644    11    1  

Inntaksluft lagt i kanal under hagen.

 24     0
Jeg bor i et TEK10 hus og har selfølgelig balansert ventilasjon. 
Sliter med at når huset blir for varmt tar det lang tid og få ned temperaturen.
Merket dette spesielt i fjor sommer før jeg fikk innstallert screens.
Jeg har ikke aktiv kjøling i huset. 

Nå skal jeg grave endel i hagen og tenkte samtidig å legge inntaket til ventilasjonen i rør under bakken, slik at jeg får utnyttet den stabile temperaturen i jorden. 
Kjøling om sommeren og noe oppvarming på vinteren.
Jeg har nå inntaket på sør/øst veggen. Noe som ikke er helt opptimalt da sola står på veggen fram til ca 13:00. 
Røret legger jeg rundt hjørnet på huset slik at det nå blir på nord/øst. Bedre for sol og lengre unna veien.
Lengden under jord blir ca 10m. Ser også for meg at jeg må ha større diameter enn inntaket på veggen for å unngå større belastning på agregatet.

Det er noen ting jeg ikke har helt klart for meg.
Vil jeg få kondensproblemer i dette røret? 
Og hvilket materiale bør jeg gå for, er plastrør ett godt alternativ?

Og viktigst av alt. Vil jeg få den effekten jeg tror jeg får, altså stabbil intaksluft i området 0-10 grader hele året?

Er det noen som har erfaring med slikt?

   #1
 1,696     Trondheim     0
Dersom du - mot all formodning - skulle få inntaksluft på 0-10 grader så vil det medføre nedkjøling av rørene inne i huset, og dermed kondens. Men nå vil jo varmeveksleren uansett varme opp innluften (typisk til 18 grader) så da forsvinner vel det problemet.

Jeg tenker vel at luften du drar inn vil ha utetemperatur uansett. Om du først leder denne gjennom et rør i grunnen så tviler jeg på at det i seg selv vil kjøle ned eller varme opp luften så veldig mye. Så jeg tror altså ikke at dette vil gi den effekten du håper på.
Men å få luftinntaket til et sted hvor det er minst mulig sol kan nok være en god ide.
Forøvrig kan det være at det er mer effektivt å vurdere andre tiltak, som utvendige montert solskygging foran vinduer, eventuelt kombinert med en varmepumpe med AC (eller en ren kjølepumpe, men det er det såpass lite å spare på at det kan være like greit å gå for en vanlig varmepumpe).

Du kan også, på en del aggregat, sette på kjøleenhet (kobles typisk til varmepumpe med vann), men det sies at luftmengden er for liten til at det gir effektiv kjøling. I tillegg vil du da få kondensproblematikk i ventilasjonsrørene, så da må de være riktig isolert.
Signatur
KE
   #2
 3,667     Hordaland     0
Denne løsningen leste jeg en som hadde, men da lå rørene hele veien rundt huset og betydelig mer enn 10 meter.
  (trådstarter)
   #3
 24     0
Mulig jeg er noe optimistisk mtp effekten dette vil gi. Tempen jeg skrev var igrunn kun synsing, men vil tro bakken er ganske stabil en plass rundt 5 grader
Men er det virkelig ikke noe og hente på og legge røret under jord?
Hvor langt rør måtte jeg ha for at ville ha noen effekt?
Det og få inntaket på skyggesiden har jeg troa på, så røret blir lagt dit uansett, men med mindre effekt enn jeg hadde tengt🙄.

Egentlig rart at husbyggeren har lagt inntaket på en solvegg, men det er en annen sak.

Varmeveksleren tar seg nokk av for kall luft ja.

Ang andre tiltak så har jeg som nevnt allerede motert screens på alle hovedvinduer.
Har og sett at ventilasjonsagregatet har mulighet for ettermontering av vannkjøler. Så det vil bli vurdert etter hvert.

Det et også vannbåren varme med borehull så det er mulig og hente ut kjøling der, men da till en helt annen kostnad. Det er ikke isolert for kjøling og selve kjøleveksleren må annskaffes.
HSt
   #4
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Sikker på at det er vannkjøler og ikke ettervarmebatteri basert på varmt vann ? Det blir mye kondensvann hvis en begynner å kjøle så dette kondensvannet må håndteres på en fornuftig måte.

Til ditt problem, problemet er vel at overflaten er glatt på rørene så det er lite flate til å overføre kulde til luften som trekkes inn. Dvs om du har en del magasinert kulde så har du ingen god metode til å få hentet ut denne.
   #5
 350     Viken     0
Å flytte inntaket i skyggen gjør antagelig mest.. Litt effekt av bakken må du da få..
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 24     0
Sikker på at det er vannkjøler og ikke ettervarmebatteri basert på varmt vann ? Det blir mye kondensvann hvis en begynner å kjøle så dette kondensvannet må håndteres på en fornuftig måte.

Til ditt problem, problemet er vel at overflaten er glatt på rørene så det er lite flate til å overføre kulde til luften som trekkes inn. Dvs om du har en del magasinert kulde så har du ingen god metode til å få hentet ut denne.

Jeg har en systemair save atr 500. Ifølge instuksjonsboken kan jeg kobble til både varme og kjølebatteri. Begge vannbasert.
Men det vil nok bli en utfordring med kondens ja.

Det med glatte rør gir mening ja.
  (trådstarter)
   #7
 24     0
etter noe vurdering blir det nok ikke noe av dette. Hadde større forventninger en det ser ut som ombyggingen kan innfri.

   #8
 156     1
Jeg ser du har slått fra deg prosjektet med rør i bakken, men om noen andre skulle finne på å legge rør i bakken så husk på at det kan finnes radon rundt i bakken.
Dette kan man dra inn i boligen ved en lekasje på inntaksrør under bakken eller ved et lavt inntakspunkt der røret kommer opp av bakken igjen.

Mvh Kim
Makitech.no
Signatur
HSt
   #9
 35,438     Lillestrøm kommune     0
I Oslo la de ventilasjonsrør mellom 2 skolebygninger under skolegården.  Der tror jeg de brukte glassfiberør av veldig stor dimensjon.  Hvordan de tettet disse vet jeg ikke, men tror de hadde en arbeider som ble tredd gjennom røret for å kontrollere dette til slutt.  Men er for så vidt enig at en skal være forsiktig så Mikitechs kommentar er grei advarsel å ta med seg.

Det er flere områder i Norge som er nesten "selvlysende" husker at RadonLab fortalte på vårt BB miniradon kurs at det var et sted som hadde "sommer Radon"  bakken i en skråning ble varmet opp og luft gikk oppover nede i bakken og blåste gjennom husene som lå på toppen av skråningen.  Vinterstid hadde de de derimot bra (i motsetning til de som bodde i bunn av skråningen).

   #10
 24,032     Akershus     0
Hva med "speidermetoden"?

Legg 10 m ventilasjonsrør, innsug, i solsteiken. Dekk til med filt. Hold filten fuktig med dryppvanning.

Noen andre prosjekter her: http://www.builditsolar.com/Projects/Cooling/passive_cooling.htm#ActiveEvap
Siste redigering: Wednesday, May 24, 2017 4:29:05 PM av KjellG
Signatur