769
10
4
Kjøling med bergvarme - tips til løsning?
661
Bærum
0
Hei!
Vi har et bergvarmeanlegg som i dag brukes for oppvarming. Skal bygge om huset snart, og i den forbindelse kunne jeg tenke meg opplegg for kjøling også.
Noen som kjenner til om det finnes viftekonvektorer som klarer å kjøle ned større rom (stue, kjøkken etc) OG som i tillegg ser diskret ut? FInnes det noen som kan bygges inn i vegg? Tar veldig gjerne imot tips.
Mvh Haakon
Vi har et bergvarmeanlegg som i dag brukes for oppvarming. Skal bygge om huset snart, og i den forbindelse kunne jeg tenke meg opplegg for kjøling også.
Noen som kjenner til om det finnes viftekonvektorer som klarer å kjøle ned større rom (stue, kjøkken etc) OG som i tillegg ser diskret ut? FInnes det noen som kan bygges inn i vegg? Tar veldig gjerne imot tips.
Mvh Haakon
Kan dette være av interesse? ville kanskje montert ute i anlegget ,ikke på inntaket.
Har tidligere prøvd å finne ut om dette kan være en løsning også , men ser ikke ut som det er drenering av kondensvann på disse kun en kondens sensor som stenger ventil ved kondens .. https://www.swegon.com/no/produkter/romprodukter/vannbarne-romprodukter/klimabafler-kjolebafler/pacific/
https://www.swegon.com/globalassets/_product-documents/waterborne-climate-systems/comfort-modules/_sv/paragon_wallc.pdf
Problemet med å bruke ventilasjon til varme eller kjøling er at luftmengdene ikke er store nok i en enebolig til at det gir noe særlig bidrag. Særlig sett opp mot investerings- og driftskostnadene. Motoriserte spjeld er dyre greier! I tillegg må alle tilluftskanaler kondensisoleres. Selv om dette gjøres i næringsbygg har jeg enda til gode å se dette bli gjort i en bolig. Kan ikke huske å ha sett noen her på forumet heller som har fått det til, selv om det har vært diskutert mange ganger før.
Jeg mener viftekonvektor er veien å gå hvis du allerede har bergvarme. Disse fås i alle kapasiteter og former. Enten som tradisjonelle frittstående "radiatorer", integrert i veggen slik som brukeren jkirkebo har gjort her eller i himlingen som Blip har gjort her. Vannrørene må være isolert og kondensvann fra konvektoren må fraktes bort. Skal du bygge om bør ikke dette være noe problem.
Hvis du virkelig vi ha det diskret kan du montere en viftekonvektor i et tilstøtende rom, f.eks. en bod eller et vaskerom, og så føre en kort isolert kanal til rommet du vil kjøle ned. Dette vil da se ut som en helt vanlig tilluftsventil. På denne typen har du også mulighet å gå over på industristørrelser eller flere kanaler hvis du f.eks. skal kjøle ned en stor åpen stue/kjøkkenløsning.
Dette her var 100% midt i blinken. Tusen takk for et glimrende svar, med veldig god inspirasjon. Vi har faktisk loft over, så løsningen med kjøling i tak virker meget spennende! Er dette utstyr som de fleste rødleggere får tak i tror du?
Og bør man kombinere med balansert ventilasjon (uten kjøling/varme) for å få inn frisk luft? Eller finnes det enklere/billigere løsninger? (ser for meg at balansert ventilasjon er veldig dyrt)
Kjøling via balansert ventilasjon kan ha en effekt, men den er ikke så stor som en dedikert viftekonvektor. Dette er blant annet fordi luftmengende i balansert ventilasjon er mindre. Dog kan du ved å kjøpe et ekstra stort aggregat få mye luft den veien også, jeg har et VTR500 som kan levere opp til 500m3/h, og siden jeg ikke har rukket å koble til resten av huset er det bare soveromsfløyen på 100m2 som er tilkoblet nå, noe som gir veldig høy kapasitet.
Kjøling kan beregnes f.eks. med systemair(villavent) sin kalkulator. Følg linken og trykk på "Performance".
https://shop.systemair.com/en/cwk--200--3--25--duct--coolercirc/p115347
I mitt tilfelle har jeg estimert at jeg kan få en kjøleeffekt på ca -1000W med 200m3/h, inn-temp 27C og ut temp 16C, og -1500W med luft temp ut på 14C. Med tanke på at arealet er 100m2 så vil 1000W gi en merkbar temperaturdifferanse i forhold til ute-temp, men det er ikke gitt at jeg får det så kald som jeg vil i rommene, om jeg klarer å få romtemperatur ned til rundt 23C når det er 27 ute så er det en god start. Jeg venter på at jeg skal få leverandør av varmepumpen til å koble til passiv kjøling, og så skal jeg rapportere tilbake til forumet med opplevd effekt av kjølingen.
En fordel med å kjøle luft på soverommet uten stor ventilasjon er mindre støv inn, alternativt mindre støv i filterne.
Alle rørleggere som driver med slikt har leverandører de bruker ja. Og de fleste leverandører har slike 60x60 cm himlingskonvektorer. Hvis de ikke skjønner hva du prater om eller, enda verre, fraråder dette så finn deg en ny rørlegger med tilstrekkelig kompetanse.
Går du for denne typen må du passe på å få en type som er smal nok til å gå mellom takbjelkelaget. Mange av disse er lagd for systemhimlinger og de få cm ekstra man får fra bjelkelaget kan være nok til at konvektoren ikke passer.
Personlig er jeg helt enig med O_K at du bør ta deg råd til balansert ventilasjon uansett kjøleløsning, hvis du skal i gang med et større tiltak. Luftkvaliteten er som natt og dag. Dårlig prosjekterte og/eller dårlig innjusterte anlegg kan være veldig problematisk på varme dager, så dette går litt kompetansen du får tak i. Å gå opp et par hakk på størrelsen av aggregatet kan være lurt for både støy og kapasiteten, men hvis du allerede synes balansert ventilasjon er dyrt så spørs det hvor høyt dette kommer på prioriteringslisten
Angående balansert ventilasjon eller ikke så har du nok uansett ikke noe valg. Du vil måtte forholde deg til TEK17 og da er balansert ventilasjon i praksis et krav.