12,232
8
4
Trenger aggregat-tips
5
2
Skal gå til innkjøp av aggregat til nyanskaffet hytte uten strøm. Mye av bruken i starten vil være til et ganske stort restaureringsprosjekt. Likevel tror jeg at jeg stort sett kommer til å benytte forholdsvis standard elektroverktøy. Tenker også på bruk etter det store prosjektet. Skal ikke være en del av et avansert system for fasiliteter innendørs, men litt bruk i ny og ne.
Trenger tips om:
- gode fabrikater
- nytt eller brukt?
- diesel eller bensin?
- Wattstyrke/hva trenger jeg
Vennlig hilsen Dag
Trenger tips om:
- gode fabrikater
- nytt eller brukt?
- diesel eller bensin?
- Wattstyrke/hva trenger jeg
Vennlig hilsen Dag
Ser at noen er kompakte og ser ut som en kasse hvor du ikke kommer til for mekking etc.
Mens andre er veldig åpne og plassert i en stålramme.
Fordeler/ulemper?
D
Honda er dyrest, det lages lignende i Kina og billigere. Trolig er kvaliteten mer usikker.
Til verktøy uten noen elektronikk, lyspærer o.l kan man bruke de store og tunge og rimelige aggregatene. Til et stort restaureringsprosjekt tror jeg det må være kjekt å ha et slikt aggregat på 4,5-5,5 kW. Det er kanskje unødig mye når bygginga er ferdig.
Til elektronikk bør man bruke et aggregat som gir strøm med ren sinuskurve. Det er inverteraggregatene, (de er forholdsvis lette og kompakte) samt noen andre som Honda nylig er kommet med.
Jeg har et Honda 30 eu, inverter,og det er vel det dyreste jeg har sett, listepris 22-23000. Det gir maks 3 kw og 2,6 permanent. Selgeren sa at det kan levere opp til 5,2 kw i startstrøm. Det kan drive ei kapp- og gjærsag på 1800 W, bordsag DeWalt 745 på 1700(?) W så vidt jeg husker, og selvsagt mindre elverktøy. Har ikke prøvd det på vedkløyver eller vedkappsag, der er det kanskje i minste laget. Det leverer ren sinus. Veldig fint aggregat, men man betaler mye for det.
Tror jeg ville vurdert et 4,5/ 5,5 kW aggregat i den rimelige ende til bygging og evt annet grovarbeid, og så et lite inverteraggregat til pc etc i hytta.
1. Mye lettere aggregat
2. Mye mindre støy
3. Mye lavere bensinforbruk
Kan tenkes du kan klare deg med EU20i. Hvis du ikke har verktøy som trekker voldsomt mye strøm, går det fint på EU20. F.eks. kapp/gjæringssag Bosch GCM 8 SJ eller Makita 0714. Kompressor til spikerpistol - ikke noe problem. Mange sirkelsager, stikksag osv går fint. Det finnes endel kopier av EU20, men min erfaring med det er at de ikke gir like mye startstrøm. Veldig irriterende at sikringen går i det du trykker på knappen på saga.
Hvis du har stort strømbehov kan 2 stk EU20 kobles sammen - så selger du det ene etter at jobben er gjort.
Den store fordelen med EU20 er at det er lett å bære med seg rundt omkring. EU30 og EU65 er mer stasjonære.
Med tanke på evt utbygging til 230v strømsystem senere, er EU 65 veldig godt egnet fordi man da kan få til fullstendig automatisk fjernstyring av aggregatet.
Trenger du flere råd, bør du beskrive hvilke maskiner du skal kjøre på aggregatet.
Ser ikke poenget med så mye overkill her.....lade opp batterier(lys) og elektroverktøy er vel hovedbruken...
Jeg kjøpte KIPOR 2600 til ca 7500 kr, tenkte at det var fint med aggregat som kunne starte kompressor....ble for mye styr kjøpte heller Paslode gass verktøy for å slippe kompressoren....
Har også disponibel en Honda eu10 og den duger også til vårt behov.
Om man ikke har eget hus til aggregat så er det fint med en bærbar modell........Til nød kan vi ta den med ned til bilparkering for motorvarmer de kaldeste dagene....
Du må kartlegge effektbehovet ditt! VEd framtidig bruk av MYE elektroverktøy/kompressor ++ så er det kanskje lurere å leie aggregat for den/de få gangene en å svi av mye penger på kjøp av ett stort aggregat...
Kjøp hvertfall aggregat med ren "strøm", altså sinuskurven.....
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode
(gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til
Skjønner jo selvsagt dette er alt for lite for TS-bruk, men regner med de større modelene også er like driftssikre