557    14    1  

PoE switch med skjulte kabler, lavvoltsanlegg?

 117     0
Ser forskriften for lavvoltsanlegg sier man ikke kan installere anlegg over 200W. 

Hva vil dette i praksis si i forhold til PoE switcher?

Denne switchen for eksempel leverer 500W.

https://www.dustin.no/product/5010825848/unifi-switch-us-48-500w

Hvis man kobler denne til en stikkontakt, har man da koblet opp et lavvoltsanlegg på 500W (altså gjort noe ulovlig)? 

Er begrensningen på 200W per kabel, altså så lenge ingen av de 48 portene på switchen leverer over 200W enkeltvis så er det greit?

Tenker på å legge noen slike kabler i veggen. Er det bare å gjøre det? Må jeg da bruke en PoE switch på under 200W? Kan jeg ha en PoE switch på 200W i hver etasje?

   #1
 870     0
802.11at (PoE+) kan levere inntil 30 watt per port.

500 watt er total begrensning på hele svitsjen. Dvs at selv om hver port kan levere 30 watt, så er maks på hele svitsjen til sammen 500 watt, selv om dette er godt under 30 watt per port i snitt.
  (trådstarter)
   #2
 117     0
Jo, men spørsmålet er om det er hele switchen som er et lavvoltsanlegg og derfor må være under 200W eller om det er hver port som er det.

Nå får man jo kjøpt switcher på over 200W uten at det står noe om at man trenger være elektriker for å bruke den,så er vel kanskje rimelig å anta at det er menes det er hver kabel som må ha under 200W og da vil jo 30W være godt innafor,men hadde vært greit å visst sikkert.
   #3
 870     0
Har aldri hørt om at IT folk som roter rundt med ethernetkabler er elektroinstallatører... I så fall vil jo terminering av en nettverkskabel til et punkt som skal ha PoE (f.eks. et aksesspunkt) kreve en elektriker, og da har du vel ulovlige installasjoner i nært sakt samtlige norske næringsbygg.
   #4
 3,535     0
Tenker på å legge noen slike kabler i veggen. Er det bare å gjøre det?

Det du legger selv kreves at "hele anlegget er lett tilgjengelig for visuell inspeksjon og kontroll", og å legge kablene i veggen kan være i strid med dette kravet. I tidligere tråder om lavvolt har det blitt sagt at det er OK hvis kablene forlegges i brannsikkert materiale - det vil vel i praksis si metallrør. Jeg antar at det du tenker på er fleksirør; det har jeg blitt fortalt at ikke er godkjent. (Om det blir oppdaget at kablene inni veggen ikke bare er signalkabler er en helt annen sak.)

Jeg har nettopp fått inn første leveranse av utstyr for 12V belysning etc. i mitt hus. Her vil jeg legge kablene i kabelkanaler med dimensjon/utforming som helt enkle taklister ("lokket" kan vippes av for inspeksjon). Det er delvis for at jeg selv skal ha lett tilgang til det, for nye tilkoblinger.

Jeg har batteribanken midt i huset, med "stråler" ut i fire retninger i hver etasje, delvis for at ikke strømstryrken i hver stråle skal bli for høy, dels for å holde kabellengde/spenningstap på et moderat nivå. Gjennomføring mellom etasjene går i metallrør. Hvis det blir noe bråk om at alle strålene til sammen kan komme til å trekke mer enn 200 W kan jeg lett fordele det på to uavhengige batteribanker, så det blir to anlegg.

   #5
 870     0
Nå gjelder ikke "Forskrift om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr" for "elektroniske telekommunikasjons- og informasjonssystemer" (se §2 "Virkeområde"). Regner med at PoE nettverk faller inn under dette unntaket, og at det er OK å forlegge dette i vanlige K-rør og at "menigmann" kan jobbe med dette selv.

Jeg vil for øvrig anbefale å forlegge dette i K-rør avsluttet i bokser slik at man i fremtiden kan trekke om, ikke bare "i veggen" slik det foreslåes her...
   #6
 3,535     0
Mener du at så sant jeg har etpar signal-ledere i samme kabel som 12V-strømmen så kan jeg kalle det et "telekommunikasjons- og informasjonssystem", og legge det som jeg vil?

Før jeg stoler 100% på det, vil jeg ha det bekreftet enten direkte fra myndighetene eller noen som står dem nær.

Nå er jo ikke Cat5-kabel det mest ideelle for å overføre noen særlig effekt, med et ledertverrsnitt på ca, 0,2 mm2. Med maksimum-belastning på 0,577 A (per par) taper du 0,1 volt per meter, så du bør ikke benytte altfor lange ledere.

Men om reglene tolkes slik at 100 W effekt over en Cat5-kabel (med alle fire lederpar i bruk) er et telekommunikasjon / informasjonssystem, og derfor er OK, kan det neppe begrunnes i at lederne er syltynne; det må være ut fra bruksområde. Hvis du bruker skjermet kabel (helst med flettet skjerm) har trolig skjermen adskillig større tverrsnitt enn Cat5-lederne, og kan trekkes over adskillig lengre avstander uten for store spenningstap. Hvis det er tillatt å legge uskjermet kabel i flexirør men ikke skjermet (som kunne åpne for overføring av mer effekt gjennom skjermen), da virker reguleringene og unntakene "noe vilkårlige", for å si det høflig - jeg tviler på at det er slik.

Hvis det stilles krav om at skjermen skal ligge på jord-potensiale, og ikke 12V over, da er detmange skjermede kabler som ikke er etter forskriftene - jeg tviler på at det er slik.

Kanskje det ender opp med at forutsetningen for at du skal kunne overføre kraft over kabelen er at du samtidig benytter kabelen til dataoverføringer. Det blir jo litt pussig, hvis begrensingene er basert på el/brann-sikkerhet: For at det skal være lovlig må du sende mer strøm gjennom kabelen Smile Igjen: Jeg tviler på at det er slik. (Ingen krever at du skal overføre data over en USB-kabel som du bruker til å lade opp et vilkårlig apparat med.)

Hva om jeg trekker kabler på 4 eller 6 mm2 og lodder på en 9-pins D-kontakt i hver ende, og sier det er for å kjøre RS-232-signaler for datakommunikasjon? Kan jeg trekke disse gjennom flexirør i veggen? Smile

En parallell (men her: motsatt vei):

For mange år siden, da Televerket (tror det var før det ble "Telenor") hadde monopol på telekommunikasjon, var det stadig tillatt f.eks. for kraftverkene å modulere styresignaler inn på kraftlinjene - det hadde de gjort i diverse tiår. Monopolet ble myket litt opp: De fikk etterhvert lov til å selge ledig kapasitet som overføringstjenester til andre, så sant det gikk på egne linjer. Ett everk fikk ikke konsesjon til å grave ned nye kraftkabler i grunnen: Det var null behov for dem til kraft-overføring, de var kun ment for (kommersielle) dataoverførings-tjenester. Dette var ikke å selge overskudds-kapasitet som de likevel hadde, men å investere for direkte konkurranse med Televerket, som på den tiden fortsatt hadde et monopol.

Alle visste hvilken vei utviklingen gikk. Lyse-konsernet var smarte nok til å ikke satse på kraftkabler for Internett, men fra flere år før den ble tatt i bruk, overalt der de likevel gravde ned strømkabler la de en fiberbunt sammen med kraftkabelen, klar til bruk når tiden var inne. Da måtte de naturligvis grave en del ekstra grøfter der det verken var gravet opp eller ned kraftkabler, men en ikke ubetydelig del av gravejobben var allerede gjort, uten (signifikant) tilleggskostnad til det som likevel måtte gjøres.

Hvis du legger skjermet lokalnett-kabel for lavvolt kraft-distribusjon over skjermen, for å kunne trekke den i flexirør uten at anlegget behøver å ligge åpent for inspeksjon, og uten noen 200W effekt-grense, da blir prinsippet ganske likt å grave ned kraftkabler i jorda for å snike seg rundt Televerkets monopol: Du bruker nettverks-kabel bare for å unngå reguleringer, selv om den slett ikke er bedre egnet.

Men alt sammen henger på at et anlegg som både overfører kraft og informasjon faller inn under "elektroniske telekommunikasjons- og informasjonssystemer", og derfor utenfor forskriftens virkeområde. Jeg er ikke 100% sikker på at det er tilfelle.

   #7
 870     1
801.3at kan øke spenningen ved kilden til 57 volt for å kompensere for spenningstap i kabelen, så power-over-ethernet faller uansett *ikke* inn under regelen om at ufaglærte kan arbeide på lavvoltsanlegg med spenning under 50 volt. Siden 99% av alle landets teknikere som jobber med telekommunikasjon og datanettverk *ikke* har fagbrev elektro og det finnes en bråte store, legitime selskaper som selger tjenester relevant innenfor det vi diskuterer som *ikke* er registrert i elvirksomhetsregisteret, regner jeg med at å jobbe med datanettverk, inkludert power-over-ethernett ikke faller inn under nevnte forskrift, ellers ville myndighetene agert for lege siden.

Det er jo en gang slik at noe er lov med mindre det er eksplisitt regulert/forbudt. Jeg mener det er relativt klart at det å føre en CAT5/6/7 kabel fra en svitsj til et trådløst aksesspunkt eller et overvåkingskamera er å regne som en del av et "elektronisk telekommunikasjons- og informasjonssystem" og dermed unntas. Med mindre det finnes en veileder eller offisiell publisert uttalelse som eksplisitt tolker det annerledes er det den mest nærliggende tolkningen slik jeg ser det i alle fall.

   #8
 3,535     0
Det går vel et sted en grense mellom å "installere" og å "plugge inn", men den er antagelig ganske diffus. Nett-folkene hos oss sier at "Nei, lodde kabler? Det er det mange år siden vi hadde tid til. Ferdigkjøpte kabler i riktige lengder har mye mer stabil kvalitet enn hva vi kunne fått til med hånd-lodding, og blir langt billigere enn lønna vi måtte hatt for å gjøre det." -- Så nettverksgutta skrur opp svitsjer og plugger inn i kontakter. Hoved-kompetansen deres er å konfigurere ting i software, og holde orden på hvilke ledninger som går hvor.

Bygget der vi holder til ble levert med ferdige pluggtavler og kabling mellom fløyer/etasjer - passiv kabling, ingen elektronikk. De samme folkene la opp 230V stikkontakter (alt går i de samme store kabelkanalene), så de er nok autoriserte installatører - men ingen mistenker dem for å ha filla peiling på datanett. De kan å strekke kabel og bruke krympetang, ikke konfigurere rutere! Installatører trekker faste kabler, datanett-folk plugger inn - det har jeg sett mange steder (men kanskje mest i større bedrifter).

Nå har ikke vi nevneverdig PoE-utstyr på jobben, men om vi får det, krever det ikke noe nytt av verken pluggtavlene og den faste kablingen eller de ferdigsydde kablene nett-folkene våre plugger inn. PoE er definert slik at all gammel kabling som oppfyller kravene fra før PoE skal kunne brukes uforandret. Ingenting behøver å installeres, for det fysiske nettverkets del. Svitsjer/rutere er lukkede bokser som monteres i et 19" rack; det er ikke prinsipielt forskjellig fra at du triller på plass din nye vaskemaskin og plugger den inn.

Oppgavene til nettverks-folkene setter dem ikke i kontakt med 57V-spenningen. De strammer ikke en eneste kontaktklemme med momentnøkkel. Ingenting som den elektriske sikkerheten er påvirket av. Ut fra oppgavene er det ingen som helst grunn til å kreve installatør-kvalifikasjoner - ikke mer enn en mann som kjøper en vaskemaskin og plugger den inn.

Hvis de i gitte situasjoner blir nødt til å utvide settet oppgaver de tar seg av, hvor langt har de lov til å gå? Jeg er slett ikke sikker på at de formelt sett har lov til å gå inn på baksiden av en 15 x 20 pluggtavle med PoE-kontakter som det i prinsippet kan gå 300 x 100 Watt, 30 kW, gjennom. Da har vi garantert krysset grensen.

Jeg mistenker at grensen aldri har blitt gått opp i terrenget. Hvis PoE i det hele tatt fantes da teksten i forskriften ble formulert, er sjansene store for at den elektro-kompetansen man baserte seg på overhodet ikke var klar over hva PoE betyr i praksis, særlig ikke fordi den ikke medfører noen endring i kablingen. Det skulle ikke forbause meg det minste om noen i departementet får litt bråhast med å justere formuleringene i forskriften den dagen de innser at den tavla med 300 kontakter kan handtere opptil 30 kW. Det var ikke intensjonen at ufaglærte skulle kunne mekke på slike ting!

Husk at forskrifter kan endres raskt. Det skal ikke gjennom Stortinget - forskrifter er departementets detaljering av de lovene Stortinget har gitt, og departementet alene kan endre forskriftene så lenge det er innenfor lovene fra Stortinget. Så selv om i dag forskriften ikke omfatter PoE, kan det komme inn i løpet av relativt få måneder. Sammenligner du en PoE pluggtavle med å strekke en kabel fra en 12V batteribank til en LED-lampe, og det siste er omfattet av forskriften, da er det ikke urimelig at man også lar PoE-pluggtavla omfattes av samme forskrift.

   #9
 17     0
Vil bare legge til at bedrifter som skal utføre installasjon og vedlikehold på elektroniske kommunikasjonsnett må ha noe som heter ekomautorisasjon. Denne autorisasjonen gis bare av NKOM http://nkom.no

Informasjonsblad om dette ligger her: https://www.nkom.no/teknisk/ekomnett/informasjonsblad/informasjonsblad

Ekomloven: https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2003-07-04-83

-Fjolsen

   #10
 3,535     0
Dette gjelder vel først og fremst "installasjon, vedlikehold, sammenkobling av nett
og tilkopling til elektronisk kommunikasjonsnett som anvendes for tilbud av elektronisk
kommunikasjonstjeneste" og "Den som tilbyr installasjon, vedlikehold eller sammenkopling av elektronisk
kommunikasjonsnett eller utstyr for elektronisk kommunikasjon, skal ha autorisasjon hos
Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet" (mine understrekinger).

Nå fortsetter det riktignok med "Det samme gjelder den som i næringsøyemed foretar installasjon, vedlikehold eller sammenkopling til eget bruk". Men alt er knyttet direkte opp mot økonomiske vurderinger: Tilby tjenester, næringsvirksomhet. Det handler om konkurransevilkår og at en kunde skal være sikret en gitt kvalitet på det han kjøper - en helt annen innfallsvinkel enn forskriften om krav til installatører av elektriske anlegg, som i hovedsak er rettet mot å unngå farer knyttet til elektrisitet og brann.

Kravet til ekomautorisasjon er naturligvis fortsatt relevant i en kommersiell sammenheng. For ditt private hjemme-nettverk er det trolig helt irrelevant - men de tekniske kravene knyttet til f.eks. brannsikkerhet er fortsatt fullt relevante.