3,488    9    0  

Vannbåren varme - minimumsinvestering

 5     0
Vi vurderer å bygge hus. I den forbindelse så kommer vi opp i den "problemstillingen" som de fleste andre husbyggere i dag står ovenfor, om man skal investere i vannbåren varme eller ikke.

Det er mange argumenter for å ha vannbåren varme, det kanskje eneste motargumentet er investeringskostnaden.

I den forbindelse så lurer jeg på hvor mye man må beregne i kostnader hvis man i første omgang bare ønsker å få lagt rørene til vannbåren varme når man støper sålen, slik at man har muligheten i fremtiden til å få koblet til varmepumpe, det være enten luft eller vann.

Huset vi planlegger har en grunnflate på 160 m2 med en annenetasje på 95 m2, men den vil i stor grad bestå av soverom slik at vi vurderer å droppe vannbåren varme i 2. etasje

   #1
 738     0
Spørst om en skal få rørlegger til å legge rørene, eller om en gjør det selv.
Spørst også hvilket underlag det skal leggest på. Mye billigere å legge i betong eller i trebjelkelag. Vi fikk en pris på 60.000 kr for 88 kvadrat i støpt såle og ca 88 kvadrat lagt i silencioplater.

Andre priser:
250 kr pr. kvm inkl moms nedstøpt i betong
765 kr pr kvm lagt i silencioplater oppå bjelkelag. Silencioplatene følger da med.
taz
   #2
 3,840     Haugesund     0
Hvis du har tilgang på en varebil/p-up etc. og gidder ta deg en tur over dammen til DK, vil dine 88m² i betong komme på ca. 2500,- med reise. Å legge i betong kan du nesten gjøre med 2 brukne never. Når isolasjonen og bunnledningene er lagt, armeringsnettet er på plass. Går du over med sprayboks og merker veggene. Så er det bare å legge rør (i grove trekk). Det finnes utallige legge måter å finne på nett eks. uponor.
Sjekk lenkesamlingen i forumet.
I 2. kan du legge på spaltegulv til 8,90 Kr/m. Silencio plater er kjempe å legge på, men fy flate for en pris.
Rørene forsvinner ikke før du river huset om 80+ år.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 5     0
Det hørtes ikke verst ut, (minimum) kr 40 000 for oss å få lagt det i betongsåle. Det er overkommelig, så får man vurdere utover hva slags videre investeringer man vil gjøre med systemet.

Med rør i gulvet har man i alle fall muligheten
   #4
 280     0

I følge DinePenger nr. 11 2007 så er ikke vannbåren varme og vann/vann varmepumpe lønnsomt i nye hus. Det er så lite oppvarmingsbehov at du aldri vil spare det inne. Bruk heller pengene på å isolerer enda mer enn dagens forskrifter og reduser varmebehovet ytterlig.
   #5
 314     0



Huset vi planlegger har en grunnflate på 160 m2 med en annenetasje på 95 m2, men den vil i stor grad bestå av soverom slik at vi vurderer å droppe vannbåren varme i 2. etasje


Jeg har et hus på ca. 155m2 som kun er varmet med vannbåren varme.  Det du må huske på er at vannbåren varme ikke nødvendigvis er det samme som varme i GULVET.

Huset vårt står på platting og det er varme i alle gulv i første etasje.  Det er fint, og nødvendig å ha rørene i betongen.  I annen etasje har vi tre soverom og et bad.  Badet har varme i gulvet, soverommene har meget pene RADIATORER med egen termostat.

En radiator har flere fordeler over varme i gulvet.  Den er enklere å regulere samt at du vil neppe ha varme i gulvet på soverommet, der skal du ha det noe kjøligere.  Og ikke minst koster det mindre.

Knallbom!


   #6
 171     0

Vannboren varme er den viktigste investeringen i huset vårt (i tillegg til bioanlegget).
Det finnes ikke en mer behagelig måte å varme opp huset på.

For meg er det totalt uinteressant om det ”svarer seg”, den komforten og fleksibiliteten en får med vannboren varme kan ikke verdsettes i penger.
Hver gang vi er på besøk hos folk som ikke har gulvvarme(og det er de fleste), så blir vi påminnet om dette når vi kommer hjem til oss selv, om hvor godt en har det med ”varme golv”.
”Vokt dere for økonomene, de setter bregrensinger i hodene våre”

Legging av rør i betong er som tidligere nevnt meget enkelt.

I tregolv er det mulig å spare en god del med å legge rørene i spaltegulv i stedet for silencio plater (trinnlydsplater).



   #7
 280     0

Hvor mye tror du at du merker til gulvarmen i stuen i et topp isolert hus når Tv, lyspærer og annen eletronikk står på og "varmer" og dermed gjør at gulvvarmen skjeldnere aller aldri kobler inn?
Jeg har venner som nettopp har bygd nytt godt isolert hus og det er overaskende hvor lite man kjenner til gulvarmen. Særlig i stuen, det er liksom først når utetemperaturen kryper et stykke nedover på minussiden at man begynner å kjenne noe. På det flislagte badegulvet føler man det bedre, men der er også romtempraturen en del høyere.

Slik jeg ser det er gulvarme til dels bortkastet i nye godt isolerte hus. Bedre isolerte vinduer sørger også for at man ikke får den kaldraseffekten som man hadde i gamle dager.

   #8
 346     0
Helt enig med solbjørn. Tenk som en ingeniør og drøm som en økonom! Vi bygger inn gulvvarme i begge etasjene i betonggulvet koster det ca 280 kr /kvm Det er noe dyrere i loftsetasjen pga slissespon og varmeplater. Hvis du gidder og er litt handy så er Danmark landet hvis du skal kjøpe PEX, varmefordelingsplater, fordelingsstokker og ja egentlig alt. Det er dritbillig der nede (Jeg har bodd der i 7 år) Vi kommer til å handle store mengder byggevarer der nede, spesielt dyrere ting. Spesielle trevarer (Eikeplater) Dettlefsen http://www.hbk-dethleffsen.eu/ , hvitevarer http://www.fleggaard.dk/default.aspx osv. www.vvspriser.dk
Signatur
taz
   #9
 3,840     Haugesund     0
Ja det er der det lønner seg. Men ble ikke imponert av vvs prisene. Gulvvarme er billigere hos vvs-grossisten.
Signatur