8,802    11    1  

Levetid ventilasjonsaggregat - Covent CM1

 6     0
Hei,

Jeg har et Covent CM1 aggregat fra ca 1999 i huset. Det fungerer for så vidt greit. Skifter filter og rengjør det minst en gang pr. år. Plages litt på sommeren med at det blir for varmt i huset. Varmegjennvinner slår seg sannsynligvis ikke av, eller slår seg av for sent  Det er ingen muligheter for å justere dette heller.

Er det noen som har noen formening på om dette aggregatet burde skiftes snart? Ville jeg ev. få stor forbedring med et nytt aggregat? (Varmegjenvinningsgrad, støy etc)

Mvh

jaf
   #1
 6,176     tromsø     0
Varmen kommer vel av sollys inn vinduer? Prøv å koble ut varme element en uke for å teste. Du kan bli misfornøyd med et nytt anlegg også, hvis det er en "system" feil. Dumt å "varme" opp inngående luft om natten før solen kommer opp. Anlegget "vet" ikke at det blir for varmt inne når varmen stråler inn. Termostaten er ganske "dum".
   #2
 3,412     Akershus     0
Jeg vet ingenting om ventilasjonsaggregatet ditt, men mange andre aggregater, også fra omtrent den tiden, har mulighet for å bytte til sommerkassett.  Mens innluften vanligvis varmes av utluften i en varmeveksler vil man ved bruk av en sommerkassett få luftstrømmene til å passere forbi hverandre med veldig mye mindre overføring av varme. 

Eller kanskje du har en eller annen type sommerinnstilling, med et spjeld eller noe?
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 6     0
Hei,

Det er ikke noe varmeelement på aggregatet, heller ingen mulighet for sommmerkasett som jeg kan se :)

Kan koble ut varmeveksling hvis jeg åpner opp og "mekker" litt, men det blir litt mye styr hver gang..

   #4
 61     0
Hvis varmegjenvinneren er av roterende type så drives de ofte av en elmotor via en rem.
Hvis du vil teste om varmeproblemet ditt kommer av at varmegjenvinneren ikke slår seg av tidsnok, så kan du bare ta remmen av akselen på elmotoren. Som regel er det bare å dra den og flytte den av. Da vil du ikke ha varmegjenvinning.

Med mindre du har stått ved en tilluftsventil og kjent den blåse inn varm luft, så tror jeg jaf har rett i at varmen hovedsaklig skyldes solinnstråling.
  (trådstarter)
   #5
 6     0
Hei,

Takk for tipsene. Det er en platevarmeveksler. Kan slå den av en periode og se..
  (trådstarter)
   #6
 6     1
Er det noen som har synspunkter på om et 15 år gammelt aggregat burde skiftes..? Hva er normal levetid på et aggregat? Har ev forbedringer på varmegjennvinning, strømforbruk på viftemotorer etc de siste årene ført til at det er lønnsomt å skifte? Vet at alt dette kan beregnes, men hadde vært kjekt med synspunkter - spesielt hvis noen kjenner CM1 aggregater..
   #7
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0
Lønnsom og lønnsomt... Der kan man vel aldri bli ferdig med å diskutere. Like mange teorier som det er aggregater i denne verden :-P

Men, det er en betydelig forskjell å gå fra plateveksler til roterende. Var det rundt 60-65% en plateveksler lå på? Det er iallfall svært mye mindre enn et moderne aggregat med roterende veksler, som stort sett ligger over 90% Alt etter kontruksjon etc. Det er ikke bare veksleren som spiller en rolle: Tetthet og isolasjon av selve aggregatet spiller en stor rolle.
Personlig setter jeg stor pris på komfort, så jeg ville ikke stusset på å bytte aggregat. Viftene er også blitt bedre, både mtp støy, vibrasjon, luftmengde, forbruk... Pluss at nye aggregater nok har større og bedre filtre (selv om de etter mitt syn fremdeles er svært små).
Har du kanaler liggende på uisolert/uoppvarmet rom, så ville jeg vurdert å isolere kanalene også. Dagens standard er minst 50mm, dengang var det stort sett 25mm..
Signatur

   #9
 61     0

Pluss at nye aggregater nok har større og bedre filtre (selv om de etter mitt syn fremdeles er svært små).


Amen!  :)

Filtrering er et viktig tema som jeg har inntrykk av at dessverre blir neglisjert i boligventilasjon. OT nå, så jeg stopper der Smile
jaf
   #10
 6,176     tromsø     0
Det du trenger er vel mulighet for å koble ut varmegjenvinningen på varme dager/måneder? Mange anlegg er bygd "litt" feil: rør ligger på loftet med lite eller ingen isolering. Det kan være 50 grader på loftet om sommeren og 0 grader om vinteren. Det beste er om rør ligger i "varm" sone. (under bjelkelag og isolering). Om sommer ønskes ikke varme fra loft skal varme opp rør og om vinteren ønsker en ikke nedkjøling etter varmegjenvinning. Har målt 60 grader på svart metal tak om sommeren.