(trådstarter)
   #11
 117     0
Det har jo etter hvert også kommet masse forskjellige typer smarte lys som drives via PoE,men hovedsakelig for næringsbygg, hvor man kan få både ledstriper og downlights styrt og drevet av PoE.

Her finner man for eksempel en rekke forskjellige PoE lys
https://www.igor-tech.com/products

Her kunne man jo i teorien sette opp det meste av lys i en bolig til å være drevet av PoE.

Det finnes også adaptere som gjør PoE til usb ladere og med sånne ymse plugger for 9V,12V. Med det kunne man sette opp noen PoE kontakter til mye av det man bruker strøm til i hverdagen, som lade mobil, strøm til laptop, ja det finnes til og med TVer som kan drives via PoE (stort sett skjermer beregnet til sånne reklameskilt).

   #12
 17     0
Nå er jeg forsåvidt enig med deg om hva loven sier direkte. Men kravet til autorisasjon tilsier jo at leverandør av anlegg har utdannelse og kompetanse til at det skal leveres anlegg som er trygge, kompatible og i henhold til normer og forskrifter. (NEK700 serien)

Og som både deg og meg sier gjelder dette i næringsøyemed. Og hva du gjør med ditt hjemmenettverk er det nok ingen som blir å legge fingra sine i.

Til trådstarter så vil jeg tro merket tekst i bildet under vil være relevant?
PoE switch med skjulte kabler, lavvoltsanlegg? - 2019-09-02 22_57_00-Window.png - BuggmesterBabb
   #13
 1,355     0
Det finnes også adaptere som gjør PoE til usb ladere og med sånne ymse plugger for 9V,12V. Med det kunne man sette opp noen PoE kontakter til mye av det man bruker strøm til i hverdagen, som lade mobil, strøm til laptop, ja det finnes til og med TVer som kan drives via PoE (stort sett skjermer beregnet til sånne reklameskilt).


Slike adaptere bruker jeg på hytta Smile Jeg har noe utstyr som bør ha strøm hele tiden (via USB), da har jeg koblet det innpå en slik adapter som splitter ut USB-lading fra et nettverksuttak koblet til en PoE-switch (uttaken kan samtidig brukes til nettverk). Grunnen er at PoE-switchen min har strøm hele tiden (går rett på 53V batterispenning) mens inverterne normalt er avslått når vi ikke er på hytta vinterstid for å spare strøm. Dermed er ikke USB fra 230V en god løsning. Jeg kunne kjørt det fra 12V (DC-DC står alltid på) men da hadde det ikke passet inn i normale veggbokser sammen med resten av systemet. Så de PoE-USB adapterne var en kjekk løsning.
   #14
 870     0
Med referanse tilbake til trådstarterens spørsmål så mener jeg fremdeles at nettverksutstyr, inkl. terminering av ethernetkabler i patchepaneler, faller inn under unntaket om elektroniske kommunikasjonssystemer i forskrift om elektroforetak. Om dette er myndighetenes intensjon eller ikke skal jeg ikke uttale meg om, men PoE var i alle fall svært utbredt da den nåværende forskriften ble kunngjort (2013) og sist oppdatert (2019). Så at dette er en ny teknologi kan ikke være et argument, PoE hadde eksistert i 10 år da nåværende forskrift ble kunngjort og de fleste bygg med Wifi og/eller IP-telefonsystemer hadde fra noen titalls til tusenvis av PoE punkter på daværende tidspunkt.

Om myndighetene mener at arbeid med nettverksustyr skal falle inn under forskrift om elektroforetak er det en smal sak for relevant myndighet å endre forskriften eller å presisere dette i en tolkning/veiledning. Inntil dette foreligger så kan gjeldene regelverk umulig tolkes annerledes.

(PoE-basert belysning er nok definitivt noe som ikke fantes da forskriften ble skrevet, og her er vi definitivt i grenseland, all den til hensikten med installasjonen er kraftoverføring og ikke kommunikasjon - så ja, vi kan være enige om at grensene definitivt ikke er godt opp tilstrekkelig til at alt er svart/hvitt)