3,998    40    11  

Dag og nattsenkingseffektivitet l-l varmepumpe

 1,231     Bergen     3
Det finnes nok påstander om lønnsomheten til natt- og dagsenking av varmepumper. Jeg har ikke tenkt å synse, men jeg har tenkt å måle. Min egen hypotese er at det lønner seg i mitt tilfelle. Hus fra 1963, etterisolert, varmepumpe i hovedetasje (bare varmekabler i kjeller). Jeg har fått nett-fjernkontroll til varmepumpa fra tibber.com til rundt 500 kr (og så følger en strømavtale med på kjøpet). Selve fjernkontrollen er produsert av sensibo. Jeg tidsstyrer varmepumpa fra OpenHAB, med både natt- og dagsenking. 

De umiddelbare fordelene med denne tidsstyringen er at vi unngår en temperaturtopp i stua klokka ett om natta, fordi vi har glemt å skru ned varmepumpa tidssnok. I tillegg er det veldig behagelig at varmepumpa har blåst varm luft rundt i stua en time før vi står opp, og også før vi kommer hjem fra jobb. 

Det jeg kaller natt- og dagsenking her, er å stille ned fra stuekomfort-temperatur på 24 grader, til 20-21 grader. Jeg tror det lønner seg å ikke ha varmepumpa på komforttemperatur døgnet gjennom, og natt/dag-senking er da avvik fra dette

Plottet under er fra de siste 7 dager. Termostatverdi er i gult og illustrerer dag/natt-senkingen. De to siste dager er helg, hvor varmepumpa står på komfort over lenger tidsrom. Blått indikerer hvilken effekt varmepumpa trekker, målt med en Fibaroplugg.


  (trådstarter)
   #1
 1,231     Bergen     0
Strømforbruket må nødvendigvis korreleres med utetemperatur, dette har jeg også logget, og den tilhørende utetemperaturkurven er den blåe i plottet under:
Dag og nattsenkingseffektivitet l-l varmepumpe - Screenshot from 2017-02-12 19-22-14.png - berland
  (trådstarter)
   #2
 1,231     Bergen     0
Loggingen har ikke vært oppe og gå så mange uker, men foreløpig ser strømforbruket ut til å være rimelig linært i utetemperatur.
Hvis natt og dag-senking er lønnsomt eller ikke, må man kunne se det som et system der den ulønnsomme styringsmekanismen må ligge på en høyere linje enn den lønnsomme. Først må jeg samle litt statistikk med senkestrategien, og så må jeg kjøre noen dager med komforttemperatur døgnet gjennom og se om det vil avvike fra linja.

Dag og nattsenkingseffektivitet l-l varmepumpe - Screenshot from 2017-02-12 19-35-49.png - berland
HSt
   #3
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Høres ut som du har riktig tilnærming til problemet. Her er varmepumpen så liten at det ikke er noe margin til å løfte temperaturen igjen så her ville panelovner i 2. etg begyynt å få mer på-tid. Det er ikke mange timer ekstra påtid en skal ha på panelovner før nattsenkingen ikke er lønnsom.
  (trådstarter)
   #4
 1,231     Bergen     0
Jeg kan fargelegge plottet over med gjennomsnittet av termostatverdien over døgnet. Ikke-nattsenking vil da få høyere termostatgjennomsnitt enn dagene med senking. Datagrunnlaget er foreløpig for tynt til å trekke noen konklusjoner.
Dag og nattsenkingseffektivitet l-l varmepumpe - Screenshot from 2017-02-12 20-11-40.png - berland
   #5
 2,302     Trondheim     1
Vekker minner om tanker 4-5 år tilbake:
http://byggebolig.no/luft-luft-varmepumpe/luft-luft-varmepumpe-lonnsomt-med-nattesenking/25

ET-diagrammet ditt (Energi-temperatur) vil gi svaret.
Hvilken VP har du?

Virker som du har et godt isolert hus, elller en svært effektiv vp. Grovt overslag av plot-diagram så har du 35W/grad.

Ut av temperaturkurvene at en varmekilde slår seg av ved midnatt. I allefall knekker tempkurve da. Hvilken energikilde er det?
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 1,231     Bergen     0
Ut av temperaturkurvene at en varmekilde slår seg av ved midnatt. I allefall knekker tempkurve da. Hvilken energikilde er det?


Godt sett! Smile

Jeg tror du ser 50 stk 12V 35W halogenspotter, innfelt i tak, tilsammen 1750W som skrus av noe før midnatt. Disse er i ferd med å skiftes ut med disse (10 stk er allerede byttet som en test - vellykket)

Jeg må innrømme at jeg har fortrengt disse litt, i den tro at varmen mest forsvinner opp på kaldloft, men noe må jo bli igjen i stua. Det innebærer nok at jeg kanskje må se på varmepumpeforbruket både før og etter utskifting av halogenpærene. Varmepumpa skal bruke mer strøm etter at de byttes hvis varmen ikke forsvinner til kaldloft.

HSt
   #8
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Det er som jeg skrev over også viktig å se på strømforbruk på andre varmekilder, er strømforbruk kun på varmepumpen eller på hele huset ?  Når avising av varmepumpen var på det ivirigste her så jeg det på temperaturprofilen gjennom døgnet, jeg kunne se spor av dette også i 2.etg. Hjemme etalblerte ikke noen energi-temperaturkurve men registrerte at trend forbruket gikk noe ned når jeg økte temperaturen i 1.etg (så panelovner i 2. ikke slo seg på).
  (trådstarter)
   #9
 1,231     Bergen     0
I hovedetasjen der varmepumpa står, er det varmefolie overalt, men disse er satt lavt nok til at de ikke skal bety noe. I kjeller er det varmekabler på hele tida, men på ikke altfor høyt innstilt. Disse skal ikke kunne påvirke komforttemperatur, men vil opprettholde sikkert 18 grader i stua om varmepumpa er avskrudd i dagevis.