De fleste norske produsentene går på 105 karm for å klare energikrav. Du må passe på at det ikke er kun glasset de oppgir uverdi på. Hele vindu inkl karm skal være med. Jeg faller ut på estisk gitt
Litt info om byggevarer: * Alle varer som omsettes i EU må være CE-merket, men BRUKEN av produktet er det kjøper som selv står ansvarlig for. * Sammensatte enheter (f.eks. modulvegger eller baderomskabiner) må ha CE-merking for det SAMMENSATTE produktet. Dette kan man omgår ved å sette sammen delene på byggeplassen. Da gjelder kun CE-merking til hver komponent. * Generelt skal alle deler i et hus være tilgjengelige for vedlikehold og bytting av deler (TEK). * SINTEF har en egen produktgodkjenning hvor produsenter kan få "velsignet" sine varer. Da vet du at varen er testet etter norske forhold og regelverk.
Det siste punktet ditt er det som gir størst trygghet for å kjøpe lokalt. Det er veldig stor forskjell på å bygge hus i Italia eller Spania enn i Norden. Og de produktene er ikke nøvendigvis egnet for kaldt klima. Alternativt kan det være produkt fra Østeuropa med mye enklere utførelse enn vi vi er vandt med og aksepterer.
Virker ikke være særlig kvalitetsforskjell på det utstyret de selger i baltikum, i allefall om du ikke går for det aller billigste, men der er det ikke forskjell i norge heller.
Det er heller byggemåtene som er forskjellige fra baltikum og her. De bruker ikke mye dampsperre der, og det går mye i teglstein og slikt.
Jeg har tilbragt ganske mye tid i Estland og begynner få en viss innsikt i hva de bruker og leverer, derfor har jeg lett for å bli litt provosert når enkelte klager over at "alt" i baltikum er så dårlig. Hvis du baserer deg på utstyr av billigste sort i Norge så får du samme kvalitet som det billigste de kan levere i baltikum, men de kan levere varer av samme kvalitet som i Norge, men da koster det litt mer (ikke dyrere enn Norge vel og merke). Og Nordmenn skal jo ha det billigste, men så forventer de kvalitet som overgår kvalitetsvarer solgt i Norge.
For å få en reell sammenligning av priser, burde man lagt inn kostnader til administrasjon og USIKKERHET. I mine øyne burde man i alle fall ha en potensiell besparelse på i hvert fall 30% før jeg ville vurdert å kjøpe utenlands. Spørs selvfølgelig litt på type vare.
Vel så viktig er det å tenke på GRENSESNITT til andre arbeider som skal utføres. Ha så få og enkle grensesnitt som praktisk mulig.
Noen som har erfaringer med å handle f.eks fliser, kjøkken innredning, gulv å lignende fra utlandet? Hvor skal man lete, og er det mye å spare på det?
Jeg å min samboer er på utkikk etter hus, og det er stort sett eldre hus med litt oppussings behov som er til salgs.
Fatter har bestillt kjökken fra Arens i Estland. Han var innom fabrikk/butikk i Tallinn og var absolutt imponert, stod ikke tilbake i kvaitet vs HTH i allefall og prisen var halvparten av hva HTH skulle ha for tilsvarende.
Jeg har ikke värt der selv, sa kan bare overgi hans opplevelse.
En tur til Tallinn koster bare 1000kr tur/retur med Norwegian, sa kan du samtidig nyte et par Saku eller A.Le Coq i gammlebyen, anbefales!
Hjemmesidene er litt dårlige.
De er bedre på Estisk, men det hjelper vel neppe deg
* Alle varer som omsettes i EU må være CE-merket, men BRUKEN av produktet er det kjøper som selv står ansvarlig for.
* Sammensatte enheter (f.eks. modulvegger eller baderomskabiner) må ha CE-merking for det SAMMENSATTE produktet. Dette kan man omgår ved å sette sammen delene på byggeplassen. Da gjelder kun CE-merking til hver komponent.
* Generelt skal alle deler i et hus være tilgjengelige for vedlikehold og bytting av deler (TEK).
* SINTEF har en egen produktgodkjenning hvor produsenter kan få "velsignet" sine varer. Da vet du at varen er testet etter norske forhold og regelverk.
Alternativt kan det være produkt fra Østeuropa med mye enklere utførelse enn vi vi er vandt med og aksepterer.
Det er heller byggemåtene som er forskjellige fra baltikum og her.
De bruker ikke mye dampsperre der, og det går mye i teglstein og slikt.
Jeg har tilbragt ganske mye tid i Estland og begynner få en viss innsikt i hva de bruker og leverer, derfor har jeg lett for å bli litt provosert når enkelte klager over at "alt" i baltikum er så dårlig.
Hvis du baserer deg på utstyr av billigste sort i Norge så får du samme kvalitet som det billigste de kan levere i baltikum, men de kan levere varer av samme kvalitet som i Norge, men da koster det litt mer (ikke dyrere enn Norge vel og merke).
Og Nordmenn skal jo ha det billigste, men så forventer de kvalitet som overgår kvalitetsvarer solgt i Norge.
Vel så viktig er det å tenke på GRENSESNITT til andre arbeider som skal utføres. Ha så få og enkle grensesnitt som praktisk mulig.
Fatter har bestillt kjökken fra Arens i Estland.
Han var innom fabrikk/butikk i Tallinn og var absolutt imponert, stod ikke tilbake i kvaitet vs HTH i allefall og prisen var halvparten av hva HTH skulle ha for tilsvarende.
Jeg har ikke värt der selv, sa kan bare overgi hans opplevelse.
En tur til Tallinn koster bare 1000kr tur/retur med Norwegian, sa kan du samtidig nyte et par Saku eller A.Le Coq i gammlebyen, anbefales!