8,183
15
0
måle en momentnøkkel mot en annen.
2,256
Ski
0
Trodde at man fikk halvparten av kreftene på hver nøkkel, eller? Har en digital som jeg satte til 30nm, den andre er det så dårlig skala på at når jeg har satt den til at den klikker når den andre viser 30 så viser den 45. Skal begge nøkkelene vise riktig kraft som bruke, det skal ikke deles på 2?
Utrolig ræva nøkkel, men siden jeg kan "sette den opp" mot en skikkelig nøkkel så går det jo greit.
http://www.brownlinemetalworks.com/
En 5Kg vekt 1m ut tilsvarer 49Nm, 10Kg en halv meter ut tilsvarer også 49Nm.
32 tenners skrallehode er også et tegn på at Brownline nøkkelen ikke er et proffverktøy. På trange plasser så er det en veldig stor fordel med 72 eller 62 tenners skrallehode.
Det er riktig at det ikke er noe proffverktøy, da hadde den jo kostet mer enn 1100,- (med frakt og mva). Men den får veldig mye skryt og 7% på 30nm vil si mellom 28 og 32 så det er mer enn nøyaktig nok. Men ville jo selvfølgelig gjerne hatt en i mindre utgave da alt slikt utstyr er mindre nøyaktig i nedre enden av skalaen.
Du trenger proffverktøy, slik som Bacho, wurth, kamasa etc. De koster endel.
Selve prosessen med å trekke til er en vitenskap i seg selv. Av stor innvirkning er selve skruen og mutteren, dvs styrkeklasse (f.eks 8., om de er galvanisert, forsinket, innoljet, temperatur etc.
Verd å merke seg at rustfrie og syrefaste skruer/muttere har en helt annen strekkfasthet enn sortstål. De strekker seg ikke så godt som sortstål (mye karboninnhold).
Det saken dreier seg om, er å strekke stålet så mye at en skrue/mutter fungerer som en fjær, som holder tingene sammen. Strekker du stålet for mye, så går du over noe som kalles plastisk grense. Når du er ved denne plastiske grensen, så mister stålet sin fjærende egenskap og det skal lite til før du bikker over og skruen ryker (f.eks en temperaturøkning eller vibrasjon).
Når du kjenner til dette, så er det enklere å forstå hvorfor man bør bruke tiltrekningsmoment.
For hobbyarbeid, som de fleste av oss bedriver, så kan man lære seg å dra til godt nok. Drar du til for mye, så kjenner du at skruen "flekser" for mye, dvs du er oppe på grensen til plastisk. Da bør det ringe en bjelle i hodet ditt og ta av litt av momentet.(hvis du drar til for mye, så vil aldri skruen gå tilbake til normal lengde, da er den ødelagt for alltid) Dette krever dog litt erfaring. Hvis du oljer inn skrue/mutter, så er det veldig vanskelig å kjenne denne grensen. Derfor bruker jeg ikke olje når jeg drar til.
Jeg drar heller aldri til et skruehode. Jeg drar kun til mutteren. Grunnen til det er at jeg vil unngå torsjonsmomentet som man kan få ved å dra til en lang skrue (mens mutteren sitter fast i andre enden). Dette torsjonsmomentet kan "lure" momentnøkkelen. Føler jeg har litt mer kontroll ved å dra til mutteren.
My 5 cents