3,522    53    21  

Nybegynner vannbåren varme, hjelp!

 3     0
Hei alle sammen. 

For et par år siden tok vi over ett hus med luft-vann pumpe og vannbåren varme som forsyner hele huset. Det er varme i gulvet i de fleste rom.

Systemet har egentlig bare tikket og gått, men jeg ønsker å bruke det så effektivt som mulig og kanskje forstå litt i samme slengen.

Varmepumpen er 3-4 år gammel og er koblet til både gulvvarme og tappevann. Jeg har tatt bilde av rør, pumpen, fordelerstokk og romfølerne. Romfølerne er av eldre dato og jeg ønsker egentlig å kvitte meg med de. Fikk et tips forleden om å la pumpa håndtere styringen, og heller justere sløyfene manuelt med en umbraco om jeg feks ønsker varmere på bad.

Om jeg stiller romfølerne på feks 30 og hovedenheten på pumpa på 25 grader, vil sistnevnte da overstyre og i praksis koble vekk romfølerne? Eller må de kobles fra fordelerstokken fysisk?

Og om jeg ønsker det varmere på bad så skrur jeg bare på det røret som hører til badet?

Utrolig klønete forklart, men er så mye jeg funderer på at det er litt vanskelig å vite hvor man skal begynne. Legger ved noen bilder av opplegget, håper noen kan gi meg noen gode råd :) 

Nybegynner vannbåren varme, hjelp! - 20190328_194815.jpg - mtangenNybegynner vannbåren varme, hjelp! - 20190328_194912.jpg - mtangenNybegynner vannbåren varme, hjelp! - 20190328_194952.jpg - mtangenNybegynner vannbåren varme, hjelp! - 20190328_195003.jpg - mtangen
Nybegynner vannbåren varme, hjelp! - 20190328_194904.jpg - mtangen

   #1
 1,749     Norge     0
Tipset mitt, la det være hvis det fungerer- Lite å hente på tvike når man ikke vet hva man driver med.
  (trådstarter)
   #2
 3     1
Hehe joda. Det fungerer forsåvidt. Men jeg vil ha det slik at jeg "slipper" romfølerne. De har falt i gulvet en del ganger og gudene vet hvor lenge de virker. Og less is more som det heter.

Men takk for tipset =)
   #3
 1,749     Norge     0
Ja, da er det mange faktorer som skal sammenfalles. Dvs at hvert rom skal beregnes utifra energibehov, justeres utifra fordeleren med antall turn(dvs at du må skifte fra aktuatorer til manuelle ventiler, ++ koster myyyye. hvis det fungerer.
zyp
   #4
 460     0
Hvis målet er å kvitte seg med de gamle romfølerne så foreslår jeg at du beholder aktuatorene og bare bytter ut styringssystemet til dem. Enten med et moderne ferdig styringssystem, eller smarthuskomponenter som du henger sammen selv og konfigurerer etter ønske.

Vil du ha noe billig og fleksibelt foreslår jeg noe sånt som en z-water til å drive aktuatorene, temperatursensorer fra xiaomi som du teiper opp i hvert rom og en raspberry pi med home assistant for å styre det hele. Burde koste rundt fire-fem tusen sammenlagt for det du trenger av komponenter, og det er sannsynligvis mer gøy å sette opp enn å manuelt drive og justere inn flow i hver sløyfe til du blir fornøyd. Wink
TSt
   #5
 13,730     1
Du vil ikke spare noe annet enn batteri bytte på termostatene med dette.  Ellers vil du måtte varme litt for mye noe steder siden du ikke kommer til å justere det rett.  En må ha virksom ute temp kompensering hvis en har faste innstillinger så du vil lettere få det for varmt når ute temp stiger og for kaldt når den synker.   Batteriene inne i disse er 3V runde Litium batterier.  Du kan skjekke på forhånd hvor du får de til en fornuftig pris.  De varer i ca 10 år i anlegg jeg hjalp noen å drifte.  Stram skruen som de henger på litt slik at de ikke hopper av så lett eller så setter du en liten skrue rett over slik at de ikke kan hoppe av feste på veggen.  
   #6
 3,535     0
En må ha virksom ute temp kompensering hvis en har faste innstillinger så du vil lettere få det for varmt når ute temp stiger og for kaldt når den synker.

Med treg regulering er du for sent ute når det allerede har blitt kaldt utendørs - du burde ha et grensesnitt mot yr.no og styre etter hva som er forventet temperaturutvikling de kommende 24 timer - komme kulda/mildværet i forkjøpet. Men er det mange som har det?

(Med romfølere må det jo først bli kaldt ute, så må det føre til nedkjøling av rommene, og kan varmeanlegget justeres opp -- det er ihvertfall ikke hva man kan kalle "proaktiv" temperaturstyring!)
   #7
 4,190     0
Ngenic har det keal snakker om.

"Enkelt förklarat så samlar vi in data för inne- och utomhustemperatur och väder och ser till att du får ett jämnt inomhusklimat - och dessutom sparar energi. Allt du behöver göra är att välja din önskade temperatur i mobilappen så fixar Ngenic Tune resten."

Ergo temp, værmelding, solinnstråling inn i algoritmen som tar hensyn til dette pluss erfaringslæring.

  (trådstarter)
   #8
 3     0
Takk for svar!

Fikk beskjed om at oppvarming varierer med utetemp når vi flytta inn. Den temperaturen jeg kan avlese (og forsåvidt regulere) på Innedelen til pumpa øker når temp ute synker. Så anlegget er slik at det hele tiden har jevn temp inne uansett.

Men jeg mener det bør gå å bruke pumpa til alt, uten førerne. Får forsøke litt mer på det. Takk for all hjelp, flott forum dette!!
   #9
 3,535     3
Ngenic har det keal snakker om.

"Enkelt förklarat så samlar vi in data för inne- och utomhustemperatur och väder och ser till att du får ett jämnt inomhusklimat - och dessutom sparar energi. Allt du behöver göra är att välja din önskade temperatur i mobilappen så fixar Ngenic Tune resten."

Ergo temp, værmelding, solinnstråling inn i algoritmen som tar hensyn til dette pluss erfaringslæring.

Har du denne selv?

Vet du positivt sikkert at den baserer seg på værmeldingen, og ikke bare været (temperatur, skydekke etc) i øyeblikket? Jeg ser heller ikke noen vindmåler, som selv ved avlesing i øyeblikket (uten forhåndsvarsel gjennom værmeldingen) kan ha vel så stor betydning for nedkjøling av huset som et par graders endring i temperatur!

Jeg forsøkte å finne info på nettet om hvilken værtjeneste Ngenic benytter seg av, og hvilken informasjon (forventet temperatur, +vind? +skydekke? +nedbør?), og hvor langt fram i tiden man ser. Fant ikke den minste antydning om noe som helst slikt. Heller ikke i omtaler av systemet jeg har funnet her og der - ikke én nevner værvarsling, kun om det været som er i øyeblikket.

Jeg har tro på styring etter mer fullstendige modeller som f.eks. baserer seg vindus/yttervegg-areal og u-verdi til disse, orientering ift. solretningen, grad av skjerming mot vind etc. Ingenting tyder på at Ngenic har en mekanisme for å legge inn slikt. "Erfraringslæringen" det refereres til er neppe basert på slik informasjon, det ser ut til at det kun går på at når utetemperatur og skydekke er sånn og slik, kreves det så og så mange kWt for å heve temperaturen i huset fra 20 til 21C.

Jeg setter umåtelig pris på å finne komplett brukerhåndbok (helst også installasjonshåndbok) på nettet - det pleier å være ganske avslørende for hva systemet kan og framfor alt ikke kan gjøre for deg. Hittil har jeg ikke funnet noe slikt for Ngenic.

Da blir det en del gjetting. Som den forsiktige mann jeg er, leser jeg reklameformuleringer som reklameformuleringer. Hvis reklamen ikke sier ett eneste ord om værmelding, antar jeg at det ikke er noen slik kobling. Ingen referanse til vind: Trolig tar de ikke det inn i modellen. Ikke et ord om at du kan gi hint om energiparametere for ditt hus: Det blir neppe tatt hensyn til. Det er kun snakk om app: Blir mobilen din stjålet/ødelagt, får du neppe regulert varmen i huset. Én eneste sensor: Systemet er ikke forberedt på å regulere ulike rom ulikt (det kan se ut som at alt som styres er den sentrale varmekilden, f.eks. varmepumpa).

Og sist men ikke minst: Når det hevdes x% besparelse, tviler jeg sterkt på at det er resultat av kontrollerte målinger og logger av før/etter. I all reklame betyr "inntil 15% bedre" at "det elendigste produktet på markedet er bare 15% dårligere enn vårt" Smile

Hvis man overhodet ikke har styring på varmen i dag, ikke har lært seg å sette riktige parametere for det systemet man har, kan det være greit å bruke fem tusen kroner på å slippe å lære seg det. Men hvis du allerede har et optimalt konfigurert varmesystem står det trolig så lite igjen å spare at en investering på fem tusen kroner burde gi mer igjen enn hva det ser ut til her. F.eks. å forholde seg til værmelding og vindforhold (både i øyeblikket og i værmeldingen). Ulike varmeønsker i ulike deler av huset. Sette opp en plan for regulering av temperaturen over tid.

Hvis noen her har installert Ngenic, aksepterer jeg gjerne korreksjoner av ting jeg har misforstått!
   #10
 4,190     1
Har ngenic selv, men ikke nok erfaring til å uttale meg skråsikkert. Skal komme tilbake med erfaringer etterhvert.

Det jeg har foreløpig er en logg over faktisk innetemp - som holder seg relativt jevn (dog kan ikke ngenic holde igjen sola mer enn å skru varmen helt av) og hvor mye den kompenserer utetemp-føler (mye, begge veier, avhengig av været).

Tibber reklamerer også med værmelding for ngenic og man konfigurerer lokasjon, men om det faktisk stemmer kan jeg ikke garantere.

Vind har veldig lite å si for temperatur om man har vindsperre. Det som har mer å si er om det er meldt iskaldt, varmesystemer i moderne hus har ofte mye treghet - både i oppvarming og nedkjøling.