381    7    0  

Selveier rekkehus, felles avløpsledning

 35     0
Hei,

Dette er ikke en nabokonflikt, enda. Søker råd om hvordan vi deler fellesutgifter i forbindelse med utbedring av felles avløpsledning/bunnledning i en rekke med selveierhus.

Under husene med adresse Selveiereveien 2, 4, 6 og 8 går det en felles bunnledning i støpejern. Mellom Selveierveien 2 og kommunen sin avløpsledning i veien er det en felles stikkledning i betong. 

Etter tilbakeslag av kloakk i 2 og 4 viser det seg at det er problemer med felles stikkledning i betong mellom Selveierveien 2 og kommunen. Rørledningen er delvis sprukket og i ferd med å kollapse. Etter inspeksjon mellom 4 og kommunen viser det seg at også Soil/bunnledning under husene er i ferd å korrodere, men det er vanskelig å si om det er en umiddelbar fare.

Spørsmålet er om alle husene er "like" ansvarlig for røret under Selveierveien 2, 4, 6 og 8, selv om det er ulik slitasje i de ulike rørstrekkene? Dersom røret kollapser i 2, vil alle få tilbakeslag. Dersom røret kollapser i 8 vil kun Selveierveien 8 få tilbakeslag.

I tilfelle 2,4,6 og 8 ikke er "like ansvarlige" for de ulike strekken, hvordan ville i så fall kostnadsfordelingen bli fordelt preventivt vedlikehold med rørfornying for del 1 (felles), del 2 (Selveierveien 2), del 3 (Selveierveien 4), del 4 (Selveierveien 6) eller del 5 (Selveierveien 8)? Hvordan vil kostnadsfordelingen være dersom det i ettertid er problemer på Selveierveien 8 og de har i ettertid etablert bad i kjelleren med Italienske fliser som må meisles og tilbakeføres?

Mvh

HSt
   #1
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Dette tilhører det som et sameiet har ansvar for så sameiet har ansvaret på samme måte som sameiet har ansvaret for taket. Da følger det av dette at sameiebrøken dekker dette. Nå la vi ny avløpsledning i Trondheim for et sameie med 4 enheter for mange år siden, det er mulig at vi delte på 4 i stedenfor brukte brøken, nå hadde vi den minste enheten så vi var i så fall snille. Nå ble ikke kostnaden så stor den gangen så det kan ha gjort at vi var snille. Men etter papiret gjelder sameiebrøken.
TSt
   #2
 13,730     0
Ut i fra teksten så er dette et felles sameie som omfatter alle husene og da er det ikke noe problem, alle kostnadene tilhører sameie og fordeles etter den brøk som gjelder.  Det var sak med 2 etg hus og noen få 4 etg hus med heis.  Her må alle være med å betale på heis i 4 etg husene når denne må byttes ut siden det er sameiet som er ansvarlig for dette.  Av og til er det fordeler med at det er felles og andre ganger ikke.  En får dessverre ikke både i pose og sekk.  

Men istandsetting inne er alltid diskusjoner,  dette gjelder internt i blokker både men sameier og borettslag. Men har ikke nr 8 søkt om dette f.eks.  så er det få rettigheter en har.   
  (trådstarter)
   #3
 35     0
Takk for svar,

Så det mest rettferdige her er uansett hva som blir gjort av nødvendig vedlikehold/reperassjoner og hvor på bunnledningen nå og i fremtiden så skal kostnad fordeles på 4?

Mvh
HSt
   #4
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Deles etter sameiebrøk, er seksjonene like så blir det 1/4 med 4 eiere
   #5
 5,568     0
Rettferdig er muligens ikke riktig uttrykk. Jeg bodde tidligere i selveier rekkehus. Vi hadde et sameie som eide parkeringsplass og andre fellesarealer - og avløpsledning. Jeg syntes også det høres rett ut at sameiet dekker dette.

Da er det ikke snakk om å dele på 4 eller noe sånt (teknisk sett). Da er det sameiet som betaler, og eierne av sameiet dekker det via eierbrøk, som andre skriver over. Sannsynligvis er denne ideell 1/X der X er antall eiere. Evt har sameiet allerede midler oppspart, men høres ikke slik ut.

I praksis blir det delt på 4, men her er det viktig hvordan man ser på situasjonen. Fokuser på at sameiet betaler.
HSt
   #6
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Det er nevnt 4 hus men er sameiet større så deles dette på hele sameiet derfor kan X over her være stor.
  (trådstarter)
   #7
 35     0
Beklager sent svar, vi har jobbet med å hente inn tilbud. Så langt har vi mottatt to tilbud på rørfornying. Begge firmaene mener de kan rørfornye uten graving, til tross for at betongrøret er relativt forfallent med store glipper.

Totalkostnadene kommer på rundt 60-100.000 kr, så det er en del billigere enn "worst case" med graving osv. Da blir det det rundt 15 - 25.000 kr per hus.

Dette er ikke ett sameie siden det er 4 separate hus, men forstår det slik at etter sameieloven er selve rørledningen ett sameie. Forstår det slik at vi bør kalle til en ekstraordinær generalforsamling for å vedta utbedring av rørledningen og kostnadsfordelingen, selv om vi ikke har ett tradisjonelt etablert sameie med vedtekter osv.

Ett annet spørsmål: bør det huset som blir inngangsporten for rørfornying få ett slags ulempetillegg siden det blir en del entreprenører som går rundt i huset, støv/følgeskader som følge av pigging av gulv, osv.? Hvor mye bør denne være på?