik jeg gjør med min nåværende avtale). Fjordkrafts vilkår kan tolkes slik at de kan beregne min faktura på den måten. Men med alle disse ordene om timeveid gjennomsnitt og tilhørende innkjøpskostnader og vekting etter forbruk kan de også presentere en helt annen faktura for meg, som det er helt umulig for meg å ettergå, men de kan likevel hevde at den er i samsvar med vilkårene.
Siden jeg kan innhente både mitt eget time-for-time-forbruk og NordPool-prisene kan jeg naturligvis regne ut hva jeg mener regningen burde vært, og klage på det. Men da kan de vise til vilkårene: Vi har regnet ut beløpet påen annen måte.
Når jeg sitter igjen med en gnagende følelse av at selgeren enten vil lure meg, eller ihvertfall holde muligheten åpen for å kunne lure meg, da er det like godt å holde seg til den klare og entydige avtalen jeg har pr idag, når besparelsen ved å skifte er rundt en krone pr dag nå vinterstid, enda mindre sommerstid.
Men eg (som har timesavregning) synes avtaleteksten er klar nok.
Men prismatch, er det andre leverandører som gjev dette? Kva med leverandøren du har i dag?
For han over er del vel snakk om kr. 500-750/år å spare kun på påslaget.
Einaste måten å få ned prisen er å skifte leverandør når det er noko å spare, slik at leverandørene ser nytten av å gje oss god pris heile tida.
Sjekket websidene nå, og ja: Jeg har prismatch. Men har ikke brydd meg om det før, og tror ikke jeg kommer til å bry meg før det blir mer dramatiske forskjeller.
/Rant follows:/
Hvis jeg hadde hatt et sterkt prisjakt-instinkt ville jeg nydt å tilbringe timesvis på nettet for å finne de billigste flybilettene, jeg ville kjørt halve byen rundt for å tanke til laveste bensinpris, jeg ville shoppet fra tolv ulike konkurrerende nettbutikker og alltid valgt den billigste, jeg ville gjort tredelen av matinnkjøpene på Rema, tredelen på på Obs, tredelen på Rimi, og til enhver tid visst hvilke produkter som var billigst hvor. Og jeg ville skiftet strømleverandør hver måned.
For hver øre jeg sparer pr kWt ved å shoppe rundt, sparer jeg 120 kr i året (de to siste årene har jeg ligget mellom 11 og 12.000 kWt, og kommende år blir det lavere). Timebetalingen blir for dårlig.
Jeg har en kollega som flere ganger i uka forteller om hvor billig har har fått kjøpt det ene og det andre. Hvor lavt han har klart å presse strømforbruk, og vannforbruk. Han er stadig ute og reiser, og viser fram bilettene, hvor billige turer han funnet, hvor billige leiebiler, hvor mye han sparte på å kjøpe det ene og det andre i utlandet. Å finne den laveste prisen er hans store glede og selvtilfredsstillelse.
Jeg finner min glede andre steder. I strålevarmen fra peisbålet, selv om jeg vet at kWt-prisen er mye høyere enn for el-oppvarming. Jeg går til jobben istedetfor å lete etter billigste bensinstasjon. Jeg betaler dobbelt så mye for en smakfull Jarlsberg Vellagrét som hva jeg kunne fått smakfri billigost for. Det er så mange andre steder man kan kutte utgifter, om det blir nødvendig. Kutt striming, bruk klærne til de er utslitt, gå en tur i skogen istedetfor på treningssenter (også det har noe å gjøre med hva man finner glede i, jfr. den siste detbatten på nrkbeta.no), ... Da "behøver" jeg ikke løpe som en halsende hund etter allverdens super-tilbud, men kan nyte både peisbål, aromatisk ost og lukten av granskog.
Og dessuten ender man lett opp som i "Cheap Flights" - https://www.youtube.com/watch?v=HPyl2tOaKxM
/End of rant/
Kor mykje tid og penger ein ein vil bruke på ulike ting er jo opp til ein sjølv.
Å spare kr. 300 med ein epost er iallefall ok for meg og tydleligvis for andre og sidan me har denne diskusjonen; ein del bryr seg om kva dei betaler, og ein del bryr seg med å fortelja at dei ikkje bryr seg
Eg brukar no nærere 30000 kWh så nokre hundrelappar kvar månad er ok å ta med seg.