#11
 171     Steinkjer     0
Snakket med en Kent Willen fra ABK/Nibe på byggmessa på Lillestrøm. Han snakket varmt om deres modell F750 i boliger opp til 200m2 og om en leser på Nibe sine svenske sider så anbefaler de bergvarme først når boligen passerer 200m2. Jeg ser fordelen med å ha apparatet til ABK og at de har såpass mange dyktige forhandlere rundt omkring som kan bistå med hele vannbåren pakken.

F750 kan også utrustes med en tilluftsmodul som heter SAM40 for å få tilluft.

Signatur

   #12
 358     Rælingen     0
Både comfortzone og nibe 750 oppfyller de nye strengere svenske byggekravene når det gjelder krav til energiforbruk. I Sverige har det i flere år vært krav til hvor høyt energibruk skal være på nybygg. Når dise ventilsjonsvarmepumpene oppfyller disse kravene sier det litt synes jeg.

Har lest meg frem til at dagens ventilasjonsvarmepumper er et generasjonsskifte sammenlignet med tidligere. De er så veldig mye bedre. Kjenner jeg har lyst til å bytte pumpe nå.
  (trådstarter)
   #14
 1,806     Sør-Trøndelag     0
Ja, synes det høres mer og mer aktuelt ut med denne type varmepumpe.

Nye hus er jo godt isolert, og det er mye i et hus som skaper varme. Tanken på å slippe en utedel er også tiltalende!

Har lest litt på det svenske forumet og de skriver at den er støysvak - men har ikke funnet ut om dette gjelder pumpen eller ventilasjonsanlegget. Har lest en plass at det kan "ule" i ventilasjonskanalene. Kan ha noe med feildimensjonering å gjøre, ikke vet jeg.
Signatur
   #15
 3,997     Oppland     0
Jeg vet naa ikke helt jeg.
Aaa ha 40grader oppunder taket for aa varme rommet, samt at det blir like varmt paa soverom, med mindre du har noe fiffig lösninger med forbikobling av varmepumpe til disse rommene osv.

Höres fint ut i utgangspunktet, men jeg ser ikke at dette er noe fullverdig primär varmekilde.
Med tanke paa at den gir max 6,5kW ser jeg for meg at det neppe blir mer enn 5kW ved lave teperaturer(-10 og kaldere), og da skal du enten ha lite hus, eller väre usedvanlig godt isolert, langt bedre enn TEK10 krav.
Et 200m2 hus bygget etter TEK10 maa nok opp i 8-10kW paa de kaldeste dagene.
  (trådstarter)
   #16
 1,806     Sør-Trøndelag     0
Hvis jeg husker selgeren rett, så sa han at luften som kom inn i rommene skulle ha en 17-19 grader.

Grunnen til dette var visst at luften måtte være kaldere enn luften i rommet - slik at den nye luften ble presset nedover og skapte sirkulasjon.

Jeg har heller ingen erfaring med denne type varmepumpe, eller andre varmepumper for øvrig, så kan ikke uttale meg om dette skal være godt nok.

Vi skal varme opp 1. etasje og loft (ca. 150m2) i hus som bygges med TEK10. Vi skal også ha vedovn for kosen og de kaldeste dagene.

Så har ikke snøring på om dette vil være tilstrekkelig. Hvilke rettigheter har jeg mot selger dersom han/hun påstår at dette er tilstrekkelig?
Signatur
   #17
 3,997     Oppland     0
Ved -15 grader og TEK10 krav vil 150m2 kreve ca 5kW kontinuerlig varmetilskudd for å holde 20grader.

Om ventilasjonen skal dekke noe av dette må luften varmes mye!
150m2x2,4m(takhøyde)=360m3
Du må ha minst 0,5 utskiftinger pr/t = 180m3

1m3 luft har ca 0,3W/K
Da trenegr du 5000W/180m3= 27,7W/m3
27,7x0,3 = 92 grader over romtemperatur for å tilføre 5kW pr time..

Nå avgir folk, elektriske apparater osv en del varme men at ventilasjonen skal være primær varmekilde er helt utenkelig under gitte forutsetninger.
Du må ha veldig stor luftstrøm gjennom ventilene som enten vil forårsake mye støy eller kanaler og ventiler blir veldig store.


   #18
 3,997     Oppland     0
Ser nå at det ikke er ventilasjonsluften i seg selv som skal varmes opp, men akkumulatortank/vann.
Da stiller saken seg noe annerledes.

Men finner ikke noe skikkelig tall på hvilke utetemperaturer effektverdiene gjelder for annet enn "12grader angir luftens våte temperatur"
Hva betyr dette i praksis?
   #19
 358     Rælingen     0
Jeg tror ikke man skal basere seg på at denne pumpen er den eneste varmekilden. Varmepumper er som regel ikke det på kalde dager uansett. Unntaket her er vel bergvarme.

Huset mitt er på 120kvm, fordelt på 80 i første og 40 i andre etg. Det er gulvvarme i hele 1 etg samt på bad nr 2 i 2. etg. Huset er et trivslhus fra 2001 med 25cm isolasjon i veggene og 3-lags isolerglass. Den er klassifisert til energiklase C. Har pelletskamin i tillegg. Balansert venitlasjon selvfølgelig pga ventilasjonspumpa.

Har en kamerat som har vannbåren varme(bergvarme) og balansert ventilasjon. Jeg synes det er litt støy fra ventilasjonen der også, tror ikke ventilasjonspumpene/anlegget støyer noe værre. Var ikke noe støy i ventilasjonen på huset jeg har kjøpt når jeg var på visning, og jeg gikk rundt å hørte godt etter.

Disse pumpene er populære i Sverige, og mange har innstallert slike anlegg der, så noe har de nok for seg opp mot energiforbruk. Men som i alle varmepumpeanlegg (unntatt bergvarme) så er de nok mindre effetkiv når temperaturen faller langt ned. Men de nye pumpene som klarer de nye byggekravene i Sverige fungerer faktisk bra uten å gå over på eldrift helt ned til -10.

Pumpen jeg har er på kun 2kw og eltilskudd (4kw) kommer nok allerede ved 0 til -5, avhengig av om det er andre varmekilder i bruk som kan gjennvinnes.

Forbruket til forrige eier har ligget på ca 12-13000kw, men de siste 2 årene har han vært oppe i nesten 18000kw. Det er mye, men han har kun kjørt på varmepumpe og ikke brukt pelletskamin. Tror jeg kan kutte noen kw ved bruk av denne.

Men man finner en del info på nettsidene til både nibe og comfortzone. Tror du kan finne det du søker der Britax.
  (trådstarter)
   #20
 1,806     Sør-Trøndelag     0

Men finner ikke noe skikkelig tall på hvilke utetemperaturer effektverdiene gjelder for annet enn "12grader angir luftens våte temperatur"
Hva betyr dette i praksis?


Hei,

Aner faktisk ikke - dette er noe teknisk for en som meg.

Det jeg vet er at luften som hentes utenfra varmes opp med varmtvann fra varmepumpen. Dette til en komforttemperator på 17-19 grader(?). Dersom vannet ikke er tilstrekkelig for å varme opp luften (når det er skikkelig kaldt for eksempel) så har den 2*900W element.

Hvordan ytelsen på denne løsningen kontra varmegjenvinner er, vet jeg faktisk ikke.


Jeg tror ikke man skal basere seg på at denne pumpen er den eneste varmekilden. Varmepumper er som regel ikke det på kalde dager uansett. Unntaket her er vel bergvarme.


Vil tro at det er vannbåren varme som er hovedvarmekilden, og derav varmepumpen. Det sto at den hadde varmeeffekt på 11kW, og hvis jeg leser tallene rett så er 6kW av disse en elkolbe. Da bruker vi mer strøm på de kaldeste dagene.

Slik jeg ser det så er det to faktorer som spiller inn hvis man skal sammenligne denne mot en tradisjonell luft/vann varmepumpe og separat ventilasjonsanlegg:
1. Hvor mye energi som trengs for å varme opp luften.
2. Hvor mye luft varmepumpen trenger.

En varmepumpe med utedel har jo så mye luft den bare orker, og varmegjenvinnere opererer med 70-90%.
Signatur