8,636    19    0  

Vannbåren varme; Varmepumpe vs oljefyr

 17     0
Vi har nylig flyttet inn i en eldre enebolig på ca 220 kvm litt sør for Oslo (3 etg - utleiedel i kjeller). I dag er det en oljefyr der fra ca 1965 og dermed radiatorer i alle rom. Vi skal nå igang med oppussing av hele huset og har da tenkt å legge vannbåren varme i stue/soverom (70 kvm) i 1. etg.

Det vi vurderer er enten:

1) Å gjøre i stand for vannbåren varme i gulv og koble dette opp når vi kanskje om 3-5 år skifter til varmepumpe

2) Å skifte til varmepumpe i samme slengen og få koblet opp vannbåren varme med en gang

3) Å koble til vannbåren varme til eksisterende oljefyr med en gang. Det vi da er litt usikre på er da om det er mulig senere når man evt bytter til varmepumpe å knytte systemet da opp mot denne.

Er det noen som har erfaringer med dette (firmaer, kostnader, tid)? Hva ville dere ha gjort?

Takknemlig for svar!

   #2
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0

Vi har nylig flyttet inn i en eldre enebolig på ca 220 kvm litt sør for Oslo (3 etg - utleiedel i kjeller). I dag er det en oljefyr der fra ca 1965 og dermed radiatorer i alle rom. Vi skal nå igang med oppussing av hele huset og har da tenkt å legge vannbåren varme i stue/soverom (70 kvm) i 1. etg.

Uten at jeg har peiling på vannbåren varme, så synes jeg å ha lest et sted her på forumet at om du har et eldre system med store radiatorer (stor gjennomstrømning), så kan det være gunstig å benytte i.fm. varmepumpe. Forklaringen er visstnok at en varmepumpe leverer relativt lav temperatur, og derfor er mer avhengig av høy gjennomstrømning.
Bare en tanke ...  :)
Sikkert andre her som kan forklare bedre ...
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 17     0
Takk for svar!

Nitro: Nei, har ikke vurdert pelletsbrenner egentlig i det hele tatt. Er også noe skeptisk etter å ha lest litt om dette alternativet på www.varmeinfo.no;

"- Trenger hyppigere ettersyn enn anlegg basert på fyringsolje eller gass (LPG).
- I dag er det for få servicefolk på landsbasis med kompetanse innen pelletsanlegg
- Trepellets avgir aske ved forbrenning. Medfører jevnlig askehåndtering."
   #4
 27     0
Hvis oljefyren din er fra 1965 så sliter den nok med dårlig virkingsgrad, og etterhvert høye vedlikeholdskostnader.
Men, bytter du til pellets så må du også regne med å måtte bytte røykrør ettersom pellets og flis fyr går med lavere temperatur enn hva de gamle oljefyrene gjør.

At du også har store radiatorer, kan tyde på at systemet er beregnet for vann med høy tempratur og lav sirkulasjonshastighet / naturlig sirkulasjon.

Det finnes uansett endel støtteordninger både fra Enøketaten og Enova til utskifting av oljefyr.

Det kan uansett være greit å ta kontakt for å få en vurdering av hva som vil være det mest lønnsomme for akkurat dette prosjektet.

Mvh Keitlm
   #5
 159     Ottestad     0
Jeg byttet ut min gamle oljefyr fra 1970 med et bergvarmeanlegg for omtrent seks måneder siden.

Det skal gå greit å koble gulvvarmen til den eksisterende oljefyren og så koble om til varmepumpe senere. Oljefyren står sikkert plassert i et fyrrom, og da plasseres varmepumpen samme sted. Om du bør vente med varmepumpen er vel ofte et økonomisk spørsmål. Husk bare at det gamle anlegget ditt antagelig har dårlig virkningsgrad (min var elendig) og oljen er dyr Wink Sjekk forresten hvordan det elektriske anlegget er dimensjonert.. anlegg i hus som varmes med olje er ofte dimensjonert deretter.. Jeg skiftet både inntakskabel og sikringsskap i samme slengen.

Selv er jeg glad for at jeg gjorde alt i en operasjon.

Før du installerer pumpen ville jeg sjekket ut følgende med de gamle radiatorene: Hvor varmt vann må du sende til dem for å holde varmen på en virkelig kald dag? Varmpeumpen produserer ikke varmere vann enn 55-60 grader, og jo lavere temperatur du trenger jo mer effektiv blir pumpen. Gulvvarme er ypperlig til varmepumpe, men siden du også har radiatorer må du jo varme opp vannet for å takle deres behov.

Hvis du trenger mer enn 55 graders vann for å varme huset så ville jeg anbefalt å bytte noen radiatorer til større modeller, velge gulvvarme over alt ( ::)) eller ta en kikk på om du kunne bruke en eller flere viftekonvektorer (radiator med vifte).

Forrige året brukte jeg 8000kWh og 3,5m3 olje. Nå ligger jeg an til 12-13000kWh totalt. Her må man nok ta i betraktning at denne vinteren har vært veldig varm, at virkningsgraden på oljefyren var elendig og at jeg har fått litt mer sans for enøk. Uansett er jeg fornøyd  ;D

Tror jeg ville tatt kontakt med flere firma og bedt om tilbud. Greit å forholde seg til en leverandør. Lykke til Smile
Signatur
   #6
 161     0
Med pellets er det en del ting folk ikke er klar over.

Mange pelletsbrennere er helautomatiske og tømmer sågar sin egen brennekopp og avsoter seg selv.
Anng aske blir det så lite at du ville bli overasket. Har sett askehaugen etter halvannetårs fyring i et hus på 550 m2. Så ut som restene etter et lite bål.

Du må tømme askeskuffen 3-4 ganger i året. Ikke så galt vel??

Du får en langt kraftigere effekt for kuldetopper.

En tredjedel av oljeprisen og halvparten av strømprisen og i tilegg suverent rimeligst investeringsmessig.

Dette er jobben min ikke missforstå men tallene er klare nok.
Signatur

hmk
   #8
 311     0
Greverud:

Hei, jeg ville ikke avskåret vp. det er helt klart ikke den rimeligste investeringen.
men totaløkonomien gjennom anleggets levetid vil bli bedre en pellets.

en væske/vann vp løfter lett tempen til 65C Smile





   #9
 22,342     Akershus     0
Desto høyere temperature du vil ha på vannet, desto mindre lønnsom blir pumpen.