#41
 53     1
Må jo stole på ansvarshavende, jeg har ingen bakgrunn til å kunne nok om dette, så her stoler jeg på at han gjør jobben sin. Litt sent for vår del om det skulle bli noe, huset er jo nesten ferdig. De har jo bygd hus som er godkjent før, så blir en stor overaskelse om ikke vi skulle få det.
Hvem kommer som tilsyn? stat eller kommune? Mener du befaringen fra kommunen når bygget er ferdigstillt?

   #42
 4,148     Oslo Vest     0
Man må jo stole sier du, men det beste er nok å vite. Kom veggene som elementer?

Tilsyn får man kun dersom kommunen har en mistanke til noe, de har dessverre ikke tid til å gjøre det så ofte. Sannsynligvis har du ingen grunn til å være redde for noe.

Men du skal vite at det er du som tiltakshaver som til syvende og sist er ansvarlig for hva som er bygget, og dersom du ikke er byggekyndig bør du bruke en takstmann/rådgivende ingeniør som kan representere deg. Siden dette er det største investeringen man gjør i livet bør man jo være trygg på det som skjer.

Normalt sett så er det jo de med ansvarerettene som tar seg av dokumentene, men du som byggherre har jo et ansvar å følge med, og de sender bare inn kontrollerklæringer til kommunen, og ferdigattester, uten at det blir sjekket på noen måte. Det er på denne måten hus som ikke er ferdige kan få ferdigattest. Lovverket er inntil videre slik at den som har ansvarsrett har dokumentert tekniske ferdigheter og bakgrunn, men erfaringen viser at moralen er det så som så med.

Det var ikke meningen å skremme deg, og jeg tror helt sikkert det går greit med prosjektet ditt, men du har iallefall litt mer kunnskap om regelverket.

Lykke til videre  Smile
Signatur
   #43
 53     0
Veggene kom i elementer og disse er jo bygget av kjente internasjonale produkter. Vinduer er godkjente, med riktig antall lag. Alt er dokumentert og ansvarshavende har passet på og bedt om dokumentasjon underveis. Jeg tror alt er i orden. Moralen min er på topp, har jo ikke snusket til meg noe ;)

Vi har prøvd å gjøre alt riktig så får håpe det riktig :)

Og man lærer så lenge man lever!
   #44
 4,148     Oslo Vest     0
Jeg tviler ikke på din moral, og jeg synes selv at regelverket er rigid, men bare for å påpeke, et element skal godkjennes FØR det kan importeres til Norge. Det består vanligvis av treverk, isolasjon, glass (om vinduer er satt inn), vind- og dampsperre, og alt det kan du importere uten problemer,MEN når dette er satt sammen, SKAL det ha en godkjenning. Men dersom vi ser på fornuften i dette så er det de statiske beregningene som er de viktigste, nemlig at de har tatt hensyn til vind og snølast der du bygger og at tak og vegger er dimensjonert for våt snø.

Men slik er nå regelverket, om vi liker det eller ei.
Signatur
   #45
 291     0
Ut i fra det som står på sidene til Sintef, ser det ikke ut som at det er krav om ETA dersom produktet, elementet, etc. er i henhold til en harmoniserende standard, men det finnes kanskje ikke i dette tilfellet?

Sitat:
ETA anvendes når et produkt ikke kan CE-merkes på grunnlag av en harmonisert europeisk produktstandard (EN-standard), og kan bare utarbeides når produktet ikke dekkes av en slik standard.
   #46
 4,148     Oslo Vest     0
Vil tro at det er produsenten som må fremlegge dokumentasjon på enten at det foreligger en harmoniserende standard, er CE merket eller har ETA godkjennelse.
Signatur
   #47
 52     0
@ incognito: For å oppsummere diskusjonen over: Så lenge elementene er satt sammen av CE-merkede byggevarer(eller tilsvarende ETA-godkjente ting), og en byggingeniør med sentral godkjenning har foretatt de nødvenige styrkeberegninger på elementene før de spikres sammen, og den samme ingeniøren følger monteringsprosessen og godkjenner løsningene; er alt OK, eller er det noe mer hokus pokus?