#11
 4,110     Akershus (Follo)     0

bildekvaliteten kan bli kjempe dårlig og ubrukelig uten å plotte inn rette verdier i kamera før fotografering hvertfall.. (bilde 4 er "innstilt" av en som sikkert ikke kunne å bruke kamera)

Det er neppe innstilt i det hele tatt.
Legg merke til at bildet er tatt 26 minutter etter at det ble ladet opp/satt batterier i. Sannsynligvis rett ut av innpakningen.  ;D
Signatur

   #12
 10,486     Akershus     0
Bilde 4 er en russisk ubåt, og de bør man holde seg unna :-)


Hvor vanskelig kan det være å få sertifisering på det greiene her?

Hvis man kan bruke 5 dager på å få sertifisering, øve seg litt rundt om kring, kjøpe et kamera til ... tja.. ? 50k?? , og så reise rundt og ta 5-20k for å ta litt bilder av husene til folk, så må da det være god butikk?

Nå som det er så mye snakk om miljø og isolasjon og tull, så må vel dette være midt i blinken?
Signatur
   #13
 433     Østfold     1
I disse dager fokuserer man jo på at man skal ha fagkunnskap og at rette personen til riktig jobb etc. Og det er ennå slik at det inntrykk man får av folk utvikler tillit.

Har undersøkt litt rundt blandt flere privatpersoner og funnet ut at:

- en ufaglært og usertifisert har ingen eller liten tillit dersom han/hun fremlegger et resultat ved termografering.

- men derimot en som fremlegger en "godkjenning" på det han/hun gjør, sammen med det samme resultat - det har man tillit til.

Ja, slik kan det gå.
   #14
 266     med tak over haude     0
for å snu litt på det så hadde ikke jeg hatt tillitt til byggherren heller, dersom han kom med et termografi kamera, trykksatte huset og knipsa noen bilder og sa at huset er tett og fint.
hadde han derimot hatt rette opplæring/kurs og vise til så hadde jeg nok godtatt det uten å gjøre stor sak utav det. men det er vel sjeldent byggherre står for termografi av huset, eller?

og jeg hadde aldri stolt på "termografien" til en som hadde kjøpt et kamera på nettet, og satt igang på egenhand.
trykksatt huset med et par "bars" trykk, og bilde på bilde med "røde" områder med lekasje, hehe :o

Om jeg i tillegg hadde vært byggherre på et hus der eigeren kom med et slikt kamera så hadde jeg dradd litt på smilebandet, prøvd å forklare på beste vis at "dette kan jeg ikke godta" og oversedd på en pen måte (dersom det går) det vedkommende måtte ha å si om saken til korrekt dokumentasjon forelå.
Signatur
   #15
 10,486     Akershus     0

og jeg hadde aldri stolt på "termografien" til en som hadde kjøpt et kamera på nettet, og satt igang på egenhand.


Så hvis du bestiller noen til termofotografering, så krever du kvitteringer på hvor utstyret er kjøpt før du stoler på vedkommende?

Det viktige er at man kjøper et kamera som fungerer, og skaffer seg den kunnskapen som trengs. Deretter starter man et firma / ENK, og prøver å gjøre ting litt seriøst. Hvorfor ville du ikke stolt på noe sånt?
Signatur
   #16
 3,955     0

Er snart ferdig med bygging på fjellet, og kunne tenke meg å Thermofotografere som en kvalitetssjekk før overtagelsen.

Man får riktignok ingen fancy rapporter, men poenget er vel bare å sjekke ut hvor det er dårlig isolert..
I tillegg kan man sjekke både hus, hytte og kanskje hos svigermor, uten at det koster noe ekstra.


Om du kommer med ett bilde som viser at det er dårlig, kan entreprenør bare si: "ok" uten at han trenger å løfte en finger for å utbedre det. En thermofotografering kan vise så mangt og selv en spiker kan gjøre at det ser ut som lekkasjepunkt....

Normalt er alle boliger i dag prosjektert skikkelig, og da skal det også være mulig å få ut ett isolasjonsregnskap som viser U-verdi for hele huset. Da spiller det INGEN rolle hvor mange bilder du kommer med omtrent, siden huset da er godkjent som en helhet. Har drevet litt med omplassering av isolasjon bare for å se hvor mye/lite som trengs og om du har f.eks 600mm mot tak-konstruksjon, holder det med 2-lags vindu av gamletypen - samme om de sluker varme som en sil eller ikke så holder det ihht regnskapet....

Thermokamera er geniale greier om de blir benyttet på rett måte - f.eks til å finne varmekabler i gulv så man ikke borrer gjennom de, til å finne lekkasjer med tanke på utbedring av tettingen eller å se på sikringsskap som man mistenker er for varme....
   #17
 47     0
Får vel svare på denne da jeg selv er sertifisert. Som det blir påpekt kan alle som vil uansett bakgrunn ta kurset og eksamen samt starte et firma. Man lærer bruk av kamera, enkel tolking av bilder osv. Men man må forstå hva man ser, derfor blir det satt krav til utdannelse hos DNV og det diskuteres om det burde ha vært samme krav før kurs. Det har vært noen saker(faktisk mange) der ufaglærte folk med kun kurs har termografert og påstått grove feil i kuldebroer osv. Disse kan og har kommet i retten hvor da en faglært termografør plukker hele bilde og saken fra hverandre. Den ufaglærte har rett å slett ikke forstått hva han har sett og kansje på toppen justert kamera litt feil. (Du kan få en normal kuldebro til å se ille ut) Jeg synes det er synd at folk betaler mye for en ufaglært som ikke forstår hva han ser. Selv er jeg ingeniør med 20 års fartstid og synes disse lykkejegerene ødelegger mye for oss seriøse. Jeg har ikke mange år utdannelse for ingen ting, det er en del av pakken man får når man leier inn meg til oppdrag.

Dette kamera som er beskrevet her anser jeg som lite egnet til byggtermografering. Kansje til en el tavle kan det fungere, der objektet er lite og temp forskjellene er store. Men husk en del billige kamera har ikke justering for emissivitet(har fast verdi, litt langt å forklare hvorfor dette er viktig) Men feil på dette kan lage mye rare bilder Kan nevne at jeg selv har utstyr til nesten 300.000,-+mva når jeg er ute på oppdrag. Mitt kamera har vesentlig høyere oppløsning og ikke minst mye bedre følsomhet på temperatur forskjeller. Termografikamera er et fantastisk instrument, men blir ikke bedre enn personen som bruker dette.
Så kommer kansje det viktigste, mange tror at det er mangel på isolasjon som er den store synderen. Det er det ikke, det er utettheter i konstruksjonen. Derfor trykktester vi ofte boligen og på nye boliger skal lekkasjetallet dokumenteres. Hvorfor er dette viktig: Skal gi et eksempel. På gamle forskrifter hadde man krav om at boligen ikke skulle ha en lekkasje over 4 ganger utskifting av all luft i boligen i timen ved trykkforskjell på 50 Pa som tilsvarer 10 m/s vind. Det nye kravet er på 2,5. Hvis du har en bolig med 40 cm isolasjon i veggene og lekkasje på 4, tilsvarer dette ca 27 cm isolasjon og lekkasje på 2,5. Som man ser er lekkasjetallet viktig og det ser du ikke med terografikamera. Derfor, hvorfor kjøpe et dårlig kamera når du ikke avdekker den største feilkilden. Rådet til alle som bygger nye bolig er å foreta en uavhengig trykktest av boligen før garantitiden går ut. Så det viktigste på en boligi forhold til energibruk er en tett vindtetting. Kan skrive mye om dette tema, men dette gir en innføring i hva vi driver med. Så rådet til tråstarter er å bruke en faglært termografør for å foreta en trykktesting og termografering før garantitiden utløper. Husk finner man feil skal det dokumenteres i retten. Wink

   #18
 4,110     Akershus (Follo)     0

og jeg hadde aldri stolt på "termografien" til en som hadde kjøpt et kamera på nettet, og satt igang på egenhand.
trykksatt huset med et par "bars" trykk, og bilde på bilde med "røde" områder med lekasje, hehe :o

Et par bar! Ja da er jeg redd han hadde funnet lekkasjer etterpå!  ;D

Jeg tror nå man kunne ha nytte av et slikt selv uten inngående kursing. Men at man kan "dokumentere" noe, nei da bør man nok skjønne litt mer enn det kameraet viser uten at både det og forutsetningene er rette.

Men jeg kunne godt tenkt meg f.eks. å få verifisert at det trekker på steder jeg "synes" at det gjør det. Jeg vil anta at man kan se om trekken kommer fra vinduspakning eller rundt karm? Eller kanskje det er kaldras? Kunne kanskje spart jobben med å bytte pakninger når man heller burde bytte vinduer. Skal man sette bort dette til dokumentert termofotografering koster det vel såpass at man like greitt kunne bytte vinduer uten å sjekke.

Nå tenker jeg mest på gammelt hus der det gjerne var lekkasjer allerede fra starten, og flere har dukket opp etterhvert. Kanskje Kurtan kan skrive noen ord eller henvise til URL som sier litt om hva termofotografering av gamle hus kan tilby?
Signatur
   #19
 10,486     Akershus     0
Ikke helt sammenliknbart, men jeg har en sånn her til bruk med radiostyrt :

http://cgi.ebay.com/Infrared-Thermometer-Pro-Exotics-TEMPGUN-COM-PE1_W0QQitemZ220501333275QQcmdZViewItemQQptZRadio_Control_Parts_Accessories?hash=item3356e7551b

Den kan fint brukes til å sjekke overflatetemperatur på ganske mye. Knappen kan holdes inne, og den måler da kontinuerlig.

Det var f.eks. kjekt å se at det nye glasset i verandadøra ser ut til å ha en høyere overflatetemperatur (på innsiden) enn de andre glassene i stua.

Kan også brukes til å se hvor grillen er varmest Smile
Signatur
   #20
 3,955     0
Rådet til alle som bygger nye bolig er å foreta en uavhengig trykktest av boligen før garantitiden går ut. Så det viktigste på en boligi forhold til energibruk er en tett vindtetting.


Må si meg delvis enig i det du skriver der..
Det hjelper lite å komme med en trykktesting rett før garantitiden går ut, om man ikke har tatt en trykktesting før innflytting. Det er i dag så godt som alle som punkterer innv. fuktsperre når de henger opp bilder osv på veggen. Det skal derfor relativt få bilder til i ett hus, før lekkasjene er så store at man overstiger kravet på 2,5 utskiftninger i timen. Jeg anbefaler derfor at man tar en trykktesting FØR innflytting, som man deretter sammenligner med senere. Finner man feil da, uten at innv. fuktsperre er brutt, er det ett avvik en plass som man kanskje bør finne ut mer om ettersom dette avviket da kan føre til skjulte fuktproblemer inne i konstruksjonen...

Enig Kurtan?