1,139    16    0  

Balansert ventilasjon i eldre hus

 8     0
Hei. Vi bor i et 86/87 som ikke har balansert ventilasjon, men som har avtrekksaggregat som trekker ut fra alle våtrom.  Dette skaper et undertrykk i huset (merkes bl.a fra alle toppventiler i vinduene der luft strømmer inn).  Vi har en nymontert ovn, som til tider er "tungpustet" og vanskelig å fyre i. Den soter lett.  Det kom seg noe etter vi monterte roterende pipehatt, men det jeg ønsker å få svar på, er hvilke muligheter har jeg til å skape et lite overtrykk i huset.  Tips, erfaringer, forslag tas imot 

   #1
 84     Rogaland     0
Det er ikke ønskelig med overtrykk i et hus pga at en da risikerer å presse fuktig luft ut i byggkonstruksjonen, gjennom sprekker og utettheter. Dette kan resultere i fuktskader, når fuktig luft kondenserer. Du bør heller forsøke å få til et "balansert" trykk, dvs balansert ventilasjon, slik det brukes i nyere hus idag.
Jeg har innstalert balansert ventilasjon i et eldre hus og er veldig fornøyd.
Signatur
   #2
 592     0
For ovnen ville det fungere å gi direkte tilluft, dvs at ovnen suger luft gjennom et rør ut gjennom vegg eller såle, men det forutsetter at ovnen har tilkobling for tilluft.

Et annet alternativ kan være miniventilasjon, les mer på http://byggebolig.no/mekanisk-og-balansert-ventilasjon/miniventilasjon-vs-balansert-ventilasjon (jeg har ingen erfaring med dette).

Et tredje alternativ er å montere balansert ventilasjon, som ArveH skriver over, det krever plass til både ventilasjonsrør og aggregat, og er det dyreste av disse tre.

Selv har jeg hatt hus med balansert ventilasjon i 20 år og har nå ovn med tilluft utenfra. Inneklimaet er veldig godt og ovnen brenner helt rent.

PS. Har du sjekket for radon i huset ditt. Undertrykk er ikke gunstig i forhold til radon
  (trådstarter)
   #3
 8     0
Takk for tips begge to. Jeg glemte å nevne det, men faktisk har jeg lagt direkte tilluft til ovnen. Men ovnen (og sikkert alle rentbrennende ovner...) har to trekksystem, et som kan kobles til tilluft og kan reguleres med ventil, men også et som alltid er åpent, og som bl.a gir luft til etterbrenning. Dette siste tror jeg påvirkes av undertrykket i rommet, slik at luft, og også sot/røyk suges ut og videre ut i stua (se bilde av ovnen, fargen på øverste rist og over). Jeg har sett litt på disse miniventilasjonsløsningene, men lurer da på om man kan justere ut/inn luft slik at dette faktisk vil skape balanse (altså med hensyn til avsuget som allerede er i huset).Balansert ventilasjon i eldre hus - WP_20170225_12_47_32_Pro.jpg - glandro
   #4
 24,032     Akershus     0
På en korrekt montert lukket ovn, skal det normalt aldri komme sot og røyk ut i oppholdsrom. Der kan forekomme under oppfyring.

De to ristene som vises her er for at stuelufta skal kunne stryke forbi baksiden av den lukkede peisinnsatsen. Kommer det sot eller røyk utvav øvre ventil, synes ikke røyksystemet å være tett mot rommet.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 8     0
Hei KjellG. Jeg skal ikke utelukke at det kan være feil/dårlig tetting rundt røykrør, men jeg tviler litt (Jeg fikk god hjelp av folk som har gjort dette før). Av bildet under, ser du at i brennkammeret er det 7 hull i bakplata. Disse går direkte ut på baksiden av ovnen, der hvor lufta (som du helt riktig påpeker) sirkulerer forbi fra nedre til øvre rist. Hensikten med disse mener jeg må være ekstra trekk/etterbrenning. Men hvis det er et visst undertrykk, mener jeg dette kan føre til at denne luftsirkulasjonen på baksiden av ovnen også kan trekke luft UT av ovnen. Som du nevner skjer dette særlig under oppfyring når ovn og pipe er kald, og den normale trekken opp pipa ikke er i gang. Det er derfor jeg tenker at trykket i rommet er viktig. Jeg innbiller meg at denne ovnen (og alle nye ovner) er laget med tanke på balansert trykk/ventilasjon, og hvertfall ikke undertrykk. (Nå begynner dette å handle mer om ovn enn om ventilasjon...men det henger jo sammen). Eller?? Tar jeg helt feil?Balansert ventilasjon i eldre hus - WP_20170225_13_34_14_Pro.jpg - glandro
   #6
 592     0
Etterbrenning på mine to Jøtul-ovner (F520 i to varianter), får luft fra tilluftsrøret, ikke fra rommet. Tilluften kommer inn i bakveggen av ovnen.

Luftsirkulasjonen fra "inn under - bak - ut over ovnen", er helt adskilt fra røykkammer.

Siden tilluften din kanskje ikke fungerer godt nok, har du sjekket at det er fri passasje? At den suger luft?
  (trådstarter)
   #7
 8     0
Jonas64. Takk for innspill. Når jeg tar av tilluftrøret fra ovnen, kjenner jeg med hånda at det kommer kald luft. Og jeg sjekket røret godt før jeg lukket himlingen i kjelleren. Så jeg regner med at den får greit med luft derfra. Men uavhengig av tilluft, vil vel et undertrykk i rommet også skape undertrykk i lufta bak ovnen(?). Jeg syns nok også det er litt rart at etterbrenningen i ovnen skal hente luft fra baksiden av ovnen (dette er en contura i50). Jeg bør kanskje kontakte de jeg kjøpte den av for å høre om alt er som det skal...

   #8
 24,032     Akershus     0
At de hullen fører ut til det fri bak innsatsen for å gi etterbrenningsluft fra rommet betviles. Innsatsen er beregnet på tilluftkanal nettopp pgs problemer ved undertrykk. Det er da ingen mening i å ha kanal for oppfyring, men at den ikke skal være i bruk for etterbrenning.

På Jøtul F373 ser ovnen tilsvarende ut og luft hentes fra tilluftkanal.
Signatur
   #9
 1,696     Trondheim     0
Vi har tilsvarende hull i vår og de henter også fra tilluft.
Tror utfordringen kan være at noe ikke er skikkelig tett. Dersom dere har svært mye undertrykk (du skrev at dere hører det i ventilene?) så kan det jo være at det rett og slett suges luft fra ovnen og ut i rommet.
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 8     0
Hei tek73. Takk for innspill. Har dere samme ovn, eller bare samme prinsipp? Jeg har prøvd å inspisere visuelt gjennom nedre rist for å finne ut av dette. Jeg har også lyst gjennom disse hullene, og da ser jeg først ovnens gods, som fører hullene videre rett gjennom. Så lyser jeg rett på ei metallplate, som må være den som kalles varmereflektor. Så langt jeg har skjønt tegningene, så er det et mellomrom mellom denne plata og ovnen, og her sirkulerer det som kalles konveksjonsluft. Men når jeg ser under ovnen, hvordan tilluftstussen er plassert, så ser jeg at denne også muligens har forbindelse til mellomrommet mellom denne plata og ovnen. Altså tror jeg at disse 7 hullene både får luft fra tilluftkanalen, men også at konveksjonsluft strømmer forbi her. Hvis det er slik, så vil jo et undertrykk kunne dra luft ut av ovnen gjennom disse hullene via konveksjonslufta. Jeg har sendt spørsmål til contura i sverige om dette, og håper å få svar. Ellers kommer jeg til å oppsøke forhandleren for å spørre, og for å undersøke en utstillingsmodell. Men uansett. Dete første spørsmålet mitt var dette med undertrykket. Jeg skjønner at det ikke er lurt med overtrykk, og må altså prøve å få til et balansert trykk i rommet. Noen forslag til løsninger her? Jeg kan selvfølgelig gjøre som ArveH og innstallere nytt balansert ventilasjonsanlegg. Men det blir for øyeblikket litt for kostbart og omfattende. Finnes det andre løsninger?