8,306    8    0  

Oppvarming og Ventilasjon med varmegjennvinner

 143     Vestfold     0
Hei på dere!

Trenger noen råd her ang ventilsjon og oppvarming,vi skal bygge et Mesterhus (nestun) på ca 270 kvm(flott hus):-)
Jeg har hørt så mye dårlig ang ventilsjonannleget som blir montert i disse nye hus,det er med varmegjennvinning (vilavent) tror jeg,jeg skal ikke montere vannbåren varme.
Har tenkt på følgende,varmekabler nede i første etage pluss varmepumpe (luft til luft) og en ekstra varmepumpe i andre etage,pluss mekanisk avtrekk på bad og wc.,pluss extra lufteventiler i alle rom + de som er i vinduene.
Hører at når det har gått noen år så mister varmegjennvinner effekten??pluss at kanalene blir tett??og du kan jo høre stø fra det ene rom til det andre igjennom kanalene..(Det har jeg hørt selv)
Så her trenger jeg råd fra der,byggestart er ca etter påske..
Signatur

   #1
 16     0
Hei!

Det er et meget flott hus du skal bygge!
http://www.mesterhus.no/hustype.ephtml?id=232

Jeg har hørt bare godt om Villavent :)  så jeg tror ryktene slår <--begge veier-->.

Varmegjennvinneren mister vel ingen effekt hvis den holdes ren innvendig? Jeg har ikke erfart dette selv i hvertfall.  Normalt vedlikehold med støvsuger er stort sett nok. Husk også å bytte friskluftfilter hvis du har det.

Kanalene kan bli fulle av støv osv, men skjelden så tette at kapasiteten går ned. Det er fullt mulig å rense kanalene om 10 år. Det finnes spesialister på dette.

Vi hører ingen lyd mellom rommene. Det avgjøres i stor grad av hvordan rørene monteres i skjøtene, og hvordan de ulike rørene fra de ulike rommene koples sammen, tror jeg. En proff montør fixer dette.

Dette er only mine erfaringer Smile
Siste redigering: Tuesday, December 18, 2007 7:07:13 PM av SeverinSuveren
   #2
 5     0

Å kutte ut varmegjennvinneren med mekanisk avtrekksanlegg er ikke å anbefale i det hele tatt. For det første er det mye mer behagelig med balansert ventilasjon og for det andre sparer du strøm. Et mekanisk anlegg er å dra varmen rett ut.

Kan være noe enig med mange som mener balansert ventilasjon med varmegjennvinner kan by på utfordringer som pris og støy, men det er fantastisk mye bedre enn naturli eller mek. ventilasjon. Feilen med mekanisk og naturlig ventilasjon er at man ikke får "luftet" huset slik man skal. Nye hus i dag er omtrent 100% tette. Da er det enda viktigere at det er riktig ventilert. Er det kaldt ute vil strømforbruket øke betraktelig fordi du må varme opp den kalde luftensom driver gjennom huset + at du får kaldtrekk ved vinduene og ventilene. Det er også pollenfiltre i anlegget.

Etter at plasten kom på markedet har astma og allergipalger økt eksplosivt!!! Hvorfor? For tette hus! For lite ventilasjon.

Anlegget (bal.vent) må vedlikeholdes. Filtre skiftes ut min. årlig. og rørene muligens børstes kanskje hvert 5 år...?  Når det gjelder støy er dette en liten utfordring for mesterhus. Legges anlegget opp riktig blir det minimalt med støy. Det er lydfeller i alle ventiler + lydfeller til selve aggregatet. Rommet der anlegget skal være bør være f.eks. tekn.rom / bod el. Vaskerom der støy fra aggregatet betyr lite.

Er selv på byggefronten. Er iallefall ikke tvil om at jeg skal ha vannbåren varme. Anbefaler deg å iallefall legge rørene i kjelleretg. Du trenger for såvidt ikke koble opp noe, men at du senere faktisk har muligheten til alternativ oppvarming. Varmekabler har begrenset levetid. Det har nok vannbåren varme også forsåvidt, men det skulle nok vare til neste krig.

Skal man bygge et hus der man skal kanskje bo resten av livet, er det viktig at man tenker langsiktig. Varmepumpa er en bra sak. men vannbåren varme har så utrolig mange flere muligheter. Alt er mulig... pengene snakker....  Smile
   #3
 276     0
Jeg er i tvil om hvorvidt vi skal ha balansert varmegjenvinnende ventilasjon. (Vi skal ha vannbåren varme.) Men det Legomannen skriver om at nye hus i dag er svært tette og trenger god ventilasjon er sikkert riktig.  I den forbindelse har jeg noen spørsmål. Vi bruker loftet som oppholdsrom (ikke noe senket tak) og vi skal sannsynligvis ha lecaplank i etasjeskillene samt legge det tekniske rommet til en liten minikjeller (8kvm) under en liten del av sokkeletasjen. Hvor kan vi få lagt disse svære ventilasjonsrørene da? Jeg har ikke akkurat lyst til at de skal fortrenge isolasjonen i ytterveggene. Jeg gjentar spørsmålene:

1. Hvordan føre ventilasjonsrør i etasjeskiller laget av lecaplank?
2. Hvor føre ventilasjonsrør i loft når loftet brukes (og taket der ikke senkes)?
3. Hvordan unngå at rør fortrenger iso i ytterveggene?

Takker for alle innspill!
  (trådstarter)
   #4
 143     Vestfold     0
hei
Ja fikk jo litt å tenke på her da ang ventilasjon,skal vurdere det på nytt :)
Idag så har jeg varmepumpe luft til luft,noe som jeg er kjempe fornøyd med.
Snakket med Toshiba idag og de kunne levere meg et duo annlegg til 32000.- ferdig montert i det nye huset Billig??
Glemte også å skrive at jeg kommer til å montere rom/golvfølere til varmekablene med sparefunktion master og slave..Det har jeg per idag og sparer masse strøm på det..
Det blir jo 3 gangen jeg hiver meg ut på nytt bolig prosjekt og gleder meg veldig til det...
Har dere noen tips så bare kom med det... Smile
Signatur
   #5
 17     0

1. Hvordan føre ventilasjonsrør i etasjeskiller laget av lecaplank?


Hei!

Tenker du da på å føre ventilasjonen i gjennom etasjeskillet eller i taket under?

Hvis det er gjennom du lurer på snakker vi vel om kjærneboring (se bildet fra Evjens blogg).

Hvis det er "hengende" under lecaplanken du skal ha den håper jeg du har sørget for extra takhøyde? Hos oss er det lagt inn 2,6 takhøyde i kjelleren og tegnet inn spirorør som henger i vibrasjonsdempende gummi/stål oppheng.

OPPVARMING OG VENTILASJON - hull_nede_og_opp.jpg - Rjukan
   #6
 473     Sola     0
Jeg har også hatt luft-luft varmepumpe og var veldig fornøyd med både økonomien i det og varmen man fikk. Noen sier det er stygt med en klump på veggen men det er jo en smakssak.

Men... det jeg liker minst med luft-luft løsningen er at det blir veldig tørr luft i huset. Jeg hadde fuktmåler i stuen, og var nede i 25% luftfuktighet. Det er lavt, og jeg som bruker linser hadde litt problemer med det.

En jeg kjenner monterte en sånn i kjelleren på et hus fra 60-tallet, samtidig som han malte veggpanelet som hadde stått siden 60-tallet. Når pumpen kom i hus ble det så tørt at veggpanelet som hadde stått oppe i 40 år begynte å krympe, og det ble striper uten maling på mellom alle bordene.
   #7
 276     0
Tenker du da på å føre ventilasjonen i gjennom etasjeskillet eller i taket under?


Det er slettes ikke plass under etasjeskillet. Så det må gå igjennom. Vi hadde i utgangspunktet tenkt å bruke et pipeløp til ventilasjon. Men dette kan vel ikke brukes til annet enn mekanisk ventilasjon? Jeg har nok noen runder igjen med min tømmermester før vi bestemmer oss.

   #8
 5     0
Når man skal ha balansert ventilasjon i boligen, er det veldig viktig å tenke på dette tidlig i prosessen slik at dette tas hensyn til i tegninger og innredning av boligen. Det er tross alt de største røra som skal rundt i hus.

Røra må føres i utforede vegger, i kasser eller i bjelkelag. Det skal aldrig føres kanaler i ytterkonstuksjoner, men innenfor ytterkonstruksjoner i kasser eller nedsenket himling osv...

Kravet til lufting av et hus i følge forskriftene, er at alle oppholdsrom skal ha en viss utskifting av luft. Dette får man bare til ved balansert ventilasjon. Har man mekanisk avtrekksystem der man har avsug på bad, vask og kjøkken, vil luften tas fra nermeste ventil, ikke fra alle ventilene samtidig.

Man vil jo til en viss grad få luftet huset med et mekanisk anlegg, men det er ikke godt nok!