168    6    0  

Rømningsvindu og lovverk

 2     0
Hei

I forbindelse med kjøp av fritidsbolig ligger der en anmerkning fra takstmann om for små vinduer på soverom i 2 etasje. Vindu på soverom 1, 2 og 3 samt bad har i dag sidehengslede vinduer størrelse 80x80 (2 fag) og er per def ikke rømningsvindu. Se bilde

Rømningsvindu og lovverk - Vindu.jpg - Rav3n
Har kjøpt inn 2 nye sidehengslede 80x110 med korrekt rømningsåpning (svindyre!). 
Planen var å skifte vindu på sov 2 og 3. Men, dette vil ødelegge fasaden da vinduene på samme vegg vil bli veldig ulike. Her burde jeg egentlig bestilt nye vinduer til alle rom, men pga rommets størrelse/takhøyde/plassering av seng etc så ble ikke dette gjort.

Jeg vurderer nå om jeg skal plassere 80x110 på Sov 1 og 2, men er litt usikker på regelverket.

Lovverk sier følgende: Det er ikke krav til at ethvert soverom skal ha vindu som rømningsvei. Iht. dagens regelverk skal det fra branncellen (boligen/leiligheten) være tilgang til to uavhengige rømningsveier eller direkte tilgang til sikkert sted. Utover dette må minst annethvert rom for varig opphold ha rømningsvindu.


Takstmann kunne ikke gi et godt svar på om dette var innafor, heller ikke brannsjef i Kommunen. Noen innspill? "Annethvert rom" er vel det som ødelegger for meg her, siden loftstuen ligger i midten?



HSt
   #1
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Vi har rømningsstige en på hver side av huset tilsvarende ditt soverom 1 og 3

Om det er noe regelverk som er fulgt eller om det bare er fornuft vet jeg ikke. Nå er det vel ikke umulig å komme ut av et 80x80vindu også selv om det ikke formelt er godkjent
  (trådstarter)
   #2
 2     0
Rømningsvindu må ha min størrelse bredde+høyde 150cm (innvendig karmmål). I tillegg har vindu fast sprosse midt på. Ingen problem å komme ut, men likevel ikke innenfor forskrifter
Spørsmålet gjelder tolkning av forskriften, «annethvert rom
   #3
 24,032     Akershus     0
Om en ser på en korridor med kontorer. «Annethvert kontor skal ha rømningsmulighet". Du går ut av et kontor uten rømning, inn i korridor, beveger deg i korridoren til annen dør og rømmer ut. Her, om du omdøper arealet rundt toppen av trappa til «korridor", burde det være greit å komme ut av rom 3 og rømme via 1/2.

På min arbeidplass hadde jeg kontor midt i korridoren. Her måtte en løpe 30 m til en av endene for å komme ut. Ev 60 eller 90 m om utgangen var blokkert av brann og en måtte ut den andre veien.
Et anet sted måtte en ta seg frem via ca 25 m og et ustrukturert virvar av kontorpulter i kontorlandskap.

Tofagsvindu 80*80, gir en lysåpning på 80*40. For de fleste går det greit. Der finnes vel også vinduer der midtstolpen kan fjernes ved en rømning?

Her er jeg mer bekymret for hva som møter en ute. Hvordan kommer en seg over i ev redningsstige? Ser enkelte konstruksjoner hvor en bør ha brekkjern ved vinduet slik at det i nødsfall kan løftes av hengslene. Noen få har et stigtrinn ute under vinduet.
Selv har jeg sansen for Parat redningsheis. Da kan en få ut unger og bestemor også.

Signatur
HSt
   #4
 35,438     Lillestrøm kommune     0
En sover normalt sett ikke på et kontor så sammenligningen er ikke relevant slik jeg ser det.
   #5
 24,032     Akershus     0
Nå kan jeg ikke huske å ha lest noe om at krav til rømning er relatert til om nødstedte sover eller er våken.

Uansett, bytt ut kontorkorridoren med hotellkorridor eller skipskorridor - en skal ut fra danskebåte også ved brann.
Signatur
   #6
 25     0
Slik jeg forstår det KjellG så er dimensjonene på rømningsvindu satt ut fra at en røykdykker med oksigenflaske på ryggen skal kunne komme seg inn.