15,922    77    21  

Håndverksklubb

 1,170     Asker     0
Denne tråden passer egentlig ikke under noen av delforumene, men er likevel aktuell for forumet.

Jeg har lenge gått med planer om å starte en slags håndverksklubb der medlemer kan møtes i et felles lokale. Der klubben kan etterhvert kjøpe inn verktøy, men det er mulig for medlemer å ta med seg egne. Et sted hvor man kan dele erfaringer (ikke ment å konkurere med byggebolig), utstyr og holde på med egne prosjekter, dra på befaring til hverandre og hjelpe hverandre hvis ønskelig. Kanskje leie ut små tjenester til ikke-medlemer som f.eks kappe noen plater, holde kurs, osv... Mulighetene er mange.
Det ville vært mest naturlig for meg om det var i Asker, men tilgang til et egnet lokale er vel mest avgjørende.
Noen som ville vært interessert i det? Eventuelt har andre ideer?

   #1
 797     Nes, Akershus     0
Jeg har lenge gått i samme tankene,  uten egentlig ha gjort store praktiske innsatsen i noen retning. Jeg kunne godt vært interessert i noe tilsvarende, jeg har hovedsaklig tenkt på dette ifbm håndverkskurs av forskjellige sorter. Jeg ser dog at ettersom jeg bor på helt andre siden av byen, lar våre mål noe vanskelig forenes  :D

Ser man til "over dammen", er dette helt vanlig, og finnes mange steder. Noen steder som egne foretak/bedrifter hvor man "leier" seg inn, som medlem a la trening på Sats e.l., og får tilgang til lokaler og verktøy etter relevant kursing/forevisning i bruk av disse. Andre steder er det mer som en ideell klubb hvor alle betaler medlemskap, og alt virke foregår på frivillig basis.

Det er jo klart at dette ikke trengs gjøres så himla avansert i utgangspunktet, men etpar punkter må man jo legge til grunn.

1. Lokaler
- Beregnet for bruken, fortrinnsvis leiet i første omgang, gjerne med oppvarming inkluder i leia. Også eventuelle brannkrav bør naturligvis være besørget. Det finnes mye av næringslokaler av større og mindre sort, etter nedlagte verksteder o.l. Mange av disse er ofte kombinerte lokaler, med pause/kantinerom som kan benyttes for kurs osv.

2. Medlemsmasse
- Dette er jo hovedsaklig avhengig av lokasjonen og arealet for pkt 1 og naturlig nok interessen for å benytte tilbudet. Sånn sett er det jo ikke dumt å lodde interessen på relevante samlingssteder, som du eksempelvis gjør her...

3. Kostnader
-  Her kommer krukset. Hvor mye skal sånt koste, og hva skal inngå? I utgangspunktet, som en ren oppstartsgreie mener jeg at man kan sikte mot å dekke leiekostnader for lokaler, samt eventuelt andre enklere driftskostnader. Skal man bake verktøyinnkjøp inn i dette fra dag en, vil det fort bli kostbart, da dette burde være verktøy av en viss kvalitet. Det er viden kjent at verktøy som folk ikke eier selv ofte har kortere levetid en ens eget.
Det er jo også mulighet for å dele kostnader på flere nivåer utifra hva man har av verktøy selv og kan ta med seg (uten å nødvendigvis låne ut), hvor ofte man vil benytte seg av tilbudet osv. Ikke refunderbare klippekort er jo ofte en grei måte å få inn startkapital  ;D
I tillegg kommer eventuelle kostnader til innleie av kursholdere når dette er ønskelig, men dette burde kunne dekkes av påmeldingsavgift.

4. Tilbud
- Hva skal inngå? Tilgang til lokaler? Verktøy? Hva slags verktøy? Kaffe? Obligatoriske grunnkurs a la "hvordan ikke miste hånda når man bruker vinkelsliper"?


Sånn,der tok jeg visst av. Men sånn jeg ser det, uten å tenke altfor avansert i første omgang, er alt dette elementer som burde vurderes.
En enkel måte å grave litt dypere i dette er å fiske litt hos RC-klubber rundt om kring. De jobber jo tildels etter samme prinsipp. De har klubblokaler hvor alle faste medlemmer bidrar til banebygging, vedlikehold osv. Noen av disse har også klippekort, og noen har betaling per gang man bruker fasilitetene.

Jeg vet ikke om det var dette du var på jakt etter, men det er så langt jeg har tenkt iallfall. Dvs, det var det jo kom på å ha tenkt på her og nå. Så har jeg iallfall nevnt det.

Ingenting skal være usagt, var det en som sa Cool
Signatur
   #2
 3,233     Vestfold     0
Dette er noe jeg helt klart kunne tenke meg å være medlem av. Det er jo både soslialt og ikke minst nyttig og lærerikt, så dette er langt i fra noen dum tanke. Vi har hatt noen byggebolig kvelder for sosialt samvær, og et besøk hos Fein importøren i Norge.
   #3
 1,340     Oslo     0
Hei!

Vi i byggebolig vil gjerne gjøre vårt for å legge tilrette dersom det er mulig/ønskelig - Gruppefunksjoner med verktøyregister osv kan være mulig. Kom gjerne med ideer i denne tråden eller på PM. CS Messel kvelden var veldig hyggelig og interessant syntes vi Smile

Mvh

Vaktmester på Byggebolig

Signatur
   #4
 3,010     Akershus     0
Dette har et navn: http://en.wikipedia.org/wiki/Hackerspace Nå er det som oftest IT og elektronikk som er vanligst, men mange har tre- og metallarbeid også.

Er interessert uten at jeg kan love noe. Kommer litt an på fokus og plassering.

Er ganske vanlig at et "hackerspace" kjøper inn verktøy når de begynner å få litt budsjett. Typ CNC-freser, laserkuttere, plasmakutter o.l. som vanlige folk ikke tar seg råd til.
   #5
 3,233     Vestfold     0
Det som er tingen, å få tilgang til noe man normalt sett ikke kjøper privat, men som kan være greit å ha en sjelden gang.
  (trådstarter)
   #6
 1,170     Asker     0
Veldig bra innlegg thorflot og flott at byggebolig kan bidra!


Finansering er kanskje det viktigste og vanskeligste til å begynne med. Dette kan løses på flere måter:

- fast medlemsavgift, klippekort og drop-in avgift
- tilskudd fra kommunen (?) (kan ha aktiviteter for barn/ungdommer mot tilskudd. f.eks lage postkasse, fuglebrett, osv...  aktiviteter på Askerdagene)
- sponsing, rabatt
- salg av små tjenester

Til å begynne med trenger man ikke all verdens lokaler og alt av verktøy. Hvis noen har en garasje som de ikke bruker så mye eller en låve så kan klubben leie det.
I Asker er det noe som heter NaKuHel (Natur-Kultur-Helse) ved Semsvannet. De har forskjellige grupper innen dans, musikk og jeg tror de har en smie. Kanskje det er mulig å komme under paraplyen deres. Ellers fins det et arbeidssenter drevet av kommunen på vei mot Solli som driver med snekring. Kanskje muligheter for lokale der.

Alle som er interessert kan sende meg PM og hvilken området som er aktuelt. Det er ikke bindende, men kun for å lodde stemningen.





  (trådstarter)
   #7
 1,170     Asker     0
For ordensskyld så trenger det ikke være en klubb kun for dem som har interesse for snekring (tre), men det er meningen at det skal være rom for alle faggrupper. Kanskje det blir til å med mulig å utvikle noen produkter i et tverrfaglig miljø.

Når det gjelder kursing så trenger det ikke være bare eksterne aktører, men man kan også ha intern kursing, temakvelder eller diskusjoner.


   #8
 3,010     Akershus     1
Tror man skal være litt forsiktig med å innlemme ungdommer og aktiviteter tidlig i prosessen. Det blir fort gjennomtrekk og medlemmer får ikke dille med aktiviteter i fred. Samtidig åpner det jo for litt publisitet og kanskje litt kroner fra kommunen.

Det kunne vært interessant å bruke den første tiden på å skaffe utstyr. Jeg har, som søndagshobbyprosjekt, drevet med oppussing av gammelt verktøy og tid og kjærlighet gir voldsomt uttelling for lite investering. Dette er også ganske morsomt og ikke spesielt vanskelig. Når man er ferdig så har man funksjonelt verktøy som kan brukes til nye prosjekter. Det er mye gammelt som går billig på Finn som trenger nye eiere og som koster ti og ikke hundretalls tusen nytt. Med en Dremel, en vinkelsliper og noen nye lagre så er det meste løst.
  (trådstarter)
   #9
 1,170     Asker     0

Tror man skal være litt forsiktig med å innlemme ungdommer og aktiviteter tidlig i prosessen. Det blir fort gjennomtrekk og medlemmer får ikke dille med aktiviteter i fred. Samtidig åpner det jo for litt publisitet og kanskje litt kroner fra kommunen.

Det kunne vært interessant å bruke den første tiden på å skaffe utstyr. Jeg har, som søndagshobbyprosjekt, drevet med oppussing av gammelt verktøy og tid og kjærlighet gir voldsomt uttelling for lite investering. Dette er også ganske morsomt og ikke spesielt vanskelig. Når man er ferdig så har man funksjonelt verktøy som kan brukes til nye prosjekter. Det er mye gammelt som går billig på Finn som trenger nye eiere og som koster ti og ikke hundretalls tusen nytt. Med en Dremel, en vinkelsliper og noen nye lagre så er det meste løst.


Når det gjelder ungdommer så tenkte jeg på aktiviteter som er isolert fra vanlig klubbvirksomhet. F.eks sette opp et enkelt snekkerverksted på Askerdagene eller i kulturhuset. Ferdig kappede materialer som skal settes sammen til noe, osv...

God ide med restaurering av gammelt. En fin hobby i seg selv og mye å spare og lære. Det kan også være aktuelt å bygge noen maskiner selv!
Must see:
http://woodgears.ca/tools.html
   #10
 3,010     Akershus     0
Det er mye søylebormaskiner, radialarmsager, bordsager/justersager, større freser og dreiebenker som trenger nye hjem på Finn. Mange er operative, men hadde hatt godt av litt TLC. Det er veldig morsomt å mekke på slike maskiner og tenke ut nye, smarte løsninger.

Det er også arbeid for de fleste interesser. De som liker metallarbeid har såklart nok å henge fingrene i, men trearbeidere kan lage bord, jigger og ymse til disse maskinene. Folk som liker elektronikk kan pusse opp dette på maskiner (de fleste har godt av en oppgradering/oppussing). Og de som liker microelektronikk/IT har sikkert lyst til å konvertere den 5 tonns metallfresen til en CNC. (eller en solid søylebormaskin) Med åpen programvare så er ikke dette så kostbart som man skulle tro og IT-utstyr for å drive slikt kan sikkert flere av oss skaffe gratis.

Personlig synes jeg at bil også kan høre hjemme i et slikt miljø.