26,926    39    0  

Termografering og isolering med innblåsing

 241     Trøndelag     0
Hei, dette er et virkelig godt forum. Jeg har lest og søkt så mye jeg kan, men spør likevel ;)

Vi sitter nå og fryser, i 2011 blir det etterisolering. 2 svinkalde vintre på rad! Jeg leser så mye om energisparing som jeg kan, og i den forbindelse lurer jeg på termografering. Men siden kostnadene på dette er høy, så vet vi ikke helt. Vi kan jo ta på iskalde gulv og vegger, vi kjenner jo at hele huset er som innsiden av en fryseboks. 10 000 for termografering kan vi heller bruke på isolering.

Men hvor starter vi? Gulvet er meget kaldt. Det er et hus fra 1956 som er lite oppusset. Mesteparten av vinduene er skiftet til 2 lags, kanskje det ble gjort på 80 tallet. Parketten på stua er ganske spesiell, i og med at du ikke ser parkett fra 1956 ofte. Å åpne fra undersiden er mulig.... men det vil medføre store håndverkerutgifter. Vi er ikke i stand til å legge ned stor egeninnsats.

Har noen fått innblåsing i gulv for å isolere? Fordelene med dette er mange, raskt og ikke noe store inngrep med riving. Er det så godt som det høres ut som? Trenger det skikkelig inn i hulrommene? Dette kan også gjøres om vinteren, så raskt som mulig? Jeg har prøvd å Google pris pr kvadratmeter gulvflate, men det er ikke lett å få opp noe. Er det noen som vet hva det koster?
Signatur

   #1
 3,210     Vestlandet     0
Innblåsing vet jeg ikke noe om. Her har jeg begynt med å ta av listinga rundt vinduene, ta ut gammel isolasjon og erstatte dette med byggskum. Problemet i gamle hus er at vindtettinga ofte er dårlig, og da trekker det rundt vinduene ved bruk av glava.  Har bare tatt et vindu enda, men dette er noe jeg har veldig tro på. Har også tekt på å bruke termografi, men ikke fått gjort det enda. Kan det virkelig koste så mye som 10 lapper??
  (trådstarter)
   #2
 241     Trøndelag     0
Jeg har Googlet litt, men det er veldig varierende. Noen nevner 7-10 tusen, noen 5-8. Hvis en skal ha med vurdering eller noen form for rapport, så er det sikkert ikke gratis. Jeg ser for meg at det lønner seg å undersøke med flere leverandører. Jeg ser for meg at det billigste alternativet inkluderer kun at kunden får bildene uten noe om og men, så får de tolke det selv.

Jeg fant en artikkel hvor det sto at Enova gir tilskudd til termografering, men det ligger ikke noe om det på deres sider. Jeg antar det er trukket tilbake.

Jeg tenker at det går an å ta av gulvlister og sprute inn fugeskum... jeg tror det trekker noe infernalsk ved ytterveggene.
Signatur
jaf
   #3
 6,176     tromsø     0
Sag en remse oppe ved tak/ vegg inne i hus og se hva som er i veggen. Lys inn med lommelykt. isolasjon kan falle ned overgang tak/vegg, isolasjonen siger på hus fra 65. Ser at huset er eldre, før isolasjon var oppfunnet..... ;D
Siste redigering: Saturday, November 27, 2010 3:02:52 PM av jaf
   #4
 265     0
Er ytterveggene isolerte? Hus fra 50-tallet har som regel ingen isolasjon i veggene, kun ett tomrom mellom innvendig og utvendig panel.. På mitt hus var det i tillegg åpent fra gulvbjelker og ut i tomrommet i ytterveggene på langsidene av huset. Kombinert med dårlig vindsperre blir huset da ett ganske effektivt kjølerom ved at kaldluft kan bevege seg fritt fra veggen på den ene siden av huset gjennom gulv og ut av vegg på den andre siden av huset. Dette gjaldt både gulvet i første og andre etasje.. Tongue Løsningen ble å etterisolere alt utenifra. Ny vindsperre og kledning, vinduer etc.
   #5
 265     0
Det har ikke noe for seg å temofotografere ett hus der man vet hva som er feil.. Først må du isolere og vindtette åpenbare steder, så kan evt. termofotografering brukes til å finne steder med skjulte varmetap.

Som en nødløsing kan du bruke fugeskum til å tette overgang vegg/gulv. Det hjelper mye hvis man hindrer direkte trekk inn i huset. Ta av gulvlistene og se om du kommer til med skum.
  (trådstarter)
   #6
 241     Trøndelag     0
Som en kuriositet fikk vi med de originale byggepapirene.

De sier: "Yttervegger bygges i trebesparende bindingsverk med 10 cm elastisk matter, papp og plater. Golvene utføres med 2 x 8 bjelker i 75 cm avstand, 5/4 gulvbord og 3/4 rupanel under. Som stubbeloftsfyll brukes 4 cm glassvattmatter".

Jeg vet ikke hva 2 x 8 bjelker er (Blond vettu) men hvis det betyr tommer, så er det ca 20 cm bjelke på høykant med 4 cm isolasjon? Innsprøyting ville merkes her trur jeg. Jeg er redd for at den isolasjonen som er der klumper seg ved innsprøyting og danner luftlommer. Men hvis de sprøyter inn fra hver side, så skulle vel evnt. luftlommer havne i midten, ikke langs kantene.

Kansje de jukset med oppføringen og la inn noe annet. Det står ingenting om det, men håndverkere i gamle dager var vel ærligere enn i dag?
Signatur
jaf
   #7
 6,176     tromsø     0
I etasjeskille, i bjelker har du papp med nisseull inni. Sikkert 17 cm luftlomme og 3 cm isolajon i praksis. Fjernet det hos meg fra kjeller og isolerte med 20 cm rockwoll. Holder hele etasjen varm med en panelovn nå 25 grader. Før isolering når kald luft blåste gjennom gulv var det vanskelig å holde over 10.

  (trådstarter)
   #8
 241     Trøndelag     0
Oppdatering: Jeg har 2 firmaer som skal komme og gi meg et tilbud. Den ene skulle vært her på torsdag, men kom aldri. Ringte ikke heller. Jeg var hjemme på formiddagen, og måtte bare dra på arbeid, etter å ha ringt. Da skulle han komme etter 17, når mannen var hjemme. Han hørte aldri noe.

Jeg håper det andre firmaet er mere pålitelig. Han antydet en kvm-pris på 180 kr og 1500 kr for oppriggingen, pluss moms. Ikke verst! med 56 kvm gulvareal, minus trappeoppgang, så har jeg råd. Gulvet er svinkaldt! Og kulda varer... og varer...
Signatur
   #9
 251     0
På Obs! har de en black&decker varmedetektor "som hjelper til å finne dårlige isoleringsområder" til 399 kr. Jeg vet ikke hvor bra dette funker, andre som har erfaring med denne?
  (trådstarter)
   #10
 241     Trøndelag     0
Jeg vet ikke, men er noe så billig blir jeg skeptisk. For all del, det hender at noe billig er bra.

Like greitt å legge hånden på og kjenne... eller tenne en lighter og se om flammen blafrer?
Signatur