Mangler ikke CAT 303 bomsving? Jeg ville sett etter en med bomsving ved drenering.
Signatur
Prøver å gjøre det skikkelig med en gang. Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Aha, da går det nok bra. Jeg har ikke spesielt peiling på mellomstore minigravere, bare husker en diskusjon fra et annet forum, der det ble nevnt at 303 ikke har bomsving. Problemet er at maks gravedybde gjerne er rett ned der maskinen står, og jo lenger unna du kommer, jo dårligere blir dybden. Skal du grave 1,5 meter ned, bør du ha en maskin som er oppgitt til mye mer. Min er oppgitt til 202 cm ned, men det er veldig teoretisk. I praksis er det vanskelig å komme noe særlig dypere enn 1,4-1,5. Ved graving av grøft greier jeg 1,8. Rundt huset brukte jeg så mye tid at det nok hadde vært bedre å leie en større maskin og grave opp alt på en gang, i stedet for sånn jeg holdt på, som etter hvert også ble veldig mye manuell graving pga. for dårlig rekkevidde.
Signatur
Prøver å gjøre det skikkelig med en gang. Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Mangler ikke CAT 303 bomsving? Jeg ville sett etter en med bomsving ved drenering.
ikke tenk på bomsving,skaff en med rotortilt,trenger ikke bomsving ved drenering,og det blir veldig mye lettere og fylle tilbake med rotortilt
Signatur
Behov for graving,transport,containere,anleggsgartner tjenester? Behov for å leie maskiner og utstyr? Mail: Naessmaskin@outlook.com / post@ksn-as.no www.ksn-as.no Tlf:48018107 | PM
Ser at det er mange misforståelser rundt på denne posten.
Skal mann benytte seg av en gravemaskin i næring skal brukeren ha opplæring uansett kW og vektklasse. For maskiner over 15 kW skal brukeren ha Sertifisert sikkerhetsopplæring (Arbeidsmiljøloven § 49), altså maskinførerbevis klasse M2 som det heter nå til dags. For maskiner under 15 kW skal brukeren ha dokumentert sikkerhetsopplæring (Arbeidsmiljøloven § 47). Forskjellen på disse er hva som kreves av opplæringen der § 49 er strengere. Nå er det sånt at dem som driver med maskinfører kurs som regel kjører samme kurs materiell på begge disse, og de fleste velger å få utsett et "Sertifisert sikkerhetsopplæring kompetansebevis" etter endt kurs. Dokumentert sikkerhetsopplæring kompetansebevis kan mann også oppnå via opplæring internt i bedrift forutsatt at bedriften har kvalifisert personell/instruktør. Det er arbeidsgiver sitt ansvar å sørge for at brukerne har den nødvendige kompetansen.
Private brukere, altså dem som graver hjemme hos seg selv stilles det ingen krav til opplæringen eller kompetansebevis, og kan dermed bruke en monster graver på 200 tonn om ønskelig helt lovlig. Private brukere av gravemaskiner, og for øvrig andre maskiner som er underlagt Arbeidsmiljøloven § 47 og § 49, må da passe på å ikke underlegges Byggherreforskriften. Så lenge det er du som eier eller leier gravemaskinen som er brukeren er ikke dette noe problem, men så fort du ber sønnen din, venner, eller andre som stiller opp frivillig på dugnad sette seg bak spakene til maskinen, underlegges du Byggherreforskriften og har ansvaret på lik linje som en arbeidsgiver.
Skal du ferdes på vei der veitrafikkloven gjelder, altså vei som er åpent for almenheten, skal brukeren ha minst førekort klasse B, med seg slik som i vanlig bilkjøring. Førekortforskriften definerer gavemaskiner og andre anleggsmaskiner som motorredskap. Dette betyr at med klasse B kan du kun ferdes på vei i en motorredskap eller gravemaskin på maks 3.500 kg. Gravemaskiner med vekter over dette kreves det klasse T (traktor) eller klasse C (lastebil) som automatisk gir deg klasse T. Tok du førekortet ditt klasse B før 1 januar 2005 kan du kjøre motorredskap opptil 7.500 kg med maks hastighet på 50km/t(kode 152). Med klasse BE kan du kjøre både traktor og motorredskap opp til 25.000 kg med maks hastighet på 40km/t.
Har du en link til arbeidsmiljøloven, der man kan finne eksakt ordlyd i §47 og §49 ?
Signatur
Prøver å gjøre det skikkelig med en gang. Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
har noen ringt arbeidstilsynet og hørt etter??? gjorde det i dag....bare for moro skyld.
gjør du en jobb på egen grunn og i egen interresse så sa han at det er sidestilt med enmannsforetak( og noe sånt som arbeid i egen interresse til inntekts ervervelse, hva nå han egentlig mente med det.
deretter henviste han til:
Forskrift om Bruk av arbeidutstyr Forskrift til arbeidsmiljøloven fastsatt ved kongelig resolusjon 26. juni 1998, nr. 608. Sist endret 13. september 2004.
§ 47 Krav om dokumentert sikkerhetsopplæring Den som skal bruke arbeidsutstyr som nevnt i § 48 og § 49, skal ha praktisk og teoretisk opplæring som gir kunnskaper om oppbygging, betjening, bruksegenskaper og bruksområde, samt vedlikehold og kontroll. Opplæringen skal gi kunnskaper om de krav som stilles til sikker bruk og betjening i forskrifter og i bruksanvisning. Det skal utstedes dokumentasjon på at praktisk og teoretisk opplæring er gitt i henhold til denne forskriften.Dokumentasjon av praktisk og teoretisk opplæring skal være tilgjengelig for verneombudet og vises myndighetene på forlangende. Arbeidsgiver kan bare sette arbeidstaker til å utføre arbeid med aktuelle arbeidsutstyr innenfor det området det er gitt opplæring i. Demonstrasjon og prøving i forbindelse med reparasjon er unntatt fra kravet om dokumentert opplæring. EØS-borger skal søke Arbeidstilsynet om tillatelse til å bruke arbeidsutstyr som nevnt i § 49. Tillatelse gis dersom søkeren fremlegger: – enten det kompetansebevis som kreves for bruk av det aktuelle arbeidsutstyret i et EØS-land, eller – dokumenterte kvalifikasjoner tilegnet i et EØS-land, og som gir den samme sikkerhet som følger av denne forskrift. Vedtaket skal treffes senest fire måneder etter at alle dokumentene angående søknaden er mottatt.
§ 49 Arbeidsutstyr underlagt krav om sertifisert sikkerhetsopplæring Dokumentert sikkerhetsopplæring i henhold til § 47 skal gis som sertifisert sikkerhetsopplæring for følgende arbeidsutstyr: – bro- og traverskraner, dersom bruken medfører fare for skade på liv og helse 33 – tårnkraner – mobilkraner – portalkraner – kraner med større kapasitet enn 2 tm montert på lastebil eller lastebilhenger – løfte- og stablevogner for gods med permanent førerplass på vognen – masseforflyttingsmaskiner med større effekt enn 15 kW (20,4 hk).
Etter hans mening hvar dette ikke noe å lure på en gang,jobber du for deg selv på privat grunn eller ikke så er du din egen arbeidsgiver....
men jer jo enig med forrige skribent...tut å kjør men på papiret så tror jeg du egentlig skal føkge dette.. jeg har selv drevet i anleggsbrasnjen i17 år og har aldri hørt om noen der som har blitt kontrollert om de har papirene i orden, annet enn på planer,tegninger osv
Lykke til med joben
Lovverk pr dags dato:
Lov om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv. (arbeidsmiljøloven)
§ 3-2.Særskilte forholdsregler for å ivareta sikkerheten
(1) For å ivareta sikkerheten på arbeidsplassen skal arbeidsgiver sørge for: a) at arbeidstaker gjøres kjent med ulykkes- og helsefarer som kan være forbundet med arbeidet, og at arbeidstaker får den opplæring, øvelse og instruksjon som er nødvendig, b) at arbeidstaker som har til oppgave å lede eller kontrollere andre arbeidstakere har nødvendig kompetanse til å føre kontroll med at arbeidet blir utført på en helse- og sikkerhetsmessig forsvarlig måte, c) sakkyndig bistand når dette er nødvendig for å gjennomføre lovens krav.
(2) Når det ikke på annen måte kan tas forholdsregler for å oppnå tilstrekkelig vern om liv eller helse, skal arbeidsgiver sørge for at tilfredsstillende personlig verneutstyr stilles til arbeidstakers rådighet, at arbeidstaker gis opplæring i bruken av utstyret og at det tas i bruk.
(3) Hvis det skal utføres arbeid som kan innebære særlig fare for liv eller helse, skal det utarbeides en skriftlig instruks om hvordan arbeidet skal utføres og hvilke sikkerhetstiltak som skal iverksettes.
(4) Departementet kan gi forskrift om gjennomføringen av bestemmelsene i denne paragraf. Departementet kan også i forskrift gi nærmere bestemmelser om personlig verneutstyr, herunder om: a) utforming, merking mv. b) bruk, vedlikehold mv. c) prøving, sertifisering og godkjenning d) godkjenning av organer som skal utøve kontroll knyttet til produksjon av personlig verneutstyr. Departementet kan i forskrift fastsette at reglene om personlig verneutstyr også skal gjelde for produsent, importør og leverandør.
Og lovverk:
Forskrift om utførelse av arbeid, bruk av arbeidsutstyr og tilhørende tekniske krav (forskrift om utførelse av arbeid)
§ 10-1.Krav om dokumentert sikkerhetsopplæring for arbeidsutstyr som krever særlig forsiktighet ved bruk Når arbeidsgiver etter en risikovurdering finner at arbeidsutstyret krever særlig forsiktighet ved bruk, kan det bare benyttes arbeidstakere som har dokumentert sikkerhetsopplæring etter § 10-2. Dokumentert sikkerhetsopplæring kan gis av arbeidsgiver eller andre som er kompetent til det.
§ 10-2.Krav om dokumentert sikkerhetsopplæring ved bruk av arbeidsutstyr Den som skal bruke arbeidsutstyr som nevnt i § 10-1 og § 10-3, skal ha praktisk og teoretisk opplæring som gir kunnskaper om oppbygging, betjening, bruksegenskaper og bruksområde, samt vedlikehold og kontroll. Opplæringen skal gi kunnskaper om de krav som stilles til sikker bruk og betjening i forskrifter og i bruksanvisning. Det skal utstedes dokumentasjon på at praktisk og teoretisk opplæring er gitt i henhold til denne forskriften. Dokumentasjon av praktisk og teoretisk opplæring skal være tilgjengelig for verneombudet og vises myndighetene på forlangende. Arbeidsgiver kan bare sette arbeidstaker til å utføre arbeid med aktuelle arbeidsutstyr innenfor det området det er gitt opplæring i. Demonstrasjon og prøving i forbindelse med reparasjon er unntatt fra kravet om dokumentert opplæring. Borger fra annet EØS-land eller Sveits skal søke Arbeidstilsynet om tillatelse til å bruke arbeidsutstyr som nevnt i § 10-3. 0 Endret ved forskrifter 19 des 2012 nr. 1373 (i kraft 1 jan 2013), 24 feb 2014 nr. 207.
§ 10-3.Arbeidsutstyr underlagt krav om sertifisert sikkerhetsopplæring Dokumentert sikkerhetsopplæring i henhold til § 10-2 skal gis som sertifisert sikkerhetsopplæring for følgende arbeidsutstyr: - bro- og traverskraner, dersom bruken medfører fare for skade på liv eller helse - tårnkraner - mobilkraner - portalkraner - kraner med større kapasitet enn 2 tm montert på lastebil eller lastebilhenger - løfte- og stablevogn for gods med permanent førerplass på vognen - masseforflyttingsmaskiner med større effekt enn 15 kW (20,4 hk).
Mangler ikke CAT 303 bomsving? Jeg ville sett etter en med bomsving ved drenering.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Tenkte på 303 siden den har veldig liten svingradius.
Hva anbefaller du i den vektklassen da?
Forresten, 303CR har bomsving.
Aha, da går det nok bra. Jeg har ikke spesielt peiling på mellomstore minigravere, bare husker en diskusjon fra et annet forum, der det ble nevnt at 303 ikke har bomsving. Problemet er at maks gravedybde gjerne er rett ned der maskinen står, og jo lenger unna du kommer, jo dårligere blir dybden. Skal du grave 1,5 meter ned, bør du ha en maskin som er oppgitt til mye mer. Min er oppgitt til 202 cm ned, men det er veldig teoretisk. I praksis er det vanskelig å komme noe særlig dypere enn 1,4-1,5. Ved graving av grøft greier jeg 1,8.
Rundt huset brukte jeg så mye tid at det nok hadde vært bedre å leie en større maskin og grave opp alt på en gang, i stedet for sånn jeg holdt på, som etter hvert også ble veldig mye manuell graving pga. for dårlig rekkevidde.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Det er opp til utleigar.
ikke tenk på bomsving,skaff en med rotortilt,trenger ikke bomsving ved drenering,og det blir veldig mye lettere og fylle tilbake med rotortilt
Mail: Naessmaskin@outlook.com / post@ksn-as.no
www.ksn-as.no
Tlf:48018107 | PM
Men uten erfaring med rototilt blir det myyye kluring før koordineringen sitter, og når det sitter er man somregel ferdig.
En blogg om prosjekter som pågår og verktøy
Skal mann benytte seg av en gravemaskin i næring skal brukeren ha opplæring uansett kW og vektklasse. For maskiner over 15 kW skal brukeren ha Sertifisert sikkerhetsopplæring (Arbeidsmiljøloven § 49), altså maskinførerbevis klasse M2 som det heter nå til dags. For maskiner under 15 kW skal brukeren ha dokumentert sikkerhetsopplæring (Arbeidsmiljøloven § 47). Forskjellen på disse er hva som kreves av opplæringen der § 49 er strengere. Nå er det sånt at dem som driver med maskinfører kurs som regel kjører samme kurs materiell på begge disse, og de fleste velger å få utsett et "Sertifisert sikkerhetsopplæring kompetansebevis" etter endt kurs. Dokumentert sikkerhetsopplæring kompetansebevis kan mann også oppnå via opplæring internt i bedrift forutsatt at bedriften har kvalifisert personell/instruktør. Det er arbeidsgiver sitt ansvar å sørge for at brukerne har den nødvendige kompetansen.
Private brukere, altså dem som graver hjemme hos seg selv stilles det ingen krav til opplæringen eller kompetansebevis, og kan dermed bruke en monster graver på 200 tonn om ønskelig helt lovlig. Private brukere av gravemaskiner, og for øvrig andre maskiner som er underlagt Arbeidsmiljøloven § 47 og § 49, må da passe på å ikke underlegges Byggherreforskriften. Så lenge det er du som eier eller leier gravemaskinen som er brukeren er ikke dette noe problem, men så fort du ber sønnen din, venner, eller andre som stiller opp frivillig på dugnad sette seg bak spakene til maskinen, underlegges du Byggherreforskriften og har ansvaret på lik linje som en arbeidsgiver.
Skal du ferdes på vei der veitrafikkloven gjelder, altså vei som er åpent for almenheten, skal brukeren ha minst førekort klasse B, med seg slik som i vanlig bilkjøring. Førekortforskriften definerer gavemaskiner og andre anleggsmaskiner som motorredskap. Dette betyr at med klasse B kan du kun ferdes på vei i en motorredskap eller gravemaskin på maks 3.500 kg. Gravemaskiner med vekter over dette kreves det klasse T (traktor) eller klasse C (lastebil) som automatisk gir deg klasse T. Tok du førekortet ditt klasse B før 1 januar 2005 kan du kjøre motorredskap opptil 7.500 kg med maks hastighet på 50km/t(kode 152). Med klasse BE kan du kjøre både traktor og motorredskap opp til 25.000 kg med maks hastighet på 40km/t.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Lovverk pr dags dato:
Lov om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv. (arbeidsmiljøloven)
§ 3-2.Særskilte forholdsregler for å ivareta sikkerheten
(1) For å ivareta sikkerheten på arbeidsplassen skal arbeidsgiver sørge for:
a) at arbeidstaker gjøres kjent med ulykkes- og helsefarer som kan være forbundet med arbeidet, og at arbeidstaker får den opplæring, øvelse og instruksjon som er nødvendig,
b) at arbeidstaker som har til oppgave å lede eller kontrollere andre arbeidstakere har nødvendig kompetanse til å føre kontroll med at arbeidet blir utført på en helse- og sikkerhetsmessig forsvarlig måte,
c) sakkyndig bistand når dette er nødvendig for å gjennomføre lovens krav.
(2) Når det ikke på annen måte kan tas forholdsregler for å oppnå tilstrekkelig vern om liv eller helse, skal arbeidsgiver sørge for at tilfredsstillende personlig verneutstyr stilles til arbeidstakers rådighet, at arbeidstaker gis opplæring i bruken av utstyret og at det tas i bruk.
(3) Hvis det skal utføres arbeid som kan innebære særlig fare for liv eller helse, skal det utarbeides en skriftlig instruks om hvordan arbeidet skal utføres og hvilke sikkerhetstiltak som skal iverksettes.
(4) Departementet kan gi forskrift om gjennomføringen av bestemmelsene i denne paragraf. Departementet kan også i forskrift gi nærmere bestemmelser om personlig verneutstyr, herunder om:
a) utforming, merking mv.
b) bruk, vedlikehold mv.
c) prøving, sertifisering og godkjenning
d) godkjenning av organer som skal utøve kontroll knyttet til produksjon av personlig verneutstyr.
Departementet kan i forskrift fastsette at reglene om personlig verneutstyr også skal gjelde for produsent, importør og leverandør.
Og lovverk:
Forskrift om utførelse av arbeid, bruk av arbeidsutstyr og tilhørende tekniske krav (forskrift om utførelse av arbeid)
§ 10-1.Krav om dokumentert sikkerhetsopplæring for arbeidsutstyr som krever særlig forsiktighet ved bruk
Når arbeidsgiver etter en risikovurdering finner at arbeidsutstyret krever særlig forsiktighet ved bruk, kan det bare benyttes arbeidstakere som har dokumentert sikkerhetsopplæring etter § 10-2.
Dokumentert sikkerhetsopplæring kan gis av arbeidsgiver eller andre som er kompetent til det.
§ 10-2.Krav om dokumentert sikkerhetsopplæring ved bruk av arbeidsutstyr
Den som skal bruke arbeidsutstyr som nevnt i § 10-1 og § 10-3, skal ha praktisk og teoretisk opplæring som gir kunnskaper om oppbygging, betjening, bruksegenskaper og bruksområde, samt vedlikehold og kontroll. Opplæringen skal gi kunnskaper om de krav som stilles til sikker bruk og betjening i forskrifter og i bruksanvisning.
Det skal utstedes dokumentasjon på at praktisk og teoretisk opplæring er gitt i henhold til denne forskriften.
Dokumentasjon av praktisk og teoretisk opplæring skal være tilgjengelig for verneombudet og vises myndighetene på forlangende.
Arbeidsgiver kan bare sette arbeidstaker til å utføre arbeid med aktuelle arbeidsutstyr innenfor det området det er gitt opplæring i.
Demonstrasjon og prøving i forbindelse med reparasjon er unntatt fra kravet om dokumentert opplæring.
Borger fra annet EØS-land eller Sveits skal søke Arbeidstilsynet om tillatelse til å bruke arbeidsutstyr som nevnt i § 10-3.
0 Endret ved forskrifter 19 des 2012 nr. 1373 (i kraft 1 jan 2013), 24 feb 2014 nr. 207.
§ 10-3.Arbeidsutstyr underlagt krav om sertifisert sikkerhetsopplæring
Dokumentert sikkerhetsopplæring i henhold til § 10-2 skal gis som sertifisert sikkerhetsopplæring for følgende arbeidsutstyr:
- bro- og traverskraner, dersom bruken medfører fare for skade på liv eller helse
- tårnkraner
- mobilkraner
- portalkraner
- kraner med større kapasitet enn 2 tm montert på lastebil eller lastebilhenger
- løfte- og stablevogn for gods med permanent førerplass på vognen
- masseforflyttingsmaskiner med større effekt enn 15 kW (20,4 hk).