581    14    1  

Ventilasjon av hulrom i kjellermur

 167     0
Vi har nylig kjøpt et gammelt hus som har utgravd kjeller hvor det er bygget kjellerstue. Det er gravd ut utvendig rundt huset og lagt Platon, men dette ble gjort før kjelleren ble gravd ut, altså er det ikke gravd dypt nok på utsiden. Huset ligger ikke spesielt fuktutsatt. I kjellergulvet er det lagt nye drensrør, pukk, isopor, vannbåren varme, radonduk og påstøp. De innvendige veggene er bygget 3 cm fra kjellermuren og isolert med 7 cm Rockwool. Det er satt inn flere ventiler som ventilerer dette mellomrommet både ut mot friskluft og inn mot boligen. To av ventilene har enkeltstående tidsstyrt mekanisk avtrekk (trekker periodevis luft inn i kjelleren).

I perioder med lite lufting lukter det noe kjeller, men fuktmålinger har ikke vist forhøyede fuktverdier.
For å øke den generelle komforten i huset og forhåpentligvis fjerne kjellerlukten planlegger vi å installere balansert ventilasjon, men da må jo de gamle ventilene fjernes.

Jeg lurer så på hvordan kjellermuren bør ventileres, og har identifisert 3 alternativ:

1. Plugge de gamle ventilene fra utsiden, ha åpne ventiler inn. Naturlig ventilasjon av mellomrommet (med noe hjelp fra undertrykk i den balanserte ventilasjonen). Magefølelsen er best for dette alternativet.

2. Plugge de gamle ventilene fra innsiden, hå åpne ventiler ut (naturlig ventilasjon). Jeg anser dette alternativet som det dårligste da det vil ventilere rett mot isolasjonen på innsiden og ødelegge mye av effekten av denne.

3. Plugge de gamle ventilene fra begge sider og ventilere mellomrommet mekanisk via nye ventiler til ventilasjonsenheten. Bør jeg i så fall bare ha avtrekk, eller lage sirkulasjon med tilluft og avtrekk på hver sin side? Vil sistnevnte evt. kunne by på nye utfordringer ved at varm tilluft blåses inn i mellomrommet mot kald mur? Tenker på om dette potensielt kan øke fuktigheten hvis varm luft kondenserer?

TSt
   #1
 13,730     0
Jeg har hatt dette alternativet i kjeller hos meg da var den supplert med plast innenfor plater på veggene. Her var isolasjonen følbar fuktig når vegger ble åpnet. Hva som er årsaken at dette ikke hadde blitt en sopp og mugg bombe vet jeg ikke men det var det eneste heldige hos meg. Du slipper jo inn uteluft inn og inn på kald mur fra bakken bak nederst ved gulvet. Det er jo nødt til å kondensere slik som været er i dag.

Skal en klare seg med kun isolasjon inne må denne limes / mures til veggen slik at en får minimal sirkulasjon på innsiden. I praksis er jo kjeller også kun isolert med 7 cm fra ute siden en lufter ut all varmen på yttersiden. Derfor får en jo mye mindre virkning av denne isolasjonen også. Er det betong mur så er det vel positivt bidrag men er det leca eller annet i veggen så har vel denne nesten samme isolasjons virkning som ekstra isolasjonen.

Det finnes ingen trygge snarveier, meste av isolasjonen skal være utvendig. Men en kan være heldig å få noe til å virke med innvendig isolasjon men problemet er at en ikke har noen garanti for hva som skjer (eller ikke skjer) En skal derfor i allefall ikke overdrive mengden og 5cm synes jeg virker som om det er maks en bør strekke seg til.

  (trådstarter)
   #2
 167     0
Ja, jeg regner med at det beste er å grave ut på nytt og legge skikkelig utvendig drenering og isolasjon. Vi vil vurdere å gjøre dette i fremtiden når økonomien tillater det.

I mellomtiden antar jeg at balansert ventilasjon (utført riktig) ikke lager problemet verre, og heller vi bedre situasjonen pga. mer luftsirkulasjon og lavere luftfuktighet. Vi ønsker uansett balansert ventilasjon for å få et bedre inneklima i hele huset, så jeg må finne en løsning på ventilering av hulrommet rundt kjellermuren slik at jeg hvertfall ikke lager ting verre enn i dag.

Takker for erfaringer med liknende konstruksjon. Jeg skal holde et øye med fukten og foreta jevnlige målinger, og inspeksjon av isolasjonen der det er mulig.
  (trådstarter)
   #4
 167     0
Redusert ventilasjon? Kan du forklare hvorfor det er bedre?
Vil jeg ikke lage situasjonen bedre enn i dag dersom jeg erstatter naturlig/delvis mekanisk ventilasjon med balansert ventilasjon som vil redusere luftfuktigheten og via et lite undertrykk hjelpe å trekke ut fuktig luft i hulrommet?

Vil eventuelt vurdere å sette inn avfukter i tillegg til vi får tatt en skikkelig utbedring (ny utgraving) dersom ikke kjellerlukten bedrer seg.
jaf
   #5
 6,176     tromsø     0
Ute luften er om sommeren mettet med fuktighet. Når den kommer ned i kjeller, så synker temperaturen og kondens kan oppstå mot kalde vegger. Ventilasjon inn i en kald kjeller om sommeren=mer fukt. Avfukter virker veldig bra, du vil merke effekt innen 4 timer. Neste dag er kjeller tørr (litt overdrevet). I kjøleskapet er kjøle ribber gjerne fuktige. Luften slipper fukt, når den blir kjølt ned. Har sovet i en kjellerstue siste uken med avfukter. Helt tørt. Kjeller var en slik risiko konstruksjon som du beskriver.
  (trådstarter)
   #6
 167     0
Skjønner.
Slik jeg ser det vil det da støtte alternativ 1 ved å stenge utvendige ventiler for å hindre at varm, fuktig sommerluft har direktetilgang til innsiden av kald kjellermur. Ved å holde de innvendige ventilene åpne mot hulrommet vil avfukting av inneluften hjelpe. Balansert ventilasjon med et lite undertrykk vil slik jeg kan se det også hjelpe mot at varm inneluft trenger unødig inn i veggene på vinterstid. Enig?
jaf
   #7
 6,176     tromsø     0
Om sommeren produserer avfukteren i kjelleren flere liter vann i døgnet. En billig kondens avfukter som trekker ca 190 watt. (koster 1,500 kroner). Om vinteren klarer den ikke å produsere noe, fordi luftfuktigheten er så lav. Kjelleren er så tørr om vinteren, når det er frost ute.
Står mer i disse trådene: 
   https://byggebolig.no/mekanisk-og-balansert-ventilasjon/noen-erfaring-med-avfuktere/25
https://byggebolig.no/ventilasjon-inneklima/meget-bra-avfukter-for-krypkjeller-fra-sverige-!/
https://bedre-inneklima.no/produkt/avfukter-privat/luftavfukter-meaco-10l-den-prisgunstige

https://bedre-inneklima.no/produkt/avfukter-privat/luftavfukter-meaco-dd8l-den-komplette-avfukter

  (trådstarter)
   #8
 167     0
Takker for svar.
Jeg ønsker ikke en slik durende kompressoravfukter som permanent løsning.
Vi har ikke bodd så lenge i huset, så jeg kommer nok til å få lånt meg en slik avfukter som midlertidig løsning for å ta fukten nå i sommervarmen og så se om problemene forsvinner til vinteren.

Dersom problemene forsvinner til vinteren må kjellerlukten vi kjenner nå komme av kondens. Slik jeg ser det vil da luftavfuktig være en fullgod løsning til ny utgraving (og ikke minst vesentlig billigere). Tror nok da at jeg vil installere en stasjonær adsorpsjonsavfulter med ventilasjonskanaler. Dropper da balansert ventilasjon i kjelleren, og installerer da bare dette i husets øvrige 2 etasjer. Ser fortsatt ut som utventige ventiler bør tettes, og at jeg bør beholde innvendige ventiler til hulrommet. Bør jeg sikte meg inn på 50% RF i kjelleren (21-23 grader innetemperatur)?

Dersom problemene ikke forsvinner til vinteren eller evt. blir verre er det slik jeg ser det mer nærliggende å anta at kjellerlukten kommer av tilsig av fukt. Ny utgraving blir da beste/eneste alternativ.

Pga. husets plassering i skrånende terreng er det ikke høyt grunnvannsspeil som gir fukt. Det har vert lang tørke nå og uvanlig varmt, slik at jeg nok tror mer på kondensering enn tilsig av vann.
HSt
   #10
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Du kan ha fukt opptrekk fra fjell, det er vanlig at de har glemt kapilærbrytende sjikt under lecablokker