157    3    0  

Vannbåren varme med elkassett

 5     0
For ca 2 år siden flyttet vi inn i enebolig med gulv vannbåren varme med el-kassett som fordelt på 2 etasjer:

  • 1. etaje: 3 kurser med styringsenhet og romtermostater.

  • Kjeller: 3 manuelle kurser uten romtermostat.


Om vinteren pleier jeg å stille inn 20-25 grader på el-kassetten, da holder temperaturen i 1. etasjen ganske stabil med innstilt romtermostater på 21 grader. I kjelleren svinger temperaturen litt etter utetemperatur men det er så vidt greit.
Tur og retur vanntemperaturen på kursene til kjeller holder seg ganske lik innstilt temperatur på el-kassetten men hvorfor blir både tur og retur vanntemperatur på kursene til 1. etasje mye høyere (30-35 grader) enn innstilt temperaturen på el-kassetten som er 20-25 grader?

Nå på våren blir plutselig rommene i kjelleren veldig varme, 26 grader. Har prøvd å senke temperaturen på el-kassetten ned til ca 10 grader, romtermostatene i 1. etasjen til 10 grader og ventet over et døgn uten at temperaturen i kjelleren synker!!! Jeg tror termostaten på el-kassetten er i orden siden jeg hører klikke-lyden når temperaturknappen passerer nåværende vanntemperatur.
Vet dere hva man kan gjøre for å holde romtemperaturen nogen lunde stabil med slike kurser uten romtermostat?

På forhånd takk! Smile

TSt
   #1
 13,730     0
Er det "lette" gulv i 2 etg med sporplater mens det er nedstøpte kabler i kjeller så får en et problem.

Skala på termostater bruker ikke å være kalibrerte så dere kjører nok på 30-35 grader vann begge steder. Skaff et laser termometer da kan en få ide om temp på tur hvis det ikke er noe termometer der evt pakk inn et vanlig termometer rundt rør evt stikk det inn bak rør isolasjon hvis en kommer til.

Mulig skala er laget slik at en får ca rom temperatur på skala og ikke tur temperatur på vannet.
En kan ikke klare å regulere systemer med helt forskjellige krav til tur temp. Enten må en ha to shunter med forskjellig temp ut eller termostater.
  (trådstarter)
   #2
 5     0
Tusen takk for forklaringen! Det var godt poeng at det var vanskelig å regulere 2 forskjellige gulvtyper med samme tur/retur.

Jeg lurer på hvorfor varmen ikke synker noe særlig selv om jeg stiller inn laveste temperatur på el-kassetten over et døgn, ikke når jeg slår av el-kassetten med bryter heller. Temperaturen bare synker hvis jeg slår av el-kassetten via sikring men da blir det ingen trykk i systemet.
TSt
   #3
 13,730     0
Gulvet i kjeller vil jo virke som magasin på vannet og varme opp vannet hvis en slår av varmen. er det masse betong her så er det kjempe tregt. Det er fordi en sirkulerer alt vannet rundt uten noen shunt siden oppvarmingskilden er tenkt å ta hånd om dette. Det kan også være hysterese på termostaten så ikke sikkert at den er helt lineær. Dvs reduksjon med 3 grader trenger ikke å gi samme effekt på vannet.