1,117    6    0  

Gammel låve til verksted: Bærende takbjelker?

j-
 12     0
Hei,

Situasjon nå
Jeg har en gammel låve, sikkert 100+ år gammel. Låven har tregulv og står på steinstøtter, som igjen delvis står på fjell. Reisverket på låven er i 15x15cm grov tømmer, noe mer på de største bærebjelkene under. Det er en del diagonale avstivere rundt omkring som ikke er tegnet inn.

Gammel låve til verksted: Bærende takbjelker? - laave_naa.png - j-

Planen
Planen er å bygge verksted i den største delen av låven. Rommet får ytre mål 11,3m x 6,75m. Ser for meg å støpe ringmur i flere omganger, samtidig som man flytter bæringa gradvis over fra steinstøttene til ringmuren, Utfordringa mi er hvordan jeg skal løse at verkstedet ikke skal ha noen søyler midt på gulvet. Tenker i banene 2 HEB-bjelker, stående på vertikale HEB-bjelker (i rødt). Nedsenkningen i muren skal få port.

Gammel låve til verksted: Bærende takbjelker? - laave_stoep.png - j-

På litt sikt skal det legges gulv i etasjen over, og da er det jo ok å felle inn trebjelker inn i HEB-bjelkene, som på bildet under

Gammel låve til verksted: Bærende takbjelker? - laave_tre_mot_st%C3%A5l.png - j-


Spørsmål
Spørsmål som har dukket opp:
 * Er dette "overkill" for et spenn på like over 6 meter?
 * Hvordan festes stålbjelkene i hverandre? Sveises?
 * Regner med stålbjelkene boltes fast i grunnmuren?

Noen som har noen erfaringer eller tanker å dele med meg? Andre måter å gjøre dette på?

Hilsen relativt fersk låveeier Smile

GO
   #1
 84     0
Hva bruker du 2.etg til?
Jeg synes ikke det virker overkill. HEB/HEA-bjelkene kommer i mange nok dimensjoner til at du kan velge en som passer ditt bruk så lenge du har fått noen til å regne på det.

Bjelkene kan sveises mot søylene ja, men det krever da at du har en mann med sveiseapparat på plassen. Alternativet er å få et verksted til å sveise på plater med hull i der koblingen kommer slik at du kan bolte de sammen.

j-
  (trådstarter)
   #2
 12     0
2. etg. brukes ikke til noe per nå, men på lang sikt vil jeg ha muligheten til å samles en del mennesker der for fest og morro, så ønsker ikke å gå for en løsning som "akkurat holder" Smile

Fant en veldig god PDF på beregning av bjelkestørrelser, må bare bruke en time eller to og sette meg inn i den. http://byggebolig.no/imageoriginals/fb12d1568cb1bf85bf43b8309975314e690131f6.pdf?

Virker jo kurant å bolte sammen bjelkene. Har sveiseapparat, så kan jo sikkert sveise sammen bjelkene selv, eventuelt plate med hull på stående bjelke for så å bolte de sammen.

Hvordan gjør man overgangen mellom ringmur (forsterket punkt) og bjelke på høykant? Noen form for gjengestag som stikker opp, så man kan bolte påsveiset plate i de? Hvordan sørger man da for å få ting helt beint?

Takk for inspillene!
GO
   #3
 84     0
Søylene kan festes i ringmuren ved å støpe inn en stålplate med påsveist armerings når du lager ringmuren og deretter sveise søylen til denne etterpå. Det er iallefall én mulighet..
j-
  (trådstarter)
   #4
 12     0
Godt forslag. Det burde ikke bli veldig komplisert. Takk for tips!

Da er det egentlig bare å vente på varmere vær og penger til å gå igang Smile
j-
  (trådstarter)
   #6
 12     0
Har dessverre måtte utsette prosjektet til sommeren 2021, da et morsomt minirenseanlegg til 200' tok plassen i køen.

Heller mer mot å bruke limtre til bæring istedenfor stål, ettersom det er mer håndterbart og løftbart uten bruk av kraner, og ser ut til å bli rimligere. Prosjektet har en kostkalkyle på rundt '200 nå, sikkert noe som sprekker litt.

Prinsippskisse nå:
Gammel låve til verksted: Bærende takbjelker? - 2020-03-24-laave-v2.png - j-

Limtredragerne mellom 1. og 2. etg. er på tegningen tegnet som 140x360, uten at noen har regnet på det. Så er det tenkt 148x148 i søylene som limtredragerne ligger på. Ellers består reisverket i hovedsak av 48x198, og noe 98x98 opp mot taket.