3,059    24    1  

Luftavfukter eller vifte?

 1,411     Hordaland     0
Hei
På vaskerommet vårt blir det tørket MYE klær.. Har ikke tørketrommel så det går på stativ. Rommet har kun en vanlig ventil og det er åpenbart ikke nok. Veldig fuktig luft, såpass at det renner nedover utgangsdøra til tider. 

Skal jeg forsøke å montere en vifte der hvor ventilen i dag står, eller skal vi kjøpe oss en luftavfukter? 

Vil en OK vifte klare å få ut like mye fukt som en avfukter klarer?
Signatur

HSt
   #1
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Avfukter er bedre. Macao DD8L fungerer også hvis temperaturen er lavere, har du normal romtemperatur vil også en kondensavfukter fungere. Begge typer tilfører varme til rommet.
   #2
 3,535     0
Ikke ha altfor store forventninger til varmegevinsten. Naturligvis får du tilbake som varme den strømmen avfukteren bruker; det ligger ofte i området 150-300 W hvis motoren går kontinuerlig.

Så får du i tillegg 0,63 kWt for hver liter vann som kondenseres, og det er mindre enn mange tror. (Jeg ble forbauset selv da jeg slo det opp.) Hvis luftfuktigheten er svært høy, som i tørkerommet til TS, kan det jo bli noen liter i løpe av en uke, men etterhvert som luftfuktigheten synker blir det mindre og mindre vann å hente. Og jo kaldere der er, jo tyngre vil en ordinær kondens-avfukter ha for å trekke ut vannet: Når du har mest nytte av varmen får du minst varme 'gratis'... (Det er vel størst sjanse for at avfukteren skal gå kontinuerlig da, så du får jo mer varme fra driften av den, men det betaler du for på strømregningen.)

Jeg mistenker at en vifte kan trekke fuktigheten raskere ut, hvis du slår den på når du henger våte klær på tørkestativet, og lar den gå i et par timer. Den vil jo skape et undertykk som vil suge luft inn fra naborommene, der luftfuktigheten trolig er mye lavere. Men lufta fra de andre rommene er ofte også mye varmere, og må erstattes av annen luft, som krever sin oppvarming (i den kalde årstid). Så selv om du 'sparer' strømmen til avfukteren, om du bare har en vifte, kan det hende at energiregnskapet likevel ikke er så veldig positivt! En avfukter trekker ingen luft ut fra naborommene, verken varm eller kald.

Hvis det er så ekstrem-fuktig som TS antyder ville jeg faktisk sagt "Ja takk, begge deler!" Når det er super-fuktig, når en vask henges opp, ville jeg startet vifta en viss periode (en time? to timer?) for å få tatt unna det aller verste med det samme; avfukteren ville bruke mye mer tid å å bli kvitt samme mengde fukt. Men jeg ville likevel ha en avfukter gående kontinuerlig for å holde fuktigheten under kontroll mellom vaskerundene.

(Prøv å vei vasken når du tar den ut av vaskemaskinen, og når den er tørr nok til at du kan brette den sammen og legge i skapene. Forskjellen i antall kilo forteller hvor mange liter vann avfukteren må fjerne. Hvor lang tid tar det for en avfukter å fylle en beholder på 3-5 liter? Som regel ganske lang tid!)
HSt
   #3
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Hvis vasken henges opp om kvelden så er den nesten tørr på morgningen. Nå er dette med kondensavfukter men på hytta har DD8L avfukteren fylt opp reservoaret på under 12t ca 3L. Jeg nevnte kun varme fordi det blir litt varmt på vaskerom med en vvbreder og avfukteren. Nå kjører den kun ved klestørk så ikke så stort problem.
   #4
 635     Gjøvik     0
Enig med Keal her, vifte og blåse ut, kanskje med RF automatikk. Tror det er best for innemiljø.
Signatur
   #5
 10,486     Akershus     0
Trenger det ene å utelukke det andre?

Hvis rommet uansett trenger oppvarming, så er det bare bra med en avfukter som kan stå og surre og gå litt for seg selv og holde fuktigheten nede. Så kan man evt. ha inn en vifte som hjelper til litt når det er behov.

Vi har det sånn på badet, der går vifta litt etter dusjing, mens avfukteren sørger for å holde fuktigheten normalt lav. Når det er veldig fuktig ute, og vi må tørke klær på badet, fungerer det best å skru vifta av, og bare la avfukteren stå og jobbe.


Vaskemaskina vår tok litt kvelden, så den sentrifugerte ikke. Da tømte jeg avfukteren og hang opp klærne. Morgenen etter hadde den stoppet med full tank. Tror tanken er 3 liter. Det tar ikke så lange tida å fylle den om det er fuktig i rommet.

Normalt sett tømmer vi vel vår 2-3 ganger i uka. Varierer med årstid og bruk.

Signatur
  (trådstarter)
   #6
 1,411     Hordaland     0
Takk for tips! Da går vi vel mot en avfukter i første omgang, i tillegg til ventilen som alltid står med full åpning.

Men ser dere snakker om 3 liters beholder osv. De fleste avfuktere kommer vel forhåpentligvis med rør som kan legges rett i avløpet? Så slipper man forholde seg til den?

Jeg hadde håpt å kunne stappe den inn under benken på vaskerommet å "glemme" den. Sette den på auto eller lignende...

Har lest test av slike og denne kommer godt ut, til tross for sin lave pris:
http://www.clasohlson.com/no/Cotech-20-l-luftavfukter/36-5205

Noen med erfaring?
Signatur
   #7
 5,568     0
Jeg har en Meaco DD8L Standard. Den har en relativt liten tank, men det følger også med slange sånn at den kan drenere rett til avløp. Den har ulike innstillinger, og kan settes opp til å automatisk holde et gitt RF-nivå. Den har vifte, som også kan stilles på ulike hastigheter. Den har også klestørkemodus der den tørker/blåser maksimalt. Kjøpte den opprinnelig for å ha på hytta, men har endt opp med å bruke den hjemme ved større ladninger av klær på tørk (inne).

Den avgir en del varme (fungerer litt som en vifteovn med lav effekt).

HSt
   #8
 35,438     Lillestrøm kommune     0
De fleste avfuktere blåser ut den tørre luften på toppen, det gjelder også Clas O. varianten TS linker til. Det bør vare fri luft her (ikke under bordet) så luften får slippe ut. Det er pga dette at jeg kjører med beholderen hjemme og ikke slange til sluk, for sluken min er på andre siden av rommet. På hytta har jeg DD8L Zambesi modellen, akkurat hva som er forskjellig fra Standard vet jeg ikke (står at det er en videreutviklet modell). På DD8L viser bruksanvisningen min avstand rundt enheten.
   #9
 5,568     0
Nei, jeg ville heller ikke ha satt den i et skap. Den trekker jo både fuktig luft inn, og blåser tørr luft ut. Så den trenger definitivt litt alburom...
   #10
 10,486     Akershus     0
Ha den stående løst, men gjerne med slange til sluk. Jeg boret hull høyt lpoe, stakk inn en slange og dro den ned. Da tømmer den seg når nivået kommer opp til gjennomføringen. Ulempen er at det kan lettere begynne å gro mygel i tanken.
Min fra jula stopper helt når den ikke trengs, mens en vi hadde fra wilfa (søk i forumet, styr unna) går vifta konstant på. Da går filteret fortere tett.

Billige maskiner bruker gjerne noe mer strøm på samme jobben.
Signatur