#51
 321     Oslo     0
Dagens smarthus kan enkelt styre alt fra solskjerming til oppvarming og ventilasjon basert på tilstedeværelse (georef. fra mobil, IR etc.), tid og romforhold (CO2, luftfuktighet etc).

Smarthus hub kan man få ned i en tusenlapp, og sensorer ned i hundrelapper. "Gjør det selv" eller noen tusenlapper for hjelp. For bare få år siden kostet dette store summer.

Kost/nytte er kommet på et nivå som gjør det lønnsomt. I tillegg gir det økt komfort og bedre innemiljø. Før eller siden blir det nok formalisert noen krav til det på nye boliger, men anno 2021 er det for lite kunnskap og markedet er nok ikke helt modent.

Hvorfor skulle man trenge ventilasjon på over kortere tidsrom (typisk arbeidsdag) i et tomt hus? Eneste som skjer med Co2-nivåene fra siste person går ut av døren er at nivået synker sakte frem til det til slutt når utenivå. Ingen hus er 100% tett. Begynner luftfuktigheten å stige til uforsvarlige nivåer når siste "fuktavgiver" går ut av døren, så bør man kanskje ringe rørlegger. VOC skal ikke øke uten aktivitet i huset. Kanskje kan man også argumentere for at ventilasjonsanlegg øker hastigheten på et branntiløp som følge av å tilføre oksygen, men mulig det er irrelevant/dråpe i havet.

Lar man ventilasjonen derimot stå på, så er det et netto energitap. Ingenting har 100% effektivitetsgrad. Motoren får også redusert levetid.

Det Bluesman gjør virker å henge på greip, og jeg kommer til å eksperimentere med en del slike ting selv. Det lovmessige skal jeg ikke uttale meg om. Men, gjerne er det slik at lover ikke er spesifisert ned til hver minste detalj (takk og lov), og kanskje også er utarbeidet på et tidspunkt der dagens tekniske muligheter ikke var et tema. Det er derfor TEK-krav revideres med jevne mellomrom.

Jeg var i kontakt med Flexit om denne, og produktet virker jo greit nok. Men klarte ikke å regne det hjem.


Signatur

   #52
 115     Bergen     0
Beklager, mente motsatt 😊

For å spare energi.
Hva poenget med å ventilere ett hus som ikke har fuktproblemer når det ikke er mennesker der? For eksempel ferie eller jobb osv.
Når man ventilerer så blandes uoppvarmet luft fra sov og andre rom uten varme med oppvarmet luft= tap. Og så skal lufta gjennom en varmeveksler for så og varme opp luft utenifra = tap. Strøm til to vifter og rotasjonsmotor = tap.
Kan styre dette med telldus live og er så å si gratis.


Gjenvinne varmen og holde inneklimaet friskt til du kommer hjem, uten at energibruken er betydelig!
Mennesker er vidt forskjellig, med ulikt syn, behov og preferanser på hva som er og oppleves behagelig.

Poenget var at du slår ned ventilasjonen til et minimum i de periodene du ikke er hjemme, dette krever at anleggets styring har urfunksjon evnt at du manuelt gjør det på styrepanel. Urfunksjon leveres som std på de fleste nye anlegg idag! Sjekk forøvrig energimerkingen på anlegget.

Skal du stenge ned ventileringen for å spare strøm så forutsetter dette, som nevnt, at inntak/avkast er automatisk stengt med spjeldstyring. Hvis ikke det er stengt så siver kald(vinter)uteluft inn i bygget via kanalsystemet til anlegget, som igjen fører til økt varmebehov i boligen.
I tillegg vet vi at varm luft stiger - ut via tilluft/avtrventilene i rom, gjennom kanalsystemet og ut av bygget uten å bli gjenvunnet - termisk ventilering. Står anlegget i stans over lengre perioder så kan dette også føre til muggvekst pga oppvarmet varm luft som kondenserer inni systemet med kald uteluft.

Hvor mange kr og godt inneklima sitter man da igjen med etter ferien, eller etter en lang dag på jobb? Det er det jo ingen fasit på, men jeg vet hvilket alternativ vi vil fortsette å anbefale kundene våre å gjøre.

Legger ved en notis fra en av våre leverandør:
Siste redigering: Saturday, March 20, 2021 7:54:47 PM av Byggventilasjon.no
Flexit EcoNordic WH4 inneklimasentral med integrert ventilasjon, varme og tappevann - 18E7A921-0361-4496-8252-ED7FD5C8AE99.jpeg - Byggventilasjon.no
Signatur
   #53
 4     0
Har ingen akkumulator tank, dette i samråd med rørlegger. Litt av poenget er at systemet skal være så raskt på oppvarming at det ikke skal være nødvendig. Vi har ikke fått badekar i hus, blir vel først da man virkelig får testet kapasiteten.


Hei! Siden det har gått litt tid siden du skrev dette, tenkte jeg jeg ville høre om dere har fått installert badekar og sett hvordan dette påvirker systemet Smile
   #54
 3     0
Hei.

Vi vurderer også å gå for dette systemet når vi skal bygge nytt hus til våren, men er som flere andre litt skeptisk på effekten.

Huset vi skal bygge er på 300m2, der 65m2 av disse er utleiedel som har eget ventilasjonssystem.

Har vert i kontakt med en forhandler av dette systemet som mener det skal gå fint å bruke dette systemet til oppvarming av hele arealet på 300m2.

Dette er på Vestlandet, helt med sjøen, og det er skjelden kaldere en -5 grader.

Noen som har erfaringer eller tanker om dette?
   #55
 126     Haugesund     2
Vi fikk installert Flexit econordic wh4 i vår nye enebolig i Rogaland . 299 m2 med 60 m2 utleiedel. Vi flyttet inn i juli 2020. I fjor brukte vi 15.900 kwh. Hittil i år har vi brukt 14.200 kwh. Vi er bevisste på strømforbruk, varmtvann oppvarming står alltid på ECO. Dersom vi plutselig skal dusje alle sammen bruker vi boost funksjonen i en time.

Har funket svært bra 2 voksne +2 barn + 1 person i utleiedel. Pumpen varmer hele huset, samt varmtvann til alle. Har aldri hatt behov for ekstra oppvarming enda. Hadde en periode i fjor tror jeg det var, hvor Vi hadde minus 16 ute, og da merket jeg at gulvvarmen på badet gikk ned, men kuldeperioden varte heldigvis ikke så lenge

Utleie delen har forøvrig eget lite ventilasjonsanlegg.
   #56
 3     0
Takk for svar Kullgutten😊
Har dere montert extra varmtvannstank eller akkumulatortank for å ha mere å gå på dersom varmtvannsforbruket er stort?

Er det noen andre som har erfaringer? Takker for alle svar! Dette er en viktig besluttning for oss.
   #57
 126     Haugesund     0
Hei, nei vi har ingen ekstra varmtvannstank eller akkumulator tank. Vår rørlegger, som ikke leverte selve enheten, men la vannbåren varme, påstod at vi ville trenge en ekstra varmtvannstsnk, men det er ikke tilfelle. Er du i tvil, så beregn plass til å kunne sette inn ekstra varmtvannstank, men prøv et par år uten først.

   #58
 3     0
Okay👍🏼
En annen ting jeg lurer litt på er hvor mye støy denne enheten lager?
Og hvor godt hører man det på utsiden av huset der kanalene går inn og ut?
HSt
   #59
 35,438     Lillestrøm kommune     0
kondens håntering inne i systemet lurer jeg på også
   #60
 126     Haugesund     1
Okay👍🏼
En annen ting jeg lurer litt på er hvor mye støy denne enheten lager?
Og hvor godt hører man det på utsiden av huset der kanalene går inn og ut?

Den støyer overraskende lite. Utendørs hører du den nesten ikke, da all mekanikk er plassert inne i selve enheten. Innendørs vil jeg si at den bråker noe mer enn et vanlig balansert ventilasjonsanlegg, men jeg hører den ikke i andre rom enn teknisk rom hvor den er plassert.