14,061    12    1  

Kitchen Aid til brødbaking?

 661     Bærum     0
Jeg skal kjøpe meg en kjøkkenmaskin, og har et stort dilemma. Estetisk mener jeg Kitchen Aid er milevis foran Kenwood. Jeg er imidlertid litt skeptisk til hvor mye volum KA klarer. Etter et google-søk ser det ut som om den faktisk ikke håndterer å elte deig til to brød? Kitchn.no skriver at den max klarer 0,8-1kg mel, og det tilsvarer jo to veldig små brød (500 gram i min brødbakemaskin gir jo et veldig lite brød...).

Er det noen av dere som kan bekrefte om det går eller ikke går å elte deig til to brød av "normal" størrelse? Evt om det er mulig å få kjøpt en større Kitchen Aid, eller en større bolle enn den på 4,8 liter som følger med.

   #1
 651     0
Nå har jeg valgt Kenwood nettopp pga at den elter to brød, da jeg også fant ut at Kichen aid kun eltet et brød. -Men enig i at den er estetisk mye vakrere. En stor Kitchen aid får man under navnet Hobart. - Da må du kjøpe den gjennom storkjøkkenleverandør vil jeg tro..og var ikke i fancy farger for noen år tilbake i alle fall.
- Men ulemper med kenwood også- har den største, og da blir et lite beger med fløte for lite å piske - så tar laang, lang tid!

- Ved mye brødbaking, gjærdeiger etc ville jeg valgt Kenwood,
hvis man lager kaker, kremer, marengser etc for det meste hadde jeg gått for K.A..

God baking Wink
   #2
 84     0
Hvis du skal tenke rent praktisk er det ingen vei utenom at Kenwood Major er større og sterkere, men som du sier så betyr utseende mye og det er enklere å bruke en maskin som kan stå fremme enn en stor som står i skapet og kun tas fram ved behov (hvis resultatet er at Majoren ikke får stå på benken). Når det skal sies finnes det også en del andre supre mer rendyrkede brødeltere hvis det er hovedbruksområdet.

Hadde nylig samme dilemma ved innkjøp av kjøkkenmaskin til fruen. Vi endte med å kjøpe Kenwood kMix. Denne ligner veldig på Kitchen Aid, men skal være hakket kraftigere og kan skaffes betraktelig rimeligere.

Ved første øyekast ser det ut som en billig Kitchen Aid kopi, men det er en habil og solid maskin inspirert av den originale Kenwood mikseren og kan på det viset legetimere sitt nær Kitchen Aid utseende (selv om det er mulig at originalen var en kopi i sin tid). Denne takler opptil 1,3 kg mel i følge oppgitt (trolig med noe sikkerhetsmargin). Største begrensningen er bollestørrelsen på 4,6 eller 5 liter (litt uavhengig av hvor du leser). Hvis du er rask og bor på rett sted kan du finne en av de utgående fargene på Elkjøp til i overkant av 2500,-.

Se for øvrig meget grundig og god testrapport fra SIFO her (på engelsk). Oppsummering/kortversjon (dinside.no på norsk) kan leses her.

Øvrige tester:
Tekniksk ukeblad
Vi i villa

EDIT:
Glemte å nevne den store Kitchen Aiden Pro, som i mellomtiden ble nevnt over. Forrige innlegg redegjør godt for denne og tar også opp problematikken med at den er vanskelig å skaffe til veie her i Norge. Blir trolig også veldig dyr og er ganske stor og tung. Finnes en del youtube videoer som tar opp forskjellene på denne kontra vanlig Kitchen Aid Artisan (se bl.a. her).
hro
   #3
 1,574     Trondheim     0
Er det utstilling eller kjøkkenmaskin du ønsker? KA ser pen ut, men Artisan er laget med plasttannhjul i kraftoverføringen - i motsetning til proffversjonene av KA.

Har selv, som et resultat av et ekteskap en KA Artisan i hus (bryllupsgave). Kan bekrefte at du til nøds får på plass en ferdigpakke med brødmix (1-2 brød) i elteren, dog bollen er for liten for god heving. Lager du deigen på frihånd, har du svært lite slingringsmonn og til julebakst blir det småkaker i små porsjoner.

Øvrig utstyr man måtte finne på å kjøpe til er lite, men duger for en familie. Kjøttkvern til KA duger om man skal lage 1 kilo kjøttdeig, men man utsetter den ikke for høstjakta. Pølsemakerutstyret er omtrent ubrukelig.

Svaret er, om jeg skulle gifte meg en gang til (ingen umiddelbare planer om det) er å se på alternativer.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 661     Bærum     0
Takk for gode svar folkens. Dette bekrefter min mistanke om at KA fungerer best som pyntegjenstand. Kenwood er ikke aktuelt for min del, uansett hvor sterk den er :-)

Pro-versjonen av KA kan dog være interessant. Er det noen som vet hvor/hvordan man kan få tak i denne?
   #5
 84     0
Jeg ville sendt en forespørsel til en norske Kitchen Aid importøren Howard.

Ser  bl.a.  denne nettbutikken (norrona.net) har en variant, men noget spesiell med nødstopp og gitter. Howard har sikkert mulighet til å skaffe den litt mer normale varianten, kanskje også til en rimeligere pris.

Hvis ikke Howard er behjelpelige står det at du kan bestille fra disse to svenske foretningene og at de sender til norge.
- Bagarenochkocken.se
- Verner-verner.se

Glemte for øvrig i å si i mitt forrige innlegg at nevnte SIFO-rapport er en gruppetest av 7 ulike kjøkkenmaskiner; Kitchen Aid Artisan, Kenwood Major og kMix, Bosch MUM86 og MUM6, Krups Kitchenmachine og Assistant Original (tidligere Elextrolux Assistant).
Testen er et bestillingsverk fra Kenwood, men utført grundig og vitenskapelig av et uavhengig norsk testorgan for forbruksforskning og bør i såmåte kunne være rimelig pålitelig tross alt.

EDIT:
Enda en norsk forhandler som har provarianten, se under side 6 "Miksere".
   #6
 598     Vestlandet     1
kenwood = muffins
kitchen aid = cup cakes


eller rettere sagt; skal du lage mat, gå for kenwood.
skal du dulle med desserter og småkaker, samt at det er viktig for deg hva vennene mener om fargen på maskinen på benken; kjøp kitchen aid.


mvh kokken  Wink
   #7
 1,769     Sandefjord     0
Hva du skal velge kommer ann på hva du skal bruke den til.
Vi har KA og bruker den MYE, men vi baker aldri massevis av brød for å putte i fryseren. Ei heller lager vi pølser av 2 elg hver høst.

Vi er godt fornøyd med elteegenskapene, feks 3-4 tynne pizzabunner og pizzasnurer til barne i en bolle, og piskeegenskapene som passer meget godt til normale kaker. Siste kake var marsipankake til 30 mennesker. Både bunn og krem ble pisket i bollen. Ikke noe problem med at bollen var for liten.

Maskinen har vært brukt mye i 5 år og har ikke merket noe til plastiktannhjul....

  (trådstarter)
   #10
 661     Bærum     0

- da får man en god maskin som varer livet ut! (eller noen ekteskap ;)


Ja, det er et godt poeng. Et spørsmål jeg har stilt meg er om den faktisk er litt for stor? Til f.eks å elte en liten pizzadeig, vispe noen egg el.l?