15,060    18    4  

Fra TG 3 til TG 2 og fra TG 2 til 1 - Våtrom - er det mulig?

hro
 1,574     Trondheim     2
Hei
Jeg oppdaget av nysgjerrighet at den ene boligen jeg vurderte å kjøpe i 2009 kom til salgs igjen i 2011. Jeg var på visning i 2009 og sakser fra takstrapporten fra 2009:
VURDERING
Dusjrom i 2. etg har flis på gulv og på vegg. Innredningen betår av wc, veggmontert servant og åpen dusj med forheng. Sluket er et plastsluk. Rommet ventileres mekanisk men tilluft i nedre del av dør. Det anmerkes at det er fuktmerker i teske på dør og det ble registret fukt på gulv ved dørterskel i gangareal. Registrerte forhold tilsier at det ikke er etablert tilsrekkelig fuktsikkerhet i tilknytning til området ved dør. Tiltak anbefales. Omfange av skade kan ikke avdekkes før eventuell åpning av konstruksjoner, noe som ikke ble foretatt. Følgeskader på bad og i etasjeskille kan ikke utelukkes
TG3


Dette er nå i 2011 blitt som følger:
Vurdering: Med bruk av fuktindikator ble det ikke indikert forhøyede fuktindikasjoner på fuktutsatte overflaterpå befaringsdagen. På genereltgrunnlag gjøres det oppmerksom på at flis og flisefuger ikke er tette og det forutsettes bruk av tett membran som fuktsikring bak og under flis. Dette lar seg ikke påvise uten destruktive åpninger, noe som ikke er foretatt.
Ved enkel nivellering måles det fall mot sluk.
Det observeres riss i flisfuger på vegg i dusjsone. Riss i flisfuger kan væ re en indikasjon på begynnende svikt i bakenforliggende fuktsperre og med bakgrunn i dette anbefales badet å brukes med forsiktighet. Løpende observasjoner anbefales.
TG 2 settes pga alder og riss i flisfuger.


Likeledes for bad 1 etg i 2009 versjon:
Bad på hovedplanet har flis på gulv og på vegg. Innredningen består av servantskap med servant, wc, opplegg for vaskemaskin og dusjkabinett med kontrollert avrenning. Avløp under dusjkabinett lot seg ikke kontrollere. Rommet ventileres mekanisk med tilluft i nedre del av dør. Badet er vurdert med bruk av dusjkabinett og følgelig er fuktbelastning på gulv og vegger begrenset

Det ble ved bruk av fuktindikator registrert forhøyede fuktindikasjoner på gulv. Ingen fuktavvik på øvrige flater. Fuktindikasjoner på gulv er trolig som konsekvens av at det er benyttet banemembran under gulvstøpen, slik at gulvet har en "bassengfunksjon". Dette var en vanlig oppbygging av badegulv på den tid bygget ble oppført. Ved økt vannstand i sluk vil fukt kunne trekke inn i betongen, uten at dette nødvendigvis har skadegjørende konsekvens på konstruksjoner. Som et forebyggende tiltak anbefales det jevnlig renhold av sluket for å sikre god avrenning.
Badet vurderes å være i tilfredstillende stand alder tatt i betraktning. Viser til levetidsbetraktninger.

Fortsatt bruk av dusjkabinett anbefales
TG 2


I 2011 versjonen heter det:
Vurdering: Badet er vurdert med bruken av dusjkabinett slik at belastning med fritt vann på gulv og vegger i den senere tid har væ rt begrenset. Med bruk av fuktindikator ble det ikke indikert forhøyede fuktindikasjoner på fuktutsatte overflater på befaringsdagen. På genereltgrunnlag gjøres detoppmerksom på atflis og flisefuger ikke er tette og det forutsettes bruk av tett membran som fuktsikring bak og under flis. Dette lar seg ikke påvise uten destruktive åpninger, noe som ikke er foretatt.
Ved enkel nivellering måles det svakt fall mot sluk.
TG 1


Ut i fra bildene på siste prospekt er det ikke gjort noe med hverken overflate eller annet på de to våtrommene. Mao: samme bad har fått "oppgradert" TG, det til tross for at det er nær 2 år eldre. Til opplysning - byggeår var 1994.
Signatur

   #1
 21,481     Enebolig     0
Egentlig synes jeg ikke det er så oppsiktsvekkende, dette med fuktindikering har mye med når badet ble brukt sist, kanskje det er to mnd siden, hvem vet?

Begge rapporter sier at bad nr en helt klart kan ha følgeskader, og at bad 2 er i relativt god stand. Tilsynsrapporter er ikke basert på en trollmanns utsagn, men det en mann kan se der og da uten å rive konstruksjonen.

Riss i fuger kan ha kommet i ettertid, hvis ikke burde det vært i begge rapportene.

Fuktmerker på dørterskel burde vært med i begge rapporter dersom det ikke er gjort noe med det. Vær oppmerksom på at mange selgere pusser bort "bobler ol og maler et strøk over før taksmannen kommer.
hro
  (trådstarter)
   #2
 1,574     Trondheim     1
Sant nok, ved salg i 2009 var objektet brukt til utleie for studenter. Salg i 2011 brukt av selger... kan hende mindre bruk av bad med en eier?

Bad nr 2 er også fra byggeår, men altså kvalifiserer for TG 1 likevel?

Det er etablert rør i rør på det "gode badet" - og i 2009 heter det under VVS:
Det registreres at front på "rør i rørskap" på bad ikke er tilsrekkelig festet. Ved visuell besiktigelse registreres det videre at det ikke er etablert avrenningsmulighet fra skapet, dette er ikke i henhold til monteringsveiledning


Disse forhold er ikke nevnt i 2011 rapporten... og aktuelt skap er avbildet i prospektet (synlig rett ved siden av servantskap). Ingen avrenningsmulighet ettermontert...


D
Signatur
   #3
 21,481     Enebolig     0
Jeg tør ikke uttale meg om graderingen av feil, men det skal kunne renne vann fra rør i rør skap til et rom med sluk. Det burde også vært med i begge rapporter dersom det mangler. Men vær oppmerksom på at denne dreneringen kan gå til et annet rom enn badet så lenge rommet har sluk.
   #4
 1,519     Oslo     0
Fyren(e) har jo vært betydelig mer grundige enn de tilstandsrapportene jeg har sett. Som regel er det et stk verdiløst stykke papir hvor det ser ut som det står mye men egentlig står omtrent ingen verdens ting. Forskjellen på boligtakst og mange tilstandsrapporter er kun at det i sistnevnte står sånn ca forventet levetid på ting som tak, drenering, bad osv osv.

Protector var det vel som sa at de fleste tilstandsrapporter som lages er fullstendig verdiløse - av de (få) jeg har sett av sorten er jeg tilbøyelig til å være enig.
hro
  (trådstarter)
   #5
 1,574     Trondheim     0
Ja - skal man følge "boka" for boligsalgsrapporten er instruksen egentlig forferdelig tynn.

Det er ikke krav om kontroll av fall, det er ikke krav om kontroll av sluk som ikke er "lett tilgjengelige" - dvs at det er et dusjkabinett som må flyttes frem, en inspeksjonsluke som må åpnes eller lignende. Ikke følger man byggforsks anbefalinger av tilstandsregistrering nivå 1 - da det kan bli litt for dyrt for forbruker.

Fra kilde i takstmannsverden: Forbrukerrådet uttalte at det ville bli for dyrt for forbruker at takstrapportene inkluderer en sjekk på alle disse forhold. Boligtakstrapporten er derfor redusert til et minimum. I denne sammenheng er det selger som er forbruker av en takstmannstjeneste og skal ikke betale for mye for å få solgt huset sitt, samtidig som vi ser at det ved kjøp og salg blir og en kjøper som er forbruker og legger inn bud basert på en visning som varer en time max. Begrip det den som kan..

Kort oppsummert, en takstmanns vurdering av et våtrom er i prinsippet verdiløst. Definisjon av "nytt bad" er bad under 5 år. Bad mellom 15-20 år er å anse som tikkende bomber. 20 år og eldre = regn med å skrift...
Signatur
   #6
 21,481     Enebolig     0
En tilstandsrapport vil være verdifull for den som ikke er brukbart kyndig innen byggebransjen. Verdien kan diskuteres, men den er helt klart bedre enn ingenting.

Den dagen det kjøres sak mot Protector, så tenker jeg at dere etter 3-4 år hadde vært glade for at en takstmann kunne anslå verdi på skadene og dokumentere at Protector tar feil.
   #7
 10,486     Akershus     0
Selger må forutsettes å ha lest taksten fra 2009 da han kjøpte, og bør altså vite at det er problemer med det ene badet. Kan han da komme unna å ikke opplyse om dette, så lenge den nye taksten sier som den gjør?

Her vet jo selger at problemet kanskje er større enn hva den nye taksten indikerer.
Signatur

hro
  (trådstarter)
   #8
 1,574     Trondheim     0
Jeg fikk lyst å gå på visning, sånn av ren nysgjerrighet. Selger KAN jo ha gjort destruktive inngrep i gang og funnet ut at det ikke er noen problemer der. I tillegg har han vel lakket eller pusset dørteskel mellom bad og gang på aktuelt bad.

Annen utfordring er at det ene badet er gitt TG 1 i den nye taksten, selv om det er fra byggeår (93/94( og det ikke er etablert drenering fra rør i rør skap (nei - det er ikke mulig at dette er mot tilstøtende rom, som er gang/stue).
Signatur
   #9
 3,955     0
VEL......

TG1 skal omtrent kun benyttes på nye ubrukte bygningsdeler. Et bad kan etter så lite som 6mnd ikke kategoriseres som et TG1 bad lenger.
Basert på det mine forelesere samt egne erfaringer, vil jeg påstå at takstmannen fra 2009 har gjort en mye bedre jobb enn takstmannen fra i år. Det å sette TG1 på et bad fra 1994 er HELT feil uansett hva takstmannen måtte oppfatte av badets tilstand.......
hro
  (trådstarter)
   #10
 1,574     Trondheim     0
Du forveksler vel TG 0 og 1 nå.

Det benyttes 4 tilstandsgrader (Tg), og har følgende definisjon:
Tilstandgrad 0: ingen symptomer - < 1/3 av forventet levetid
Tilstandgrad 1: svake symptomer - Mer enn 1/3 av forventet levetid. Overskredet forventet levetid, men spesielle forhold tilsier lengre levetid enn normalt (begrunnes)
Tilstandgrad 2: middels kraftige symptomer - Overskredet forventet levetid og ingen spesielle forhold tilsier lengre levetid enn normalt
Tilstandgrad 3: kraftige symptomer - Ute av funksjon


Aktuell takstmann for takst utført i 2010 skrev forøvrig til sitt forsvar denne e-posten.


Fra: Takstmann
Dato: 27. mai 2011 15.13.20 GMT+02.00
Til: hro
Emne: SV: ****

Hei !

Først kan jeg si at rapporten som er skrevet er en våtromstest som omhandler visuell kontroll kombinert med fuktsøk i våtsoner i våtrommene samt oppmåling av areal. Dette er en begrenset rapport hvor utvendige konstruksjoner og bygningsdeler som går inn under "felles områder" ikke blir tatt hensyn til.

Jeg er på befaring uten å være klar over eller har tatt hensyn til at det er utført en rapport i 2009.

Mine observasjoner og fuktsøk er uten innvirkning fra andre og ingenting tilsier at det er TG 3 på bad på loft og tg 3 i 2.etg som det var i 2009.

Årsaken kan være så enkel at det er en bruksendring av boligen. Selger bor alene ut fra det jeg har fått opplysninger om. Ved befaring i 2009 hadde det vært utleid og en helt annen bruk enn i dag. Eksempelvis at badet på loftet er i bruk som "kun" et toalett på befaringsdagen. Badet i 1.etg er i bruk med dusjkabinett og det vil være minimalt med fukttilgang på gulv og vegger. Anser ikke bruken av badet i 1.etg som en risiko med bruk av dusjkabinett og anbefaler en forsiktig bruk av dusj på loftet samt løpende observasjoner.

Når det gjelder feil på rør i rør er det ikke vurdert da det generelt "bare" blir kontrollert om tappesteder virker og om hvilken type rør det er. Drenering er ikke et punkt som omtales i våre våtromstester da dette er et felles anliggende for hele bygget.

Badene fungerer som tiltenkt så fremt det blir tatt hensyn til de punkter som er nevnt i rapporten. Dette med tanke på bruk av dusjkabinett og forsiktig bruk av bad i 2.etg....

Håper dette ga deg svar på det du lurte på. 

Ønsker deg en god helg.

Mvh

*** Takstmann ***



-----Opprinnelig melding-----
Fra: hro
Sendt: 27. mai 2011 12:04
Til: Takstmann
Emne: vedr adresse **** sladdet ****

Hei
Ble litt overrasket da jeg leste salgsprospektet på en leilighet jeg selv var på visning til for et par år siden. Velger å legge denne ved og undres på hvilke av takstene som bør legges til grunn.

Ut fra hva jeg kan lese og se, er det ikke gjort noen endringer på bad i 1. eller 2. etg... Likeledes se spesielt merknad om feil rør i rør - manglende drenering ...

Signatur