580
18
6
Garasje bygd for nære bolig!
1
0
Vi holder på å få satt opp garasje på tomta, inntil eneboligen vår. Nå ser jeg imidlertid at det bare er 95 cm mellom husvegg og garasjevegg.
Er det krise/ulovlig?
Garasjen er ikke søknadspliktig, pga under 50m2 osv, og den er ikke bygd med sånn brannhindrende opplegg som man skulle hatt om garasjen hadde blitt bygd helt inntil huset.
Er det krise/ulovlig?
Garasjen er ikke søknadspliktig, pga under 50m2 osv, og den er ikke bygd med sånn brannhindrende opplegg som man skulle hatt om garasjen hadde blitt bygd helt inntil huset.
En frittstående bygning vil aldri bli et tilbygg. Svaret over er korrekt, jeg jobber med byggesak
Kjenner ikke til en slik presisering i forskriften, men hvis den finnes kan du godt vise meg den. Et tilbygg er bygget på huset, en frittstående bygning er frittstående. En frittstående bygning skal plasseres 1 meter fra hovedbygningen, men det har ingenting med brannsikkerhet å gjøre. Det er fordi du skal kunne vedlikeholde ytterveggen. At bygningen er plassert nærmere, gjør den ikke til et tilbygg, men at den egentlig ikke er unntatt søknadsplikt (siden unntaket fra søknadsplikt forutsetter 1 meter avstand). Det betyr ikke dispensasjon og brannkrav, men søknad.
Jeg jobber med ulovlighetsoppfølgning, og en 5 cm forskjell er et mindre avvik som jeg aldri ville fulgt opp. Det kan jo hende andre kommuner er mer petimeter.
Du mener kanskje reguleringsplanen for din eiendom? Der kan det være andre krav. Jeg ser du har tilhold i Lillestrøm. Der er det strengere krav også til mindre tiltak, fordi det er så mye kvikkleire.
Her på BB har vi hatt de som har en 15cm spalt mellom hus og garasje ofte i forbindelse med at garasje ligger delvis under terreng. Så fortolkningen handlet nettopp om dette tema avstand til frittliggende garasje.
Lillestrøm (gamle Skedsmo) brukte (bruker?) kommuneplanens merknad om plassering av bygning til å slå beina under søknadsfritaket for boder og garasjer.
Men her snakker vi ikke om en 15 cm spalte, men 95 cm istedenfor 100 cm. Det er en ikke-sak. Du klarer ikke vedlikeholde når avstanden er 15 cm, men det går helt fint med 95.
Jeg tror du blander litt her. Det stemmer at det kom en ny bestemmelse i TEK17 i fjor, § 6-5, som tydeliggjør 1 meterskravet:
§ 6-5. Frittliggende bygning
En frittliggende bygning etter plan- og bygningsloven § 29-4 tredje ledd bokstav b skal plasseres minst 1,0 m fra andre bygninger på eiendommen. Avstanden måles fra bygningens fasadeliv.
Men dette er bare en presisering av det samme kravet som alltid har ligget der gjennom saksforskriften, dvs også TEK10. Saksforskriften sier akkurat det samme:
§ 4-1 Tiltak som ikke krever søknad og tillatelse
a. Frittliggende bygning på bebygd eiendom som ikke skal brukes til beboelse, og som verken har et samlet bruksareal (BRA) eller bebygd areal (BYA) på over 50 m². Mønehøyden skal ikke være over 4,0 m og gesimshøyde ikke over 3,0 m. Høyde måles i forhold til ferdig planert terrengs gjennomsnittsnivå rundt bygningen. Bygningen kan oppføres i én etasje og kan ikke underbygges med kjeller. Tiltaket skal plasseres minst 1,0 m fra nabogrense og annen bygning på eiendommen. Bygningen må ikke plasseres over ledninger i grunnen.
Veiledningen sier videre at:
Avstand til nabogrense
Bygget skal plasseres minst 1,0 m fra nabogrensen, blant annet for å sikre mulighet for vedlikehold fra egen eiendom. Avstanden til andre bygninger på eiendommen skal ikke være mindre enn 1,0 m.
Det stemmer altså at dette hovedsakelig er pga vedlikehold, og har ingenting med brann å gjøre. Dette er fordi bestemmelsene for brann ikke kommer til anvendelse for byggverk som samlet utgjør én bruksenhet. Bestemmelsene som kommer av brann gjelder for andre bruksenheter/brannceller. I de fleste tilfeller gjelder dette for bygg på naboeiendommer. Derfor er det krav om en avstand på minst halve byggets høyde, men ikke mindre enn 4 meter, til nabogrensen, som igjen kommer av kravet til minst 8 meter mellom byggverk som altså er forskjellige bruksenheter.
For øvrig kan det også nevnes at det er krav om avvikstoleranser for høyder og lengder i arealplanen til kommunen eller i den enkelte tillatelse. De fleste kommuner opererer med en toleranse på +/- 5-10 cm.