3,615
6
0
Forsert ventilasjon - hva er det og hvordan virker det?
18
0
Har fått tegninger på ventilasjonsanlegg, og alt ser greit ut. Like mye luft inn som ut.
Men så ser jeg i tabellen i veiledningen under pkt 4 av det er "forsert ventilasjon".
https://dibk.no/regelverk/byggteknisk-forskrift-tek17/13/i/13-2/
Hvordan virker det i praksis?
Forstår det slik at når du lager mat, så skal det mer luft inn i boligen/mindre ut - fordi viften på kjøkken suger masse luft ut. Men jeg ser ikke av ut-luften i anlegget stoppes av en ventil eller annet. Med andre ord så blir det undertrykk (og dårligere sug på kjøkken).
Hvordan gjøres dette i praksis?
Om viften som suger luft ut justeres ned, vil det jo være bra på kjøkkenet. Men om noen da tar en dusj mens andre lager mat - så er det en konflikt. Da vil en øke sugeviften for bad men senke den for kjøkken.
Har noen av dere erfaringer med små spjeld? Det måtte jo være gunstig?
Men så ser jeg i tabellen i veiledningen under pkt 4 av det er "forsert ventilasjon".
https://dibk.no/regelverk/byggteknisk-forskrift-tek17/13/i/13-2/
Hvordan virker det i praksis?
Forstår det slik at når du lager mat, så skal det mer luft inn i boligen/mindre ut - fordi viften på kjøkken suger masse luft ut. Men jeg ser ikke av ut-luften i anlegget stoppes av en ventil eller annet. Med andre ord så blir det undertrykk (og dårligere sug på kjøkken).
Hvordan gjøres dette i praksis?
Om viften som suger luft ut justeres ned, vil det jo være bra på kjøkkenet. Men om noen da tar en dusj mens andre lager mat - så er det en konflikt. Da vil en øke sugeviften for bad men senke den for kjøkken.
Har noen av dere erfaringer med små spjeld? Det måtte jo være gunstig?
.Thag
.Thag
Ventiler som stenger avsug på kjøkken når kjøkkenviften går på er jo fornuftig. Da blir det ikke vakum i rommet, og kjøkkenviften virker optimalt og suger all osen/dampen bort.
Det er ikke noe for hvermansen
Leverandør av ventilasjon kan levere trykkvakt som monteres i kjøkkenviften, når den da oppdager trykkendring kan den gi beskjed til ventilasjonen at tilluft og avtrekk skal differensieres. Altså at tilluft gir mer enn avtrekk trekker. Dette ville jeg ikke brydd meg så mye om hvis det ikke er noe problem. Det du derimot skal være oppmerksom på er at om du monterer tilluft- og avtrekksventiler på hver sin side av kjøkkenventilatoren vil damp fra maten kunne få konkuranse. Eksempelvis her har jeg ett vaskerom ved siden av kjøkkenet som får luft fra stuen som er på andre siden av kjøkkenet, da vil vaskerommet også trekke luft gjennom kjøkkenet.
Plassering er ventiler bør planlegges.