#51
 30     Østfold     1


Problemet er at så lenge ir-ovner og tilsvarende står på så avgir de energi til rommet og dermed stiger temperaturen i rommet også. Helt til ovnene slår seg av. Da er det ikke like deilig lenger, men det oppfattes som at det ble litt kjølig. Som når sola plutselig forsvinner bak en sky.


Det er dette mange tror, men det er faktisk ikke riktig. Ute er det selvfølgelig slik, men ikke inne.

Kan ta et par eksempler...

Hvis det ligger en stein ute i sola så begynner denne å ta til seg varmen. Blir sola borte bak en sky, blir ikke steinen bråkald, den vil fortsatt være varm og gradvis avgi varme. Når sola kommer frem igjen begynner syklusen igjen. Slik er det inne også. Når panelet er på, vil alle overflater( tak,vegger og møbler) ta til seg varmen på samme måte. Når overflatene er varmere en luften vil dem avgi varme til luften og da blir luften varm. Skrur man da av panelet, vil varmen fortsatt være "lagret" i overflatene og dermed gradvis avgi varme. Akkurat som steinen ute. Forskjellen er den at inne er luften isolert av vegger, gulv og tak, og blir dermed ikke bråkald.

Et annet eksempel er at man om sommeren gjerne sitter ute i skyggen(eller inne) i t-skjorte og kortbokse ved 20grader, mens ved samme temperatur om vinteren sitter med bokse og genser.
Hvorfor gjør man det? Temperaturen er den samme. 20 grader er 20 grader.
Grunnen til det er at alle omgivelsene rundt oss er varme, man får altså varme fra alt rundt oss. Ergo føles det varmere enn det egentlig er.

Derfor kan man ha lavere inneteperatur med varmepanel enn vanlig tradisjonelle varmekilder.


Når det kommer til IR er ikke det noe nytt fenomen( har jeg heller aldri påstått), men teknologien forandrer seg. Utviklingen fører til at ting blir bedre enn det har vært.

Kritikk tåler jeg (også mye av grunnen til at jeg er på forumet), men kritikken må jo også ha hold. Mange av dem som legger inn innlegg her på forumet er jo "eksperter" på alt, uansett hva det er eller hva det gjelder.

Det jeg prøver å få frem er at man må jo vite litt hva man snakker om i praksis.  Å være kritisk(eller skryte) til et produkt eller tjeneste man aldri har prøvd selv, har ikke mye hold.  Om man er adm.dir, ingeniør, eller vaskedame har ingenting å si hvis det ikke er rett bransje.
Dette gjelder ikke bare denne tråden, men hele forumet skjennerelt.

Jeg kan jo si at toyota er en møkkabil, men det har jo ikke noen holdepunkter hvis jeg ikke har prøvd en. Eller i motsatt tilfelle, si at toyota er verdens beste bil hvis jeg aldri har prøvd noe annet.

Ble kanskje litt vel ekstremt. Forumet handler jo tross alt om egne meninger og erfaringer.

Så får jeg bare beklage hvis jeg har tråkket noe på tærene her.

Signatur

   #52
 970     0
Byggmannsen:

Både her og elles vert det stilt litt andre krav til folk som marknadsførerer eit produkt enn til oss som uttalar oss som privatpersonar (her på forumet har vi ingen titlar - berre kunnskap).

Så langt eg har oppfatta er det ingen her som seier at teknologien ikkje verkar....  Problemet er at firmaet ditt marknadsfører dette som noko som dei fleste skal spare energi på. Slike påstandar skal dokumenterast - og det har de ikkje gjort.   Du rota det ordentleg til med den "testrapporten".

Så langt ser dette ut som dyre innretningar for elektrisk oppvarming.

Du har framført nokre tilhøve som i visse tilfelle kan gjere at energibruken er lågare. Og så har eg peika på tilhøve som verkar i motsett retning, og som kan gjere at du i somme tilfelle brukar meir energi. Skilnadene må i alle tilfelle vere ganske små.
Du (og firmaet) samanliknar heile tida med "tradisjonelle" radiatorar, ikkje med t.d. golvvarme.

"Læreboka" (som du lenka til) inneheld ikkje så mykje direkte gale. (Det er litt uklart om forfattaren er klar over skilnaden på reflektert og emittert stråling frå andre flater enn varmepanela.) Men informasjonen  (både i brosjyren og frå deg her) er selektiv og tek konsekvent berre med det som er til fordel for produktet. Det stemmer til dømes at det ikkje treng vere kaldt under eit bord. Det brosjyren ikkje fortel, er at for å få det varmt under bordet, må (vegg)flater elles i rommet ha vesentleg høgare temperatur enn dei du vil skal vere under bordet. Dermed må veggflatene ha monaleg høgare temperatur enn i eit rom oppvarma med konveksjon. Dette må i sin tur gje større varmetap ut av rommet.

De framhevar også at desse panela ikkje brenn støv. Men med overflatetemperatur på 80-90 grC kan de vanskeleg vere fritt for støvbrenning. Når panela jamvel er horisontale (takmonterte) vil dei samle store mengder støv - som vil brenne.

   #53
 5,188     Østlandet     0


Med de ovnene det er snakk om her så reklameres det med at de kan ha lav lufttemperatur og likevel oppleves det varmt og godt. Sola ute i Påsken brukes ofte som eksempel.

Det de glemmer å snakke om er hva som skjer når ovnene slår seg av og det er lav lufttemperatur. Sola forsvinner bak en sky.
+1
Signatur
   #54
 970     0



Med de ovnene det er snakk om her så reklameres det med at de kan ha lav lufttemperatur og likevel oppleves det varmt og godt. Sola ute i Påsken brukes ofte som eksempel.

Det de glemmer å snakke om er hva som skjer når ovnene slår seg av og det er lav lufttemperatur. Sola forsvinner bak en sky.
+1

Det må vere "+1" for underhaldningsverdien....

Kvalitativt sett har både reklamen og "Aasg" rett i biletbruken. Men kvantitativt vert samanlikninga med solskin, både med og utan sky, så misvisande at det ikkje medverkar til eit sakleg ordskifte. (Ikkje at eg trur det er eit mål for alle, men lell ...)  I eit IR-oppvarma rom vil du, samanlikna med uteplassen i påskesola, få tilført ein vesentleg del av varmen frå veggane i rommet. Dette sluttar ikkje brått som når sola går bak ei sky - men det vil minke over tid ettersom veggane taper varme ut av rommet.
leo
   #55
 185     Kristiansand     0

Kvalitativt sett har både reklamen og "Aasg" rett i biletbruken. Men kvantitativt vert samanlikninga med solskin, både med og utan sky, så misvisande at det ikkje medverkar til eit sakleg ordskifte. (Ikkje at eg trur det er eit mål for alle, men lell ...)  I eit IR-oppvarma rom vil du, samanlikna med uteplassen i påskesola, få tilført ein vesentleg del av varmen frå veggane i rommet. Dette sluttar ikkje brått som når sola går bak ei sky - men det vil minke over tid ettersom veggane taper varme ut av rommet.


Høres fornuftig ut. Solveggen er dårlig isolert og har ikke holdt på varmen. I et rom med IR-varme vil lufttemperaturen være 17-18 grader, mot solveggens 10 grader. Dessuten er det ingen trekk, som det oftest er i solveggen. Tror dermed heller ikke at man blir "bunnfrossen" med en gang IR-ovnene skrus av.

Foreløpig liker jeg best motargumentet om at IR varmer opp bla vegger, tak og gulv, med potensielt større varmetap. På en annen side - står ikke normalt panelovner på veggen? De varmer som kjent luft, som stiger til taket. Her er det ikke stort bruk for den, med dertil varmetap. Og hva med gulvvarme i underste etasje?

Brillefint at debatten løper av gårde  ;D
Signatur
   #56
 970     0

På en annen side - står ikke normalt panelovner på veggen? De varmer som kjent luft, som stiger til taket. Her er det ikke stort bruk for den, med dertil varmetap.

Det stemmer nok. Spørsmålet er om det er noko annleis med IR-varme.

I "læreboka" frå byggmannsen heiter det at 40% av varmen frå IR-panelet er konvektiv varme som legg seg under taket, og som (i den same "boka") er rekna som tapt.

Eg har ikkje sjekka, men tvilar på at denne forfattaren overdriv slike tap.....

Når det er sagt....  Med god isolasjon i taket får du ei oppvarma takflate (nokre grader over lufttemp litt over golvet) - som også gjev strålevarme ned i rommet.  Wink
   #57
 5,188     Østlandet     0
Disse nymotens IR-badstuene selger like bra som vannsengene gjorde på 80-tallet.
Sett på IR-badstua 2-3 før du setter deg inn, slå så av ovnen og kjenn hvor varmt det blir.
Signatur

   #58
 10     Danmark     0
De infrarøde strålene oppvarmer emner de treffer, emnene lagrer og avgir varme til luften. Det betyr at selv når varmepanelet er slått av, avgir gulv, vegg, møbler osv. varme til luften :)  igjen en energibesparing.  Det er store fuktskader i Norske boliger ( ref. rapport fra Anticimex ). infravarme panelene oppvarmer vegger og gulv, slik at vi unngår fukt. Vi kan diskutere dette lenge, med faktum er  at du unngår fukt i boligen ved oppvarming med infravarmepanel. Dette fordi de infrarøde strålene trenger 4-6 cm inn i vegg og gulv, og varmer ikke kun opp overflaten Smile Vi er leverandør til Bunes Strålevarme ( ikke sunjoy, men infravarme scandinavia ), og har levert infravarme via samarbeidspartnere i snart 3 år.  Jeg har lest de fleste innleggene i denne debatten, har du lyst til å argumentere, kan vi bruke masse tid på dette.  Faktum er at oppvarming med infravarme paneler er en behagelig og energivenlig måte å varme opp boligen på.
Roar skriver i sitt innlegg at infravarme panel fra infranomic ikke kan monteres i taket, dette er feil.  De fleste av våre kunder, monterer faktisk varmepanelene i taket. Vi har mange kunder i Norge og Danmark i dag, med infravarmepanel fra oss.  Jeg håper dere kan tysk, jeg har vedlagt en tysk rapport om infravarme panelene.
Denne rapporten er lavet av en uavhengig kilde, og alle vi som leverer varmekilder basert på infrarød varme, refererer til denne.
Ønsker dere flere opplysninger om oss, les mere på vår nettside www.infravarme.com

Hei så lenge

Cathrine Johansen
Signatur
   #59
 10     Danmark     0
Hei Leo :)

har du forsøkt å kontakte noen av firmaene du har funnet?? hvis du hadde kontaktet meg, er jeg sikker på at du hadde fått et svar.

www.infravarme.com eller cathrine@infravarme.com

Hører gjerne fra deg jeg


cathrine
Signatur
   #60
 10     Danmark     0
Hei Hondaen

har du lest denne rapporten???

Venlig hilsen

infraVARME Scandinavia

Cathrine Johansen
Signatur