(trådstarter)
   #11
 14     0
Men det hjelper jo ingen ting hvis fjellet har fall mot huset, da vil vannet følge dette og fordvinne inn mot huset. En må ha det dypere lengst fra huset og i en renne som holder seg fra huset. Det er jo ikke lett å få vannet opp i et drensrør, det er først når det står mye. Men det kan hende at du har sprekker i fjellet som leder vannet inn til samme sted som før, det er det som er det kjedelige med fjell inntil hus.

Hei og takk for innspill. Ja er klar over at det ikke vil fungere 100% mot vann inn mot huset siden det ligger slik det gjør, i bergskråning. Men målet er å forsøke sørge for at ihvertfall så mye som mulig som kommer ovenfra/ overflaten blir ført vekk med dreneringen. Klarer vi 90% av det er det 90% forbedring. Er kun ved styrtregn vi virkelig har merket fuktproblemer i underetasjen, da rant det som elv ved og langs blomsterbedet (bortest i bildet) og stoppet ved kanten av terrassen i hjørnet der, fyltes opp og deretter innover terrassegulvet og der trengte ned gjennom de gamle murfugene rundt skiferen der og videre ned og inn mot husveggen. Så nå når vi får tatt dette vannet med drensrør inntil "bergveggen" først er mye gjort - vil tro vi går for forsøke mure en renne der og mure inntil fjellet som vil lede vannet rett ned i drensrøret. For som du sier man får ikke vannet opp i drensrøret.

  (trådstarter)
   #12
 14     0
Tst er inne på det. Vannet følger tyngdekraften. Er husveggen laveste punkt så ender vannet der. Dette vil det gjøre nesten garantert hva dere gjør er min personlige mening. Å tette mot fjell er vanskelig. Så dere må tilstrebe å lede vekk (fall ut fra hus/fjell sprengt helt under laveste nivå under hus/ slisse i fjell som en akvedukt)

Er kun østeuropeere og lekfolk som ønsker å blande 2,5m3 betong selv uten at det er særlige grunner for det (vanskelig transportvei etc). Du vil heller aldri klare å få samme kvalitet uten at det nødvendigvis betyr noe her. Husk armering.

Jeg forstår ikke helt hva membranen skal gjøre dersom drenerende masse under? Her er jeg på tynn is. Noen med en kvalifisert mening?

(Evt se også mitt svar til TSt over her).

Vi fant ut nå ved regn nå at vannet faktisk ikke renner rett under terrassen som vi hadde fryktet. Der er 3 dype groper inntil kanten men vannet blir faktisk liggende der og renner ikke vekk men fordamper.
Den ene gropen er veldig stor og dyp (nærmest i hovedbildet), så der var MYE vann, sto helt opp til kanten, men renner ikke vekk der heller. Så der måtte vi tømme ved hjelp av pumpe dagen etterpå.
(OBS, det sorte drensrøret er ikke selve dreneringen som går på utsiden her, det var kun for vann som kom via en murkant som var her tidligere og ledet vekk i en renne videre. Dreneringen vi skal koble på er den inntil søylen som går videre ned under  bakken og rundt på utsiden av huset).

Problemet med den gropen er at den er mye lavere enn den eksisterende drenering som ligger akkurat på utsiden av søylen der.
Så helvetes dritt - nå ryker skiferen og trappa rundt hushjørnet der og for å få pigget ned renne til lavere punkt og finne dreneringsrøret der.. :@@

For min spinkle idé om å fylle hele gropa med kun betong for å tvinge vannet opp til dreneringsrøret som ligger der er kanskje ingen god idé?? (Er uansett 1m3 og så..)

Membran oppå toppen av betongen skal være (har vi fått forklart) for å hindre fukt å trenge opp fra betongen og opp i fliselimet  og som øker risken for at flisene løsner. Fukt via fugene skal hindres med impregnering som enten blandes inn i fugemassen eller spray på etterpå.

Membranen vi også påføre på siden av betongen som vender mot berget, som vil være mot drensrøret der. Ikke de andre sidene tror jeg, for noe fukt vil jo trekke inn i betongen og da må fukten ha steder å slippe ut..

Hjelp - støpe terrasse i utboret fjell - drenering og fliser? - 20200621_200347.jpg - Tårnfrid
Hjelp - støpe terrasse i utboret fjell - drenering og fliser? - 20200629_165600.jpg - Tårnfrid
  (trådstarter)
   #13
 14     0
Enig i det, har du folk som gjør dette?

Derfor ville jeg laget meg enda en kanal som dypeste punkt, ca 10cm bred fyllt med pukk eller drens rør og duk.

Membranen tenker du vel å bruke i vinkelen der murveggen møter fjellet? Det ville jeg hatt som en 2 sikring og ikke som hoved sikring mot vann.

Vann og nedbør blir det bare mer av også.

Takk for innspill - se gjerne mine svar over her nettopp, og bilder.
Her er forresten også fremdrift per i går .bilde.

Ja polakker som gjør dette (men vi henger med som hauker, dette kan ikke gå feil nå når dreneringen skal legges).  Polakkene er forresten hyperallergiske mot regn har vi funnet ut - litt regn og vipps borte. 😂
Men takker høyere makter for polakker - ikke en eneste norske ville ta denne jobben, eller priset det hinsides (For å slippe jobben) . Men disse har gått på med dødsforakt.

Membranen skal være på toppen av betongen og evt på hele siden mot berget, som blir inntil drensrøret som skal ligge hele siden inntil der. Tror ikke det er lurt med alle sidene med membran pga fukt som finner veien inn i betongen må ogsp ha en vei ut.
Nei membranen er ikke som sikring mot vann, kun for å hindre fukt å trenge opp fra betongen og inn i fliselimet som vil øke risk for at flisene slipper.
Hjelp - støpe terrasse i utboret fjell - drenering og fliser? - 20200629_165509.jpg - Tårnfrid
  (trådstarter)
   #14
 14     0
Det er gjort en kjempe jobb hos deg.
Hva med å lage fall på 30-40cm i fjellet bort fra hus ? La dypeste punkt være der skyggen er på bilde. Legge singel, xps og belegningsstein på topp ? Å støpe er så "endelig". Da må du i gang med fjellsprekk, hvis du skal endre noe på drenering eller gjøre noe endringer i framtiden. Om du skal trekke ut strøm fra huset eller legge inn fiber. Her er litt reklame fra Asak https://www.asak.no/Inspirasjon-og-guider/Hage-terrasse

Jeg ville ikke hatt polakker til å blande for hånd....En erfaren murer støper alt i en sleng og legger ut betongen på 2 timer. Bruker noen dager på forskaling og planlegging. Er redd noen som støper for hånd holder på i lang tid. Kostnaden blir da høyere en å få betongbil.

Hei og takk for innspill. Ja det er et enormt stykke arbeid de har gjort her.
Det ser nok ut til at de må lage ny drenering ja ut fra gropen i bildet, se mine svar over her og bilder så ser du at du har rett i det 👍😊 Og se gjerne ut fra bilde og om min spinkle idé om å fylle opp den gropen med betong kan ha noe for seg, i stedet for ny drenering derfra?

Belegningsstein vil nok bli en dårlig løsning her iom at vann/regn/snøvann renner rett gjennom og fyller opp hele platen i bånn. Med støp og fliser blir vannet tvunget ut til dreneringen.

Strøm har vi allerede tenkt på og legge kabel under flisene - gjerne tips om noen har 10m+ sånn rødt trekkerør for ute til overs i Asker/omegn . De koster sykt, 1700+ for 50m rull, og vi trenger bare 10 kanskje.. 😳 
Men takk for verdifulle innspill 👍

Ja blanding for hånd begriper vi ikke hvorfor de vil, men er vel fordi de vil ha penga for det. Men de har gitt fastpris på hele greia så det tjener de ingenting på egentlig, bortsett fra at tiden til det var ikke tatt med. Så spent å høre om de tenker ekstra betalt, og hva, for det. Men vi har egentlig bestemt oss for betongbil, så får vi høre hva de 
HSt
   #15
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Dere må helt klart få en solid drensrenne i fjellet langs ytterkanten så dere også får plass til isolasjon så dere ikke ender opp med flom på våren med frosne rør.

Jeg ville satset på at betongen ligger alltid over vannet slik at den alltid er tørr, med isolasjon XPS e.l under

Jeg vil tro at kombinasjon av diamantsag og fjellkiler burde kunne gi dere rennen i fjellet, det finnes diamantsag elektrisk med stort blad, følg instruks om sikkerhet nøye.

Husk at det gjerne er kun noen ganger en får testet kravet til dreneringen det kan gå år Mellom hver gang en får et verste tilfelle så dere må som minimum håndtere svømmebasseng tilfelle du beskriver over