488    8    2  

Balansert ventilasjon

 5     0
Hei,

Har et teknisk spørsmål ang mitt anlegg. Er det slik tilluftshastigheten og avtrekkshastigheten skal være lik? Jeg har avtrekk på bad og kjøkken, og tilluft i stue og soverom.

De står nå på trinn 2 begge to. Dersom jeg reduserer tilluft til trinn 1 (det som kommer inn) og lar avtrekk være på trinn 2 (det som går ut) vil dette skape feil trykk eller et annet problem?

Vil dette gå greit?

Takk på forhånd for alle svar!
 skaskal tilluf
atshastigheten og avtrekkshastigheten være lik?l tilluftshastigheten og avtrekkshastigheten være lik?

   #1
 21     1
Du ønsker normalt at likningen skal bli null. Dvs. at luftmengden i tilluft og avtrekk er så lik som mulig for å unngå trykkendringer i rommet. Dette fordi du ikke ønsker økt infiltrasjon eller økt eksfiltrasjon i rommet pågrunn av trykkendringer. Hastigheten på tilluften eller avtrekksluften er avhengig av rørdiameter, og gitt lik rørdiameter så bør du etterstrebe å holde disse like.

Lar du for eksempel tilluftmengden være større enn avtrekksmengden, risikerer du eksfiltrasjon fra rommet med ventilasjon, dvs. at du skaper et kunstig overtrykk i rommet med ventilasjon. Når det kommer ned på detalj nivå, kan lavere avtrekksmengde føre til økt energiforbruk da du går glipp av nytteverdien fra balansert ventilasjon gjennom reduserte mengder varmluft som varmer opp den kalde utelufta i det balanserte ventilasjonanlegget.

Håper det var en grei forklaring på spørsmålet ditt.
   #2
 24,032     Akershus     0
I andre sammenhenger er det anbefalt med et svakt undertrykk i boligen. Det for at luft skal suges inn gjennom tilfeldige lekkasjer, ikke dytte fuktig luft ut i isolasjonen.
Signatur
TSt
   #3
 13,730     0
Men dette ordnes med regulering av anlegget mener jeg og ikke ved å benytte forskjellige trinn på vifter. Da tror jeg en får stor forskjell.
   #4
 24,032     Akershus     0
Finnes det flere måter å regulere dette på enn med enten turtalldifferanse eller fast blender i inn- eller ut-rør? Styrte spjell?
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 5     0
Hva er symptomene på undertrykk? Oppleves det som ubehagelig? Merkes det godt?

Tusen takk Smile
   #6
 21     1
Hvis du ser på rommet isolert sett, så menes det med undertrykk at rommet har et lavere lufttrykk enn tilgrensede rom som da blir sett på som å være i overtrykk, og luftlekkasjer gjennom utettheter vil strømme mot rommet som er i undertrykk, fra rom som blir sett på å være i overtrykk. Naturen søker alltid likevekt.

Avhengig av trykkdifferansen, så kan du ved undertrykk holde en myggspiral ved utettheter i døren for eksempel og observere at røyken blir dratt inn i rommet.

Ser man på ventilasjonskanalen, så kan du risikere økt turbulens, og at du får mindre luftmengder i avtrekket på kjøkkenet for eksempel. Syns det blir vanskelig å anslå med en viss grad av nøyaktighet uten å ha sett tegninger og informasjon om aggregatet.
  (trådstarter)
   #7
 5     0
Skjønner. Takk for informative svar, dette var veldig nyttig for meg. Jeg forstår det da slik at undertrykk ikke er noe problem og jeg kan gjerne sette opp avtrekket noe høyere enn tilluft. Dette vil slik jeg forstår det også skape mer "dynamikk" i luftstrømmen som vil bevege seg noe kjappere mot rom med avtrekk (kjøkken og bad).

Grunnen til at dette er aktuelt for min del er at jeg liker å kjøre aggregatet noe lavere enn det som ble satt som standard pga støy. Men da trekker det hakket for lite på badet etter en dusj og det dugger.

Jeg har AC-vifter i anlegget og alt dette justeres i trafo. Det er en bryter med 3 innstillinger både på avtrekk og tilluft. Flexit S3R er vel det jeg har.

Kjøkkenventilasjonen (ikke koblet til aggregat) vil jo fungere som tilluft (når den er av) og bidra til noe mer balanse i leiligheten siden den da vil trekke inn luft derifra pga undertrykk.

Avtrekket som er koblet til aggregatet er over kjøleskapet og suger aktivt ut luft.

Ang støydemping får jeg ikke gjort noe annet mtp lydfeller og lignende. Støyen er ikke altfor ille, men irriterende om natten. Skal også gå til innkjøp av et styrepanel som kan automatisk justere hastigheten ned om natten.

Hører gjerne fra deg om du har kommentarer til dette:-)

   #8
 877     Østfold     0
Kjøkkenviften vil ikke bidra med tilluft dersom det er montert tilbakeslagsventil på denne.

Normalt sitter det et spjeld på toppen av vifta og/eller en klaffventil på ytterveggen dersom ventilatorluften ledes ut i det fri på vegg.
Signatur