Hei. Myten er vell at det er en myte. (Snakker luft/luft, luft/vann) Nå som strømmen er billigere på natten, og til nyttår, energiledd også lavere og en får effektavgift,så vil det bli enda dyrere å begynne med nattsenkning på L/L og L/V.
Jeg tenker helt motsatt. For oss med vbv i betonggulv så høres det (i teorien i hvertfall) ut som det absolutt vil lønne seg. Kan jo slå av varmen tre timer før leggetid, og dermed spare strøm når den er dyr på kvelden, og varme opp huset igjen tre timer før vi står opp (når strømmen er billig). Har som sagt ikke data som støtter dette (ennå).
Hei. Det er litt annen strategi enn nattsenkning som er å slå av forbruk når man ikke "trenger" varmen like mye på natten som dagen. Slik du beskriver er å magasinere energi, samle den inn når det er billig, og bruke den lagrede energien når det er dyrt. Og det sparer kroner, nødvendigvis ikke energi volum som man med "tradisjonell" nattsekning prøver på og ga/gir lavere kostnad med direkte EL som oppvarming når prisen er fast.
Med variabel pris og avgift gjennom døgnet, og i tillegg ulik virkningsgrad alt etter hvor hardt VP går blir det noe helt annet. Det hele snues på hodet, faktisk så vil hovedregel være å bedrive nattfyring fremfor nattsenkning på VP. Magasinere på natten, og så senke temperatur på VP så den jobber lett gjennom pristoppen på morgenen. Da spares penger men nødvendigvis ikke energivolum. Men det er pengene vi vil spare som forbruker. Ikke helt enkelt, men tenker man litt etter er det logisk når man vet hvilken retning variablene drar kostnad og forbruk alt etter tid på døgnet og pådrag på VP.
Siste redigering: Friday, December 10, 2021 7:30:54 AM av dkt850
Jeg ville nå nattsenket i de to periodene strømmen er dyrest, ikke om natten!
Ja, det er et viktig poeng. Selv om strømprisen ofte følger gitt mønster mtp topp og bunn så gjør den det ikke alltid. Har Tibber, og den løser jo dette for de enhetene som den klarer å koble seg til.
Mitt VP/VBV har derimot ikke noen smart styring, skulle gjerne sett at det kom en duppeditt som kunne styre dette slik at jeg magasinerte opp litt varme når prisen var som lavest. (ja, jeg ser at Tibber har noen løsninger for varmesystemer, men klarer ikke å se at jeg kan bruke disse ...)
Ok, de får berre himle med augene om dette her blir heilt koko, men..
Eg har køyrt nattsenking (mellom 21-13, faktisk) i ein periode, der eg ser at totalforbruket av kW går ned (naturlegvis), sett i forhold til dagar der eg droppar å køyre nattsenking. Men..
Eg set opp nattsenking i Nibe VVM320, der eg seier at temperatur skal ned 3 grader i tidsrommet 21-13. Det er ikkje montert tempfølar inne i huset mitt (fordi montør meinte det var unødvendig), så den baserer seg på "desired incremental change", som egentlig seier meg lite. Så køyrer eg på med oppvarming i tidsrommet 13-21. (Folk kjem vanlegvis heim mellom 15 og 16 her i huset, og må samtidig akseptere at det ikkje er sydentemp på badet på morgonen..) For at dette skal "gje meining", har eg satt ned minimum sirk.temp til 25 grader på VVM320. For om denne er satt høgare, så køyrer jo VVM320 kontinuerlig med temp på alt frå 30 til 35 grader rundt i systemet - slik som "normalt", eller hur..? Men så..
Catch22'en.
Uponor C-56 kommuniserer med termostat T-75 i div. rom i huset, og desse står fast på 21 til 23 grader, alt etter kva rom det er snakk om - og er vel i prinsippet ikkje "klar over" nattsenkingsfunksjonen i Nibe. Så dei gjev naturlegvis beskjed til C-56 at MAYDAY MAYDAY, her er temperaturen komen under setpoint - og åpnar dermed aktuator på aktuell sløyfe, og Nibe pumpar 25-27 grader vatn gjennom systemet og kjøler effektivt ned både betong og treverk.. Eg har ikkje termostat på bad oppe/nede, slik at der er det vel kontinuerlig gjennomstrøyming på sløyfa. Så det er anten kaldt vatn i sirkulasjon - eller å hoppe bukk over "nattsenking", og køyre i gang F2040 for å få opp temperaturen i alle rom.
Så for min del betyr "nattsenking" at eg åpnar for å dunke "kaldt" vatn gjennom alle sløyfer som er stilt inn til over 21 grader (stove x 2, kjøkken, gang, yttergang, bad x 2), derav 50% av sløyfer er i betong. Alternativet er at eg justerer opp min turtemp til 31-32 grader, og det blir ingen effekt av nattsenking. Eg sparar sjølvsagt ein del på forbruket, men det blir litt teit i mitt hovud å aktivt sende 25 grader kaldt vatn gjennom betong som frå klokka 21 på kvelden held langt høgare temperatur.
Det er jo ikkje aktuelt å gå rundt og trykke minustasten 6 gangar på kvar einaste T-75 heller, på ein måte.
Eg sit her og seier til meg sjølv at dette umogleg kan vere smart, men så tar eg meg samtidig i å lure på om Nibe og Uponor har ein logikk her som eg ikkje ser.. Evt. om de andre her inne er mykje smartare enn meg, og har eit genialt svar på dette her.
Signatur
Quadra Milano på Breim i Gloppen - Sogn og Fjordane
Det "riktige" er jo å ha smarte termostater, slik at man slipper problemet du beskriver. Men har du mulighet til å både redusere temperatur på natta og redusere hastighet på pumpa? Er pumpa smart styrt?
Uoversiktlig lende. Enkelte mener en skal kjøre temperaturen max opp i soverom, stue osv i løpet av natta for å lade betongbatteriet med billig nattestrøm. Deretter kan en «seile (elbiluttrykk) gjennom dagen med avslått VP mens strømmen er dyr. Mao en sparer ved å nifyre mens det er kaldt ute og slakker av mens sola varmer. Motsatt logikk av nattsenkning.
Huset ditt har utekompensert turtemperatur. Dermed et temperaturen på badet styrt av utetemperaturen mens alle andre rom er styrt av termostat inne. Jeg stusser over logikken i systemet. Det hadde noe for seg den gang en kjørte med radiatorer uten termostat, en foroverregulerte og kjørte radiatortemperaturen opp straks utetemperaturen sank. Med termostatstyrte radiatorer eller gulv, går turtemperaturen opp, mens termostatene holde igjen. En får bare endret åpningstid på aktuatorene, men ikke påvirket stuetemperaturen.
Nå vet jeg ikke nøyaktig hvordan utekompensering funksjonerer, men antar at det virker slik: inne står en temperaturføler på turvannet, ute står en temperturføler. Ønsket temperatur på turvannet settes som en funksjon av utetemperatur. Dermed vil varmepumpa ikke gå om natta så lenge turtempertur er over ønsket tempertur. Temperaturen i betongbatteriet synker som funksjon av energitapet ut over natta. Først på morgensiden er turtemperaturen blitt så lav at VP starter opp.
Det "riktige" er jo å ha smarte termostater, slik at man slipper problemet du beskriver. Men har du mulighet til å både redusere temperatur på natta og redusere hastighet på pumpa? Er pumpa smart styrt?
Det riktige er absolutt å ha smarte termostatar, noko som tydelegvis ikkje var ein option i 2016. (Anten totalt eller hos min meget analoge leverandør..)
Eg antar at det einaste som kan fikse dette issuet, er å gå for Uponor Smatrix og bytte ut alt av T-75 med T-169. Men då er det vel snakk om ein kostnad på 10-12.000,- for 6 sløyfer, og det er jo fort meir enn eg betalar i straum pr. år.
Har lest noko om Media Coupler TR131A, men dette er vel avlegs teknologi allereie..
Signatur
Quadra Milano på Breim i Gloppen - Sogn og Fjordane
Nå vet jeg ikke nøyaktig hvordan utekompensering funksjonerer, men antar at det virker slik: inne står en temperaturføler på turvannet, ute står en temperturføler. Ønsket temperatur på turvannet settes som en funksjon av utetemperatur. Dermed vil varmepumpa ikke gå om natta så lenge turtempertur er over ønsket tempertur. Temperaturen i betongbatteriet synker som funksjon av energitapet ut over natta. Først på morgensiden er turtemperaturen blitt så lav at VP starter opp.
Utetemperaturen synker om natten så da er det naturlig at pumpen produserer litt høyere temperatur inne. Man velger jo selv hvor mye den skal kompensere.
At turtemperaturen stiger ved synkende utetemperatur og at en kan justere kurven er greit. Det jeg er usikker på er nøyaktig hva som regulerer hva. Det er ingen mekanisk «vektarm mellom ute og inne. Så langt jeg kan se er det en føler ute som styrer setpunktet på en termostat på turvannet inne etter valgt temperaturkurve. Med termostatstyrte sløyfer/radiatorer har den opprinnelige funksjonen bortfalt. Tilbake står forskjell i COP ved produksjon av si 32° mot 23°.
Reguleringa er at det beregna et setpunkt på turtemp utfrå kurva som forskyves/endres med utetemp. som pumpe regulerer mot. Ein del har jo termostater i kvart rom og, da tar ein høgde for lokale varmeprodusenter og.
Hei.
Det er litt annen strategi enn nattsenkning som er å slå av forbruk når man ikke "trenger" varmen like mye på natten som dagen.
Slik du beskriver er å magasinere energi, samle den inn når det er billig, og bruke den lagrede energien når det er dyrt. Og det sparer kroner, nødvendigvis ikke energi volum som man med "tradisjonell" nattsekning prøver på og ga/gir lavere kostnad med direkte EL som oppvarming når prisen er fast.
Med variabel pris og avgift gjennom døgnet, og i tillegg ulik virkningsgrad alt etter hvor hardt VP går blir det noe helt annet. Det hele snues på hodet, faktisk så vil hovedregel være å bedrive nattfyring fremfor nattsenkning på VP. Magasinere på natten, og så senke temperatur på VP så den jobber lett gjennom pristoppen på morgenen. Da spares penger men nødvendigvis ikke energivolum. Men det er pengene vi vil spare som forbruker.
Ikke helt enkelt, men tenker man litt etter er det logisk når man vet hvilken retning variablene drar kostnad og forbruk alt etter tid på døgnet og pådrag på VP.
Ja, det er et viktig poeng.
Selv om strømprisen ofte følger gitt mønster mtp topp og bunn så gjør den det ikke alltid.
Har Tibber, og den løser jo dette for de enhetene som den klarer å koble seg til.
Mitt VP/VBV har derimot ikke noen smart styring, skulle gjerne sett at det kom en duppeditt som kunne styre dette slik at jeg magasinerte opp litt varme når prisen var som lavest.
(ja, jeg ser at Tibber har noen løsninger for varmesystemer, men klarer ikke å se at jeg kan bruke disse ...)
Eg har køyrt nattsenking (mellom 21-13, faktisk) i ein periode, der eg ser at totalforbruket av kW går ned (naturlegvis), sett i forhold til dagar der eg droppar å køyre nattsenking. Men..
Eg set opp nattsenking i Nibe VVM320, der eg seier at temperatur skal ned 3 grader i tidsrommet 21-13. Det er ikkje montert tempfølar inne i huset mitt (fordi montør meinte det var unødvendig), så den baserer seg på "desired incremental change", som egentlig seier meg lite. Så køyrer eg på med oppvarming i tidsrommet 13-21. (Folk kjem vanlegvis heim mellom 15 og 16 her i huset, og må samtidig akseptere at det ikkje er sydentemp på badet på morgonen..) For at dette skal "gje meining", har eg satt ned minimum sirk.temp til 25 grader på VVM320. For om denne er satt høgare, så køyrer jo VVM320 kontinuerlig med temp på alt frå 30 til 35 grader rundt i systemet - slik som "normalt", eller hur..? Men så..
Catch22'en.
Uponor C-56 kommuniserer med termostat T-75 i div. rom i huset, og desse står fast på 21 til 23 grader, alt etter kva rom det er snakk om - og er vel i prinsippet ikkje "klar over" nattsenkingsfunksjonen i Nibe. Så dei gjev naturlegvis beskjed til C-56 at MAYDAY MAYDAY, her er temperaturen komen under setpoint - og åpnar dermed aktuator på aktuell sløyfe, og Nibe pumpar 25-27 grader vatn gjennom systemet og kjøler effektivt ned både betong og treverk.. Eg har ikkje termostat på bad oppe/nede, slik at der er det vel kontinuerlig gjennomstrøyming på sløyfa. Så det er anten kaldt vatn i sirkulasjon - eller å hoppe bukk over "nattsenking", og køyre i gang F2040 for å få opp temperaturen i alle rom.
Så for min del betyr "nattsenking" at eg åpnar for å dunke "kaldt" vatn gjennom alle sløyfer som er stilt inn til over 21 grader (stove x 2, kjøkken, gang, yttergang, bad x 2), derav 50% av sløyfer er i betong. Alternativet er at eg justerer opp min turtemp til 31-32 grader, og det blir ingen effekt av nattsenking. Eg sparar sjølvsagt ein del på forbruket, men det blir litt teit i mitt hovud å aktivt sende 25 grader kaldt vatn gjennom betong som frå klokka 21 på kvelden held langt høgare temperatur.
Det er jo ikkje aktuelt å gå rundt og trykke minustasten 6 gangar på kvar einaste T-75 heller, på ein måte.
Eg sit her og seier til meg sjølv at dette umogleg kan vere smart, men så tar eg meg samtidig i å lure på om Nibe og Uponor har ein logikk her som eg ikkje ser.. Evt. om de andre her inne er mykje smartare enn meg, og har eit genialt svar på dette her.
Huset ditt har utekompensert turtemperatur. Dermed et temperaturen på badet styrt av utetemperaturen mens alle andre rom er styrt av termostat inne. Jeg stusser over logikken i systemet. Det hadde noe for seg den gang en kjørte med radiatorer uten termostat, en foroverregulerte og kjørte radiatortemperaturen opp straks utetemperaturen sank. Med termostatstyrte radiatorer eller gulv, går turtemperaturen opp, mens termostatene holde igjen. En får bare endret åpningstid på aktuatorene, men ikke påvirket stuetemperaturen.
Nå vet jeg ikke nøyaktig hvordan utekompensering funksjonerer, men antar at det virker slik: inne står en temperaturføler på turvannet, ute står en temperturføler. Ønsket temperatur på turvannet settes som en funksjon av utetemperatur. Dermed vil varmepumpa ikke gå om natta så lenge turtempertur er over ønsket tempertur. Temperaturen i betongbatteriet synker som funksjon av energitapet ut over natta. Først på morgensiden er turtemperaturen blitt så lav at VP starter opp.
Det riktige er absolutt å ha smarte termostatar, noko som tydelegvis ikkje var ein option i 2016. (Anten totalt eller hos min meget analoge leverandør..)
Eg antar at det einaste som kan fikse dette issuet, er å gå for Uponor Smatrix og bytte ut alt av T-75 med T-169. Men då er det vel snakk om ein kostnad på 10-12.000,- for 6 sløyfer, og det er jo fort meir enn eg betalar i straum pr. år.
Har lest noko om Media Coupler TR131A, men dette er vel avlegs teknologi allereie..
Utetemperaturen synker om natten så da er det naturlig at pumpen produserer litt høyere temperatur inne.
Man velger jo selv hvor mye den skal kompensere.
Ein del har jo termostater i kvart rom og, da tar ein høgde for lokale varmeprodusenter og.