336    14    11  

"For stor sikring" fører til varmegang?

 6     0
Jeg skifter ut bergvarmepumpe og akkumuleringstank med ny bergvarmepumpe og varmtvannsbereder som får varmtvann fra varmepumpe.

Mens el-kolben som holdt varmtvannet på akkumuleringstanken trengte en 20A sikring, krever den nye varmtvannsbeholderen kun 16A.

Elektrikeren som kobler opp nytt utstyr påstår at han må skifte sikringen, fordi det vil skape varmegang hvis han bruker 20A kursen til varmtvannsbeholderen som kun krever 16A. Jeg synes dette høres rart ut.

   #1
 24,032     Akershus     1
Gitt at alt er i orden. Da kan et varmeelemen kobles til 16: 20, 63, 80A… sikring uten noen som helst «varmgang . Kolben trekker det den er bygget for uansett sikring. Er sikringen for liten, går den.

Det elektriker kanskje mener er situasjonen ved kortslutning eller feil i kolben. Da kan det gå strøm som kan gi varmgang uten at den store sikringen går. Nøkkelen her er om produsenten har spesifisert noe om max størrelse på forankoblet sikring.
Signatur
HSt
   #2
 35,438     Lillestrøm kommune     1
Ja dette er hva utstyret er beregnet å tåle ved en feil, 16A sikring er sikkert Max på mange VB i dag
   #3
 3,277     I huset mitt     1
Aldri vært borti utstyr for boliginstallasjoner som har beskrevet krav til max forankoblet sikring.

Fabrikant må selv ev sette egen inntakssikring på utstyret om det ikke tåler forventet kortsluttningsstrøm inni utstyret.


Men som generell best praksis er jo å alltid sikre ned så mye som mulig, så kanskje her saken står for trådstarter.
TSt
   #5
 13,730     1
Ja så si alle er like og skal ikke kobles til 20 eller 25A sikringer. En kan ikke ha over 16A i allefall hvis det ikke er spesifisert av leverandøren at det er godkjent med mere. Det er fordi kabler blir helt sikkert brannfarlige hvis det går mere strøm. Større tverrsnitt enn dette er ikke vanlig.

Jeg er kjent med problemstillingen fra 3 fas utstyr som er koblet om for å tilpasses 230V 3 fas i Norge. Da blir det mere strøm enn på 400V 3 fas og kabler kan ta fyr hvis leverandøren ikke har tenkt å dette. Tilsvarende blir det ved feil på utstyr som evt er koblet til mere enn 16A.

   #6
 24,032     Akershus     1
Aldri vært borti utstyr for boliginstallasjoner som har beskrevet krav til max forankoblet sikring.


Enig i at dette er uklart. Det har hent at jeg har sett uttrykket «maks forankoblet… men ikke ofte.
Gjengangeren her på BB er installasjon av koketopp/ovn med kun én 20-25A komfyrkurs. Hva med ny stekeovn med schuko-støpsel?
Det monteres en ekstra 25A kontakt av både lek og lærd og schuko byttes. Andre hevder at dette ikke er tillatt med mindre en setter inn «problemløseren" og sikrer ned Andre sier 25A kurs er OK gitt at produsenten kir sin tilslutning. Produsenten får en aldri svar fra.

Gammel praksis var å koble varmtvannsbekolderen fast på kompyrkursen. Dette var en akseptert løsning i vide kretser. Ikke tror jeg at noen spurte om fabrikantens aksept.

TSt har et poeng, men det gjelder 3-fase. Utstyr beregnet på 3*16A i et 230/400V TN system vil trekke ca 3*28A i linjelederne dersom det laskes om til et 230V IT system. En kolbe beregnet for en enkeltspenning og som trekker 16A, vil trekke 16A okke som.

Kort sagt, urent farvann, i alle fall for meg.
Signatur
   #7
 3,277     I huset mitt     1
Ehhhh. Jo. Så og si alle.

Tja, tok et raskt søk på min egen vvt fra OSO.
Står ikke plagsomt mye krav i manualen til denne, sjekk spesielt punkt 3.6.5 Montasjeanbefaling som omfatter sikring og tversnitt:
https://www.osohotwater.no/no-nb/domestic/saga#documents

"For produkter med ≤ 2kW effekt, bør > 10A sikring / > 1,5# ledning benyttes. For produkter med ≤ 3kW effekt, bør > 15A sikring / > 2,5# ledning benyttes."

Stor forskjell på krav og anbefaling/bør.Wink

Det vil også være et mareritt for produsent om man skulle tillegge noe sikkerhet i produktet på kurssikring.
Vet aldri hva folk og fe finner på, og dermed så må produsent sikre eget utstyr med ev som nevnt inntakssikringer, etc.

   #8
 3,737     Asker     0
Nå tenker du da baklengs. Årsaken til at man har sikringer er for å unngå brann. Der er da ikke sikring i en bordlampe f.eks, men man har heller ikke lov å sette den på en 80a sikring. Siden den vil ta fyr lenge før 80a tripper.
Signatur
   #9
 3,277     I huset mitt     1
En bordlampe brenner fint på en 16A kurs også. Cool

Saken er at kurssikringen ikke er der for å passe på utstyret alene, men unngå varmgang i installasjonen.


Legg gjerne frem noen eksempler der produsenten skriver kravet til max forankoblet sikring.
HSt
   #10
 35,438     Lillestrøm kommune     1
Typeskilt skal vise 20A hvis det er lov å koble på

Det er ikke forskjellen på 16A og 20A som er problemet men hva som skal til for momentan utkobling