#11
 352     0
Vi la kostnaden som vbv ville blitt i bedre isolasjon++ og endte heller opp på ett passivhus. Har levd mine første 29 leveår med kjølig bolig(1979) hvor fyring i peis og timer foran den etter skoletid ble en vane. Vi går for luft-luft og noe el.varme i enkelte gulv. Men det finnes mange veier til Roma
Signatur

   #12
 20     0
Ser mange argumenterer for vedovn i tilfelle strømmen går. En fordel med vedovn da, men kan alltids ha en portabel gassovn i garasjen og litt stearinlys så blir det fort varmt i tek10 hus. Men skal sies jeg bor i stavanger hvor det sjelden bikker under -5 og stort sett på plussiden. I andre deler av landet så endrer nok forutsetningene seg litt.
   #13
 10,486     Akershus     0
Husk at "vannbåren varme" og "gulvvarme" ikke nødvendigvis er det samme.
Signatur
   #14
 6,009     Finnmark     0
Min mor hadde også stramt budsjett når hun skulle bygge i gamle dager (1992)....
Med betonggulv så var det helt utelukket å ikke ha noe i gulvene......så hun gikk med på å støpe ned rør istarten hvertfall...
Totalkostnad med elkassett ble overkommelig så alt ble installert...
Det finnes påstander om at med TEK10 hus så behøves ikke gulvvarme! Min mor har gammeldags thermomur med 25 cm vegger(men bare 10 cm betong) så huset er bra isolert med ikke så lukket som nye hus....
På ene soverom som ikke har gulvvarme, så merkes dette veldig godt t.o.m om sommeren. Gulvet føles alltid kaldt!
Resten av huset har behagelig gulvvarme siden all betong er varmemagasin...... Hun passer på at termostat på vegg såvidt kommer til 20 grader.....
Kan også nevne at opprinnelig laminatgulv endte i reklamasjon /garanti sak uten resultat pga konkurs.......Laminatgulvet var ekstra dyrt industrikvalitet, men klarte ikke oppgitte spec og tålte altså ikke gulvvarmen..........Dessuten isolerer/ bremser mot gulvvarme....... Så gulv ble byttet, nå fantastisk behagelig gulv med fliser ( alltid våtromsbelegg på bad)........

Med nybygg så kan man jo bare kjøpe bereder med flere tilkoblingsmuligheter ( ikke så dyrt heller) kobles bare til vbv med trykktank og sirkulasjonspumpe ( finnes ulike varianter)......
Da slipper du billigere, dersom du kan legge rør selv.....

Nettpris på elfolie starter på ca 300 kr kvadratmeter, men tviler på slike priser fra lokale elektrikere.......så kommer montering /installasjon i tillegg?? Standard elkabler i betong blir også dyrt siden egeninnsats utgår!

Advarer hverfall mot å ha betonggulv uten inkludert gulvvarme...

Det eneste varmesystem som er framtidssikkert er vel vannrør i gulvet?....Det kan brukes med alle energikilder inklusive ved......


Signatur
   #15
 10,486     Akershus     0
Å støpe ned rør i betong er billig og relativt enkelt. De fleste bør få til det greit ved å lese seg opp litt. Ulempen er at reguleringen blir treg, og dag-/nattsenking kan i stor grad utelukkes.

Skal man legge gulvvarme i vanlig bjelkelag, så trengs det gjerne sponplater med frest spor og varmefordelingsplater, i tillegg til rørene. Da drar kostnadene på litt, men kan man gjøre det selv, så er det fortsatt innenfor rimelighetens grenser. Er det først rør i gulvene, så koster det ikke "allverden" for styring og en varmekolbe. Så kan du evt. utvide med akkumulatortank og varmepumpe senere. Evt. ta det med en gang.

Som sagt, så ligger det veldig mye om temaet her på forumet, så det er bare å sette av noen kvelder til å søke, lese og spørre.
Signatur
   #16
 678     Bergen     0
I hus som er isolert etter dagens standard for nybygg tror jeg det generellt sett ikke er så mye å hente på dag/natt senk. Til det er varmetapet for lite sammenlignet med tregheten i huset og "duppedingser på tomgang" slik at temperaturen ikke faller fort nok til å redusere varmetapet av betydning. Innetemperaturen må reduseres markant om dag/nattesenk skal ha noen effekt for å redusere varmetapet. Det som eventuellt kan spille inn er at med tidsstyring kan du tilføre varmen huset trenger iløpet av de timene du går på gulvet og med det ha varmere gulv enn om du sprer oppvarmingen over heledøgnet.

En løsning som ikke trenger å bli for dyr kan være å støpe ned rør der det allikevel skal støpes (bad, gang, undereetasje), sette på en rimelig L/V vp som kan stå for grunnvarme og panelovner som slår inn ved behov (timer og termostat).

Med en varmeveksler som står mellom vp og fordelerstokk kan du forvarme varmtvann før det går til vvb.

Hva som er "bra nok" kommer mye ann på forventningene.

Dette er som vanlig bare løse tanker og ikke neoen fasit fra denne kanten..

Signatur
   #17
 919     Norge     0
Er du interessert og velger å være aktiv og gjøre ting selv, vil vbv være "det lureste". (varmekabler eller annen oppvarming koster også penger) Skriver i hermetegn for det er ikke regel uten unntak..

Dersom du må ha rørlegger til alt er det i nytt hus med så mye isolasjon neppe en investering som vil betale seg igjen..

Jeg har selv siste halve året lagt vbv i ca 180 m2 i 11 soner med xcomfort smarthus styring. Har gjort mye selv (buildahouse) og ser jeg kommer på 300.000 med bergvarme og styringen.
Dersom jeg hadde valgt dobbeltmantlet bereder ville jeg nok spart ca 120-130.000
Siste redigering: Monday, February 23, 2015 2:05:41 PM av ollebolle

  (trådstarter)
   #18
 22     0
Takk for alle svar! Jobber videre med saken.. Skal i møte med rørlegger, så får vi se hva som kommer ut av det.

Har funne ut at yttervegger i boligrom er bygget opp av 198 mm+48 mm bindingsverk. På yttersiden monteres vindtette plater, samt utlekting og utvendig kledning iht. tegning. Hjørner og overganger sikres med pappremser eller tilsvarende for å oppnå ekstra vindtetting. Mellomrommet mellom stolpene fylles med 200 mm mineralull, det monteres inntrekt diffusjonssperre og 50 mm mineralull. Vinduer er 3-lags Norgesvinduer med u-verdi på 0,9, Vet ikke om dette er standard, eller godt isolert. Skal også i møte med utbygger, vil da få pris for evt. ytterligere isolering.

Varmtvansbereder som leveres er en Oso Super S 200 liter 2kw. Med 4 barn og 2 voksne tenker jeg uansett at dette blir for lite. Pris ligger vel rundt 4-5000 for denne, ikke all verden.

Hvis vi går ut i fra at en l/v varmepumpe vil komme på sikt, og at jeg i første omgang kun investerer i det nødvendige, hva ville være fornuftige valg? En større OSO tank + el-kasset, eller en helt annen type tanke som feks. EcoZenith i250?? Nedstøpte rør i kjellerstue, vaskerom, bad u.etg og 2.etg, samt gang 1 etg, rør i øvrige rom med mulighet for nattsenking??

KM
   #19
 10,486     Akershus     0
Skal du ha en tank du kan bruke til noe fornuftig senere, må du minimum ha en dobbelmantlet. Selv har jeg en 750-liter akkumulatortank stående i kjelleren, som venter på å kobles opp mot vedovn. I første omgang blir det med 6 kw el.kolbe som varmer øverste 1/3 omtrent. Varmeanlegget og en varmeveksler for varmtvann blir også koblet til. Solvarme kan hektes på, og det samme med varmepumpe når ikke jeg gidder å bære ved mer.
Signatur
  (trådstarter)
   #20
 22     0
Har da fått et tilbud fra en lokal rørlegger på vestlandet.

80 m2 gulvvamerør 20mm lagt i betong m/festetråd
5 m2 gulvvarmerør 20 mm lagt i betong badegulv cc20 cm
176 m2 gulvvarmerør 20 mm lagt i trinnlydsplater (Silencio) 36 mm
17 stk Uponor romtemrmostat T-55
2 stk Uponor gulvvarmeskap 7-12 kurser
2 stk Uponor manøverpanel med sentralenhet
1 stk Oso Optima EPC 360
1 stk montasjesentral MX18

Total sum inkl. MVA: 277 750,-

Noen formening om kompnentvalg? Pris?

Dette er tilbud på vannbåren varme i alle rom hele huset. Kan nok kutte ned noe på antall m2 for å få prisen ned. Ingen egeninnsats, må høre hvordan de stiller seg til dette.

KM