2,367    12    0  

Innvendige tiltak mot kondens i tak?

 68     Hordaland     0
Har sett lignende tråd, men har noen nye ting i saken.

Garasjen er delvis nedgravd og vi bor på vestlandet (fuktig luft!). Ved minusgrader ute er det regn av kondensvann over hele taket inne.
Dette har vært slik lenge, men forrige eier kunne opplyse om at når det låg en haug med grus på taket -så kondenserte det ikke der grusen var. Vi har nå et stort drivhus oppå, og vi kan se konstruksjonen avtegnet inne i garasjen. Det er nemlig ikke kondens der drivhuset er. Feks ser vi hjørnene avtegnet knivskarpt!

Jeg har ikke så lyst til å gjøre noe mer oppå taket, men lurer på om det er verdt å prøve noe tiltak innendørs. Garasjeporten er ikke tett, og det er ikke så aktuelt å tette den heller. Problemet slik jeg ser det er at vi rett og slett har en kondensfelle om vinteren, som melker all fuktighet ut av luften. Lufting er det, men det gir bare drivstoff til prosessen.

Vifte/oppvarming/tetting av dør er ikke aktuelt heller.

Tips/tanker?



Innvendige tiltak mot kondens i tak? - g.jpg - csm101

jaf
   #1
 6,176     tromsø     0
Kanskje et lag styrofoam på oversiden hjelper. Det gjør det samme som grusen. Isolerer mot nattefrost og følgende kondens under ?
  (trådstarter)
   #3
 68     Hordaland     0
Som nevnt er det god lufting inn. Garageporten har ikke tette kanter, og du kan stikke en finger inn gjennom noen av hullene. Defukter høres ut som et veldig lite gjennomførbart prosjekt! Det er lufteluker både lavt og høyt der også (men usikker på hvor godt de fungerer, det er hele 83 kvm stort inne).

Tenkte dere å isolere taket på oversiden (som er "gulvet" vi går på rundt drivhuset), eller mente dere den vertikale korte siden av taket?
Det er ca 50 kvm av taket som ikke er overdekket av drivhuset.
   #4
 6,089     Akershus     0
Prøvd med et skikkelig avtrekk? Er ikke sikkert det er så mye bevegelse i luften, på tross av flere luker...

.Thag
HSt
   #5
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Problemet er utstråling mot kald himmel og avkjøling av taket. Så utendig isolasjon eller alt som demper utstrålingen vil hjelpe.
   #6
 6,089     Akershus     0
Problemet er utstråling mot kald himmel og avkjøling av taket. Så utendig isolasjon eller alt som demper utstrålingen vil hjelpe.

Enig der. Men å senke luftfuktigheten vil også hjelp betraktelig. Hvis hans garasje er noe i nærheten av det min var før jeg monterte en avtrekksvifte, ville jeg klart anbefalt det. Det gjorde underverker med fuktnivået i min garasje i alle fall. Nå kan jeg lagre MDF-foringer der uten at de sveller! (Og alle som har håndtert slike vet hvor lite fukt *de* tæler!)
.Thag
   #7
 164     Bergen     0
Jeg ville ha isolert taket på undersiden. Vanlig 10cm glava og så platet med vanlig takess. Eneste problemet er jo at da må porten ned og opp igjen. Samme med lamper og annet som er montert i taket. Så det er litt jobb, men du slipper all kondens.

   #8
 1,231     Bergen     0
Isolering på innsida vil fordre dampsperre, for at ikke den fuktige lufta i garasjen skal kondensere når den kommer i kontakt med iskald betong, så treverk i taket av denne garasjen vil jeg vært skeptisk til.

Enkleste i første omgang er å sette inn avtrekksvifte(r) og få skikkelig luftgjennomstrømming.

Det kondenserer i garasjetaket når duggpunktet i lufta inni garasjen blir høyere enn utetemperatur. Hvis man når dette skjer bytter ut garasjelufta med kald uteluft, så klarer man holde duggpunktet under utetemperatur, og man får ingen kondens. Garasjen vil bli kaldere (ned mot utetemperatur), men det er bedre enn regn fra taket.
HSt
   #9
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Problemet kan være at når det er nær 100%RF eller temperaturen stiger brått så ligger taket så håløst etter i temperatur pga utstrålingen.  Vi ser jo samme effekten på bilvindu, rimen utenpå er her pga avkjøling på grunn av utstråling.

2 eksempler :
På hytta har vi overbygd terasse, rupanel i taket, men ellers helt åpent til 3 sider.  I fjor registrerte jeg at det var et  tykt lag med rim på undersiden av rupanelen når jeg var innom der en vinterdag.  Når vi får på Decra taket så vil dette dempe avkjølingen pga utstråling noe så det bli spennede å se.

På en ny garasje i Trøndelag la jeg pent brukte metallplater som midlertidig tak. Til tross for ingen fukt fra biler (ikke tatt i bruk) og mye luftig så hengte det der tett i tett med vanndråper på undersiden av metallplatene.

OG som beskrevet over, isolasjon på undersiden er skummelt.
   #10
 164     Bergen     0
Hvis man isolerer på innsiden bør man nok ikke bruke dampsperre. Dette er vel et av de eksemplene der man bør sløyfe det. Det anbefales f.eks å ikke bruke dampsperre på vegger som er inntil fuktige kjellervegger eller i hytter som står uoppvarmet deler av året. Det hindrer uttørking. Det er også viktig at man isolerer hele taket og ikke lar små flekker stå uisolert så det får kondensere der og trekke inn i treverk ved siden av. Kondensering avgir mye varme og en sponplateoverflate med isolasjon i bakkant oppvarmes veldig fort og stopper hele prosessen med kondensering før den kommer i gang. Når den varme fuktige luften treffer en varm flate stopper den og synker ikke ned. Så det blir ingen luftstrøm opp og ned fra himlingen og ingen kondensoppsamling. Det som skaper kondensoppsamlingen i utgangspunktet er at varm luft treffer det kalde betongtaket som har en enorm evne til å ta imot varme før temperaturen øker. Så luften avgir kondens, kjøles, synker ned og erstattes med ny varm luft. Det gir en luftstrøm som hele tiden avsetter kondens i taket.