Tom
   #121
 1,545     Sørlandet     0
Det vp-systemet som lager 70 grader tappevann er ennå ikke laget. 60 graders tappevann er helt i grenseland av hva som er mulig. De fleste ligger på ca 55 grader.


Dybde energibrønn:
I Sør-Norge borer man gjerne 20m pr. kW varmepumpe.
Det er riktig at man ikke kan regne mer enn 40W/m borehull, men 1/3 av effekten som avgis er det varmepumpa selv som leverer. Strømmen pumpa bruker blir jo til varme den også.

Brinepumpa til en gjennomsnittlig v-v varmepumpe bruker ca 150-220W avhengig av hastighet, men den bruker dette bare når den kjører.
En luftvarmepumpe bruker noe tilsvarende på den store vifta som forsyner anlegget med ørten kubikk luft i timen. Ingen særlig forskjell med andre ord.

I milde strøk skulle man anta at man får bra effekt ut av en l-v varmepumpe. Det er riktig, men i milde strøk er også vannet i energibrønnen varmere, så det jevner seg ut her også.

Så alt i alt? Vann-vann-vp er bedre på COP, støy og levetid, men den krever altså dette dyre borehullet. På den annen side varer jo borehullet veldig lenge. Skriver man av kostnaden på 50 år, blir det bare en tusenlapp i året. Smile
Signatur

   #122
 1,630     Villmarkstoppen, Malvik     0

..Ellers ber selgeren om å bli trodd på at hans system vil gi 70 graders tappevann uten innslag av el-kassetten ned til femten blå. ....
Enhver varmepumpe bør vel kunne produsere tappevann om det ikke er annet forbruk? Hvor mye effekt er det igjen til husoppvarming når det er -15C, det er jo DET som er interessant...
   #123
 276     0
Jeg vet ikke helt om det er korrekt av meg å legge ut info som identifiserer produsent all den tid jeg har sitert ham uten samtykke. Når det er sagt er jeg takknemlig for tilbakespillene. Jeg har økonomiske motiver for min interesse for hans l-v vp. Jeg avventer hans referanser til anlegg i bruk. Styrker erfaringene deres hans argument skal jeg dele disse med forumet. Det samme vil skje om de er negative. (Det er de sikkert ikke, da ville de ikke være hans referanser...). Uansett, siste ord i denne sak er ikke sagt. Og jeg har ikke bestemt meg. I første omgang legger jeg bare gulvrørene. De skal uansett inn.
hmk
   #124
 311     0

Kan du oppgi hvilket kuldemedie l/v vp benytter?

Det er vel ingen hemmelighet Wink
   #126
 161     0
Huseiernes landsforbund har lagt ut tall fra statistisk sentralbyrå som kan overaske alle med VP i huset sitt.
Det er langt fra vanlig og få et redusert strømforbruk med VP om det er vann til vann eller vann til luft.

Noen som blir overasket?
Signatur
   #127
 280     0

Huseiernes landsforbund har lagt ut tall fra statistisk sentralbyrå som kan overaske alle med VP i huset sitt.
Det er langt fra vanlig og få et redusert strømforbruk med VP om det er vann til vann eller vann til luft.

Noen som blir overasket?


Har du link til dette?

Jeg vet i alle fall med sikkerhet at mine 2 luft/luft varmepumper gir betydelig redusert strømforbruk. Jeg har notert ned strømforbruket hver måned i en årekke og ser jo at forbruket sank drastisk da varmepumpene kom i hus.
Besparelsen er dog ikke så stor som de reklamerer med. Mange skryter i sine annonser at man kan spare opptil 75% på oppvarmingsutgiftene. Rundt 50% er vel mer sannsynlig for de fleste.

   #128
 276     0
Det referes til denne ssb undersøkelsen: http://www.ssb.no/emner/01/03/10/husenergi/tab-2008-04-28-10.html

Se også her: http://www.ssb.no/vis/emner/01/03/10/husenergi/main.html

Undersøkelsen sammenligner husholdninger med og uten varmepumpe. Det kan ikke ha vært enkelt å lage denne statistikken om målet har vært å skille ut forstyrrende elementer som kan tenkes å påvirke sammenligningen på måter som ikke er gjort rede for i oppstillingen. Svakheten i denne sammenligningen synes å være at mens de har registerdata på strømbruk (fra energiverkene) så må de basere seg på respodentenes evne til selv å oppgi annet energiforbruk. Her kan det meget godt skje en underrapportering. Tenk deg om: Hvor godt husker du hvor mye ved eller olje du kjøpte forrige kalenderår?

Så hva viser egentlig sammenligningen? Jo at husholdningene med elektrisk baserte varmepumper bruker omlag like mye elektrisitet som de som ikke har slike pumper. Ja vel. Er det så overraskende da? Det er rimelig å tro at de som ikke har varmepumpe bruker andre varmekilder i tillegg. Hvor mye kan ikke statistikerne vite med noen grad av sikkerhet. Men rapportert bruk av ved og olje er lavere blant vp-eierne. Selvfølgelig.

Skulle vi fått god statistikk på området burde vi helst ha statistikk som så på husholdningers totale innkjøpte varmekildeforbruk før og etter at husholdningen installerte varmepumpa.

Mange som installerer noe mer enn luft til luft pumper er vel i samme situasjon som meg, de har ikke noe tidligere varmeforbruk å se tilbake på. De bygger nytt hus. Derfor hadde det og vært interessant å følge ny boligfelt over tid hvor tilnærmet like boliger hadde ulike varmesystemer.
   #129
 161     0
Det er klart statistikk kan slå i mange retninger men man må da tro de har tatt hensyn til de tyngste påvirkningene i denne undersøkelsen.

De gjør vel ikke slike underøkelser for moro skyld?
Signatur
   #130
 276     0
Jeg så bare nærmere på hva de selv skriver om innhenting av datagrunnlaget. Og det er ingen ting galt med å presentere slik informasjon. Men man skal bare være forsiktig med å bruke dem til andre formål enn de er tiltenkt. Slik jeg leser det de (ssb) selv skriver så legger de vekt på det store bildet når det gjelder husholdningenes energiforbruk over tid. Det er når andre bruker tabellene til å si noe om effekten av varmepumper at det fort kan gå galt av sted.

SSB skriver:
SSB har innhentet strømforbruket fra nettleverandøren mens informasjon om kontraktstype er innhentet fra kraftleverandøren. (...) Totalt sett er strømforbruket til ca. 90 prosent av husholdningene basert på opplysninger fra elektrisitetsverkene, når også disse som har fått omregnet forbruk til årsforbruk regnes med.
I hovedskjemaet til forbruksundersøkelsen innhentes det opplysninger om utgiftene husholdningene har hatt og hvor mye de har anskaffet av ved, fyringsolje og parafin de siste 12 månedene til både bolig og fritidshus.


Når det er slik er det rimelig grunn til å tro at kvaliteten på dataene de henter inn er forskjellig. Og at det også reflekteres i tabellene de lager.

Hele presentasjonen av hvordan de har hewntet inn og analysert data finnes her:
http://www.ssb.no/husenergi/