398
5
2
Ventilering av kjeller med bryggeri
113
0
Hei
Vi bygger nytt hus, med kjeller på 1,89m under deler av huset. Dette arealet blir ganske stort (ca 40m2) og skal blandt annet inneholde boder, teknisk rom, og andre kjellerfunksjoner. I tillegg kommer vi til å brygge øl her. Jeg vet at høyden er kjip, men det er nå sånn det blir med regulering etter BRA.
Spørsmålet mitt gjelder ventilasjon, fukt og varme.
Denne kjelleren er isolert som resten av huset, men jeg har jo ikke noe behov for at temperaturen skal være 20 grader der. Denne delen av kjelleren har to yttervegger, 1 vegg mot terreng og en vegg mot hybel. Ser for meg at en ideel temperatur på vinteren kan være ca 10 grader?
Bryggeriet generer MYE damp når vi brygger, men dette er jo bare en gang i måneden eller så. huset skal trykktestes, og ytterveggen må derfor være tett, også i denne delen av kjelleren.
Ser for meg en kjøkkenvifte som leder dampen ut når vi brygger.
Så:
Ville dere inkludert denne kjelleren i den balanserte ventilasjonen?
Kan man evt. Ha ett spjel som kan lukkes og åpnes etter behov?
Er det fare for fukt?
Kan kjøkkenviften også ventilere denne kjelleren, og droppe balansert ventilasjon der?
Gode ideer?
På forhånd takk.
Vi bygger nytt hus, med kjeller på 1,89m under deler av huset. Dette arealet blir ganske stort (ca 40m2) og skal blandt annet inneholde boder, teknisk rom, og andre kjellerfunksjoner. I tillegg kommer vi til å brygge øl her. Jeg vet at høyden er kjip, men det er nå sånn det blir med regulering etter BRA.
Spørsmålet mitt gjelder ventilasjon, fukt og varme.
Denne kjelleren er isolert som resten av huset, men jeg har jo ikke noe behov for at temperaturen skal være 20 grader der. Denne delen av kjelleren har to yttervegger, 1 vegg mot terreng og en vegg mot hybel. Ser for meg at en ideel temperatur på vinteren kan være ca 10 grader?
Bryggeriet generer MYE damp når vi brygger, men dette er jo bare en gang i måneden eller så. huset skal trykktestes, og ytterveggen må derfor være tett, også i denne delen av kjelleren.
Ser for meg en kjøkkenvifte som leder dampen ut når vi brygger.
Så:
Ville dere inkludert denne kjelleren i den balanserte ventilasjonen?
Kan man evt. Ha ett spjel som kan lukkes og åpnes etter behov?
Er det fare for fukt?
Kan kjøkkenviften også ventilere denne kjelleren, og droppe balansert ventilasjon der?
Gode ideer?
På forhånd takk.
Ølbrygging har jeg derimot ganske mye erfaring med, og ser definitivt problemstillingen din.
Jeg ville antagelig sett på brygging som "noe eget" som krever egne tiltak der og da. Har du mulighet til å lede dampen rett ut under brygginga? I tilfelle; hva med å bygge en "hatt" til kjelen eller bryggemaskina di? Mener det finnes fiks ferdig til Speidel - til mye annet kan en faktisk enkelt og billig lage en løsning med en taklampe fra IKEA som lokk og så sette ventilasjonsrør rett på denne.
Ulempen er at du i utgangspunktet ikke ser hvordan kokinga går, men du vil i praksis ikke merke endring i luftfuktighet i rommet
Heller nå mot å ha ventilasjon, enten via den balanserte eller vi Twinfresh - og så ha eget opplegg for koking av vørter med hette og kanskje en enkel baderomsvifte eller lignenede. Enten med kondesering til vask, eller direkte ut.
Takker for innspill!
Det sammen med en avfukter i rommet.
Jeg har begynt å se litt på automasjon og tenker det kan bli fin løsning for kjelleren.
Planen nå er å ikke integrere kjelleren i den balanserte ventilasjonen, men heller ha egen ventilasjon for kjeller.
Bryggeriet får sannsynligvis egen kjøkkenvifte fra IKEA med avkast ut.
I kjelleren så monterer jeg flere fuktighetssensorer som styrer en vifte. Dersom fuktigheten blir for høy, skrur viften seg på automatisk. Så er spørsmålet hvilken vifte, og hvor den skal hente fra og dytte luft til.
Alternativene er:
1. Hente luft innenfra, suge denne gjennom kjeller og kaste den ut igjen ett annet sted inne. Kjelleren inkluderes dermed i husets ventilasjonssystem, men bare når fuktigheten er for høy.
2. Hente luft ute ifra og dytte den ut igjen via f.eks Twinfresh lokal balansert ventilasjon.
3. Bruke kjøkkenviften til bryggeriet. Spørsmålet blir da hvor luften skal hentes fra. Ute eller inne. Ingen av delene teller som balansert ventilasjon, men jeg aner jo ikke hvor ofte det vil være behov for å lufte der nede i sokkelen.
Innspill?