#71
 611     Øvre Eiker     0

Ser biltema f.eks har fuktmåler til 99,- (kan også brukes på ved/materialer). Er dette bare ræl og upålitelig eller er det kjør og kjøp?


Biltema har to typer fuktmåler. Den lille til 99 bruker spesialbatteri som også koster rundt 100. Den store til 149 bruker vanlige batteri. Jeg har ikke nok sammenligningsgrunnlag til å si noe om kvaliteten, men den gir OL (overload?) når fuktinnholdet i tre overstiger ca 35%. Jeg har ikke prøvd den på betong.

   #72
 4,110     Akershus (Follo)     0
Som ellers får du hva du betaler for. Jeg har en liknende fra CO og den viser til tider ganske forskjellig fra en eldre "proff måler" jeg har. Disse kan ikke brukes på betong.
Signatur
bex
   #73
 4,293     Østlandet     0


Ser biltema f.eks har fuktmåler til 99,- (kan også brukes på ved/materialer). Er dette bare ræl og upålitelig eller er det kjør og kjøp?


Biltema har to typer fuktmåler. Den lille til 99 bruker spesialbatteri som også koster rundt 100. Den store til 149 bruker vanlige batteri. Jeg har ikke nok sammenligningsgrunnlag til å si noe om kvaliteten, men den gir OL (overload?) når fuktinnholdet i tre overstiger ca 35%. Jeg har ikke prøvd den på betong.
'


treverks metningspunkt er 24% så all fuktmåling over 24% blir unøyaktig og lite interesang.  sikkert derfor den stopper på 35%.  alt over 15% kan være skadelig fukt i treverk.
Signatur
   #74
 642     Trøndelag     0
Tydelig at avfuktern gjør monn her i huset.
Jeg slo den av her forleden (trengte strømkabelen...) og glemte selvsagt å sette den på plass igjen.
Et par dager gikk, og lufta i kjellern er merkbart råere. Nå står den på igjen, og det er straks mer levelig der nede.

edit: regna litt på drenering. La oss si 80k, + en haug med tilleggsjobb. Det skulle gi meacoen 20 år før den koster noe det...
Hadde det vært oppholds/soverom hadde saken vært en annen.
   #75
 156     0
Jeg kjøpte etterkommeren dd8L av meaco.
Den fungerer veldig fint. Den har og et ioniserings filter / bakterie drpeende filter som frisker opp luften i tillegg.

Den tar 8 liter i døgnet.

Jeg bruker den blant annet på et lite vaske og tørkerom som er dårlig ventilert.
Den tørker klærne med egen funskjon på maskinen. Den drar ned til rh 30% , og kjører sirkulasjons viften på maks. Den trekker ca 750 watt på fullt tror jeg.

Den energien omdannes til varme i rommet uansett, så det er ikke noe heft.

Ellers flyttes den rundt i de forksjellige rom med jevne mellom rom nå for å "tørke" kjeler litt.

Har ikke fuktproblemer, men har ikke varme på nede i kjeller da de fleste rom er ikke i aktivt bruk for tiden.

Selve fuktbeholder på maskin tar ca 2 liter. For å slippe å tømme daglig, så bruker jeg drenenrings slange rett i vask eller sluk på vaskerom.

I andre deler uten vask / sluk lar jeg vannet gå i en 20 liters plastdunk.
   #76
 7     Sandnes     0
Den fukteren din vil altid gå. Den stopper jo ikke, for du fjerner ikke grunner til at fukten er høy. Men den vil holde fuktigheten nede på et levbart nivå. Så om du ikke endre grunnen til at det blir høy relativ fuktighet, så vil du nok merke noen hundrelapper på strømregningen.  Jeg vett ikke om den er innstilt slik at den stopper når du kommer til ønsket nivå.

Det vil hjelpe om du varmer opp kjelleren da går og fuktigheten ut av luften.  Bare se molierdiagramet.
   #77
 156     0
Hei.

Den stopper selv når ønsket relativ fuktinnhold i luften er nådd.

Den har 4 nivåer.

1 - 30% RH som er et tørkeprogram for klestørk etc. Da går vifta i full hastighet og laveste nivå på fuktighet.

2- 40 % rh - valgbar viftehastighet.

3 - 50 %  ,

4 - 60 %


Den stopper når nivået er nådd.

Så prøvestarter den sirkulasjons vifta hver 30 minutt for å ta en kontroll.
Er luften ok går den i ny hvilemodus på 30 min.

Når det gjelder fuktighet og temperatur ( mollier etc) så er det ikke riktig at fuktigheten forsvinner fordi om man setter på varme, men derimot endrer man luftas egenskap / kapasitet til å holde på mer fuktighet ved økende temperatur.

M,a,o så endrer man den "relative" luft fuktigheten som er hele cluet.

Jeg har ikke problem med fuktighet i kjelleren,,men denne er genial til å kontrollere atmosfæren der nede siden en ikke har varme på, samt at på vaskerommet så er klesvasken tørr på kun kort tid sammenliknet med tidligere.


Har bare positiv erfaring med disse Wink.

   #78
 7     Sandnes     0
Hei Busterxxl

Takk for korrigering, som navnet mitt sier så lærer vi noe nytt hele tiden. Wink Har selv gått til innkjøp av en Wilfa DH-60 nå.

Har en kjeller som ikke er så helt verst. Er oppe i 66% på det verte. Jeg vil ha den mellom 40%-50%  Denne har ihvertfall kapasiteten og er bra når temperaturen ikke er så høy i kjellaren.

Men jeg har merket noe sopp lignende greier ;)  tor du det kan dø ut om du kutter ned luftfuktighetern over tid til ca 40%  Du tar vel bort levegrunnlaget til soppen.

Tingen er at jeg har en kjeller med den klassiske "ikke drenert på utsiden" og jeg boret et hull i veggen for å se bak. Da så jeg noe hvit sopp. (antar det er sopp)

Har og et rom hvor det ikke er kledning bare rett til muren. Der dugger det av muren.  Om jeg skulle finne på å kle den, er det lurt å ha duk. Har lest at folk annbefaller å kutte den ut. Den veggen med sopp har duk.
   #79
 156     0
Hei.

Her er flere spørsmål. ;)

Ikke alle jeg vet like mye om, men jeg har lest om noen av emnene før.

En avfukter vil garantert hjelpe og forbedre inneklimat ditt. Sporer og sopp trives best i fuktige omgivelser. Luftsirkuasjon er og positivt.

Om du har mur uten fuktsperre utenfra ( slik som var vanlig i gamle dager) så vil jo muren absorbere fuktighet fra bakken . Det som er viktig her generelt sett er å redusere vannbelastningen på grunnen nær huset ditt.

Dette kan gjøres på flere måter.

Drener takrenner godt ut fra husvegger slik at regvann ikke treffer hushjørnene og "metter" bakken rett i husvegg.

Lage hellning ut fra husvegg, slik at oerflatevann rnner bort fra husveggene.

Sist,,men ikke minst,,om det er mulig å grave rundt murene og lage et ordenlig drensystem,kombinert med knotteplast mot mur. Sikkert det dyreste,men vil nok gi et varig resultat.


Når man kler vegger under bakkenivå i kalde kjellere skal man ikke bruke plast eller fuktsperre, det vil låse inne fuktigheten og garantert gi mere trøbbel enn bedring.

Lekt ut 1" fra murvegg om du skal isolere og plate. Da har du en luft slisse mellom mur og innervegg. Slik at veggen kan puste litt.

Om du kjører avfukter jevnt over tid vil du tørke ut deler av muren og,såfremt vann innsiget ikke er for stort.


Men for å oppsummere,,jeg tror en avfukter vil ha en positiv effekt.

Lykke til.
   #80
 1,242     Norge     0
Har kjøpt en Wilfa DH-18 luftavfukter. Det er også mulig å starte en varmeelement på den, slik at den kan brukes i kalde omgivelser f.eks garasje, hytter og kjellere. Skal i hovedsak brukes for å tørke klær i en vaskekjeller.