9,130
8
5
Gjerdekramper - såre fingre søker hjelp
777
4
Finnes det noe verktøy som gjør det lettere å banke inn gjerdekramper?
Men en gjerdetang er jo en fin sak, den har rifla hode, så den griper bedre mot krampen, og har et mindre hode enn en vanlig snekkerhammer, så det er lettere å komme til mens man holder krampen og gjerdet. Og så kan man klippe gjerdetråd, bøye/stramme, og dra ut kramper igjen med samme verktøyet.
Det her er Biltema sin (http://www.biltema.no/no/Verktoy/Handverktoy/Tenger-og-Sakser/Gjerdetang-71649/), men den fåes flere steder hvor de selger kramper, gjerdemateriell etc.
Selv har jeg stort sett lurt meg til hjelp for nyoppsetting av slikt gjerde, to mann har lettere for å mase med en lang rull, og så kan en stramme mens en slår.
Ellers, lang spisstang er også fin å holde krampene med om den som skal holde er litt nervøs for fingrene.
Og glem ikke hansker, mye skarpe kanter. Det blir fort mye blod...
Nils-Kristian
Det er jo ikke noe problem å slå inn med hammer om man får velge vinkel selv og ikke må stramme, men som oftest står man jo på hodet og må slå baklengs rundt venstrebenet med 10cm tilgjengelig sving på hammeren. Samtidig som man strammer... For ikke å snakke om der nettingen/piggtråden står stramt 2 cm fra stolpen og fjærer krampen når man slår. Bannskap følger...
En kraftig krampepistol? Eller vil det bare klippe nettingen.
Har også sett på "auto hammers", men sliter litt med å finne den norske oversettingen.
Ser for meg at en kombinasjon av de 3 verktøyene (tang/hammer er det 3....) hadde gjort jobben lettere for en mann. Først stifte fast nettingen. Trenger jo ikke holde i 10 år, bare til man får gått over med kramper. Så 2: kramping, autohammer på de trange stedene, vanlig hammer når det er armrom.
Har jo satt opp noen meter gjerder gjennom livet, og det som varer lengst for ku er denne:
Impregnerte 8cm rundstolpe.
5mm ståltråd nede. Holder sauene på rett side.
6-kantnetting, helst slik som er forsterket med horisontal tråd gjennom "hullene".
5mm ståltråd oppe.
Vanlig ståltråd, syr nettingen til ståltråden oppe og nede.
Om man vet det er fritstelser for ku på feil side av gjerdet (som en annen ku, eller litt grønnere gress) så avslutter jeg med piggtråd øverst.
Nøyaktig slik opplevde jeg også det da jeg satte opp gjerde. Løsningen ble å bare la det stå til. Nå 2 år etter det bare minimale arr igjen på tommeltotten så det gikk stort sett godt :)
Men seriøst: For å trygt sette opp gjerde er den beste løsning å være 2 stk. En til å holde/stramme gjerdet og en til å spikre kramper. Gjerne bruk en tang til å holde krampa. Husk å klippe gresset først så det blir lettere å finne alle krampene du mister.
Hva? Trodde piggtråd var forbudt for mange år siden?
Nils-Kristian
Skal du holde sau ute så skal det ikke mange centimeterne til før de finner et smutthull. Stolper skal ikke settes hver X antall meter, som man ville tro, men minimum hver X antall meter og så følge terrenget. Nevnte sau vil gå langs et gjerde for å finne svakheter. Man skulle ikke tro at slike fåreskaller var så utspekulerte, men de er det.
Ca 2-2.5 meter mellom stolpene er grei avstand
Nils-Kristian
Hadde uansett spart vannvittig med tid på både vedlikehold og nyoppsett (eller bare midlertidig gjerde for å holde hjorten borte fra rundballer) om det kunne gjøres med maskin. Hadde ikke gjort noe om utstyret måtte munnlades med hver krampe.
Er det noen som har en god patent på feste av impregnert stolpe til stein? Her vestpå er det ikke få stolper som ikke har jord nok til å stå oppreist...
Tidligere brukte vi einestolper og boret inn metallrør og brukte standard bensinbor på fjellet. De blir stående lenge, men det er relativt mye arbeid og mye strev å finne de riktige stolpene. Når det ofte er innleid arbeidskraft så må også arbeidet legges mer til rette for effektivitet.