Av alt mulig tull blir tobakk dyrket i Europa sterkt subsidiert. På en annen side er dette bra, da vi klarer å holde utviklingslandene tilbake slik at vi kan få billige råvarer derifra. Mekrer de er det bare å stoppe mattilførselen. Vi klarte ikke å holde Kina tilbake, se hvordan de utvikler seg økonomisk.
Mulig jeg er fullstendig feilorientert, er det virkelig slik at det er for mye mat i verden? Og jeg som fra barnsben (som er lenge siden ;D )er innprentet at mange mennesker sulter, og endatil mener å huske at jeg har sett det i seriøse medier i senere tid også. Hva er det jeg har misforstått? Er det bøndene i vår del av verden som er medskyldige i det?
Jeg har hørt et uttrykk: "følg pengene", dvs se hvor pengene tar veien, se hvem som har interesser hvor. Det er en god regel for å se sammenhenger og se på utviklingstrekk. En av de store trender i vår del av verden, først i USA, og Europa følger etter, er at middelklassen er i skvis. De rikeste disponerer en stadig større del av samfunnets ressurser, de fattige blir flere og middelklassen skrumper inn. Og finansnæringen får mer makt og innflytelse på bekostning av politikerne. Flere artikler i Aftenposten Innsikt har tatt opp dette. Slik jeg forstår historien, er middelklassen en fundamental faktor i utviklingen av vår kultur. Og det er et alvorlig tilbakeskritt hvis den forsvinner. Da blir det noen få rike og mange fattige. Og nesten ingen som kan ha en alminnelig levestandard ut fra vanlig arbeidslønn.
Lenger oppe ble det vist til en doktoravhandling om at landbruksoverføringer kan reduseres. Jeg forstod lite av hva det konkret gikk ut på, men overskriften var jo tydelig nok. Samtidig er det relevant å spørre all forskning om hvor uavhengig den er. Står det interesser bak? Forskning er ikke bare forskning, den kan være igangsatt og sponset av særinteresser. Det er viktig at også slike koblinger gjøres rede for. Innenfor medisinen er dette åpenbart. Når omfordeling av ressurser begrunnes i forskning slik som ovenfor, er det også interessant å vite om den er uavhengig. Jeg vet ingen ting om det konkrete arbeidet, men spørsmålet er relevant.
Dette gir heller ikke 12x priser på økologisk mat. Mao. er argumentet ditt bare plukket fra eteren og holder ikke mål. Q.E.D.
Hvis ALLE kutter bruken av kunstgjødsel i morgen vil prisene på grønnsaker stige MINST 12x i nær fremtid. Dette gjelder altså hvis ALLE på dene planeten dyrket økologisk. Det nytter ikke å motsi dette, med mindre du har forsket mer på dette en FN.
kan ikke folk bare lage smør selv da? er jo kjempelett!
Kjempeide I USA er gress den mest utbredte plantearten - sikkert det samme i Norge. Hver mann har en ku i hagen, investere noenhundre tusen i hygieneutstyr og lagring og jobber en time mindre hver dag for å ta melkingen og smørproduksjonen. Garasje tjener godt som fjøs.
Vi trenger tusen nye veterinærer for å følge opp, men dette landet har jo stor arbeidsledighet. Et byråkrati på nye tusen koordinerer TINEs tusen nye lastebiler som henter inn overproduksjon og gir bøter. Med ett har vi gått i mot de siste 300 årenes samfunnsretning om mer spesialisering og vist at selvberging er mulig bare man har råd...
Pris pr kilo? Tja, langt dyrere enn hva TINE klarer å levere, men det gjør da ikke noe så lenge vi slipper å importere og true de landbrukspolitiske målsettingene
Dette gir heller ikke 12x priser på økologisk mat. Mao. er argumentet ditt bare plukket fra eteren og holder ikke mål. Q.E.D.
Hvis ALLE kutter bruken av kunstgjødsel i morgen vil prisene på grønnsaker stige MINST 12x i nær fremtid. Dette gjelder altså hvis ALLE på dene planeten dyrket økologisk. Det nytter ikke å motsi dette, med mindre du har forsket mer på dette en FN.
Og hvem har sagt at vi skal kutte ut kunstgjødsel i morgen? Det er kun du som har påstått. Dette er kjent som en ad hoc hypotese laget for å understøtte den originale, sviktende hypotesen. Leser du deg opp på denne typen hypoteser så finner du ut at det ikke er noe særlig. Hilsen universitetet!
Her er forøvrig oppskriften jeg fant og brukte. Lagde smør til dama her i går, så ble jo veldig fornøyd da. (så blir det julebakst denne uken ) :) Tok ikke lang tid eller noe, ble veldig bra også. :P Melk, rømme/fløte får en jo i søkk og kav på butikken.
... Hver mann har en ku i hagen, investere noenhundre tusen i hygieneutstyr og lagring og jobber en time mindre hver dag for å ta melkingen og smørproduksjonen. Garasje tjener godt som fjøs. Pris pr kilo? Tja, langt dyrere enn hva TINE klarer å levere, men det gjør da ikke noe så lenge vi slipper å importere og true de landbrukspolitiske målsettingene
Nå ble jeg i tvil gitt, jeg vil ikke ha all møkka og møkkalukta i garasjen og hagen min. Alt det andre er greit ;D
kan ikke folk bare lage smør selv da? er jo kjempelett!
Kjempeide I USA er gress den mest utbredte plantearten - sikkert det samme i Norge. Hver mann har en ku i hagen, investere noenhundre tusen i hygieneutstyr og lagring og jobber en time mindre hver dag for å ta melkingen og smørproduksjonen. Garasje tjener godt som fjøs.
Vi trenger tusen nye veterinærer for å følge opp, men dette landet har jo stor arbeidsledighet. Et byråkrati på nye tusen koordinerer TINEs tusen nye lastebiler som henter inn overproduksjon og gir bøter. Med ett har vi gått i mot de siste 300 årenes samfunnsretning om mer spesialisering og vist at selvberging er mulig bare man har råd...
Pris pr kilo? Tja, langt dyrere enn hva TINE klarer å levere, men det gjør da ikke noe så lenge vi slipper å importere og true de landbrukspolitiske målsettingene ;)
Det er nok ikke så avansert å lage seg litt smør til eget bruk . Råstoffet kan kjøpes i butikken. Fløte og gjerne litt rømme.
Man trenger heller ikke å vere skogeier og drive sagbruk for å bli selvbygger.
Det litt snodige oppi det hele er at du tydeligvis synes at 40 mrd på forsvar er lite, men at bøndene får alt for mye.
Så lenge vi klarer å sprenge/skyte/torpedere folk så er det greit å legge matjorda brakk? Man LEVER ikke av å gjøre det. LEVER gjør man av mat.
Mulig jeg er fullstendig feilorientert, er det virkelig slik at det er for mye mat i verden? Og jeg som fra barnsben (som er lenge siden ;D )er innprentet at mange mennesker sulter, og endatil mener å huske at jeg har sett det i seriøse medier i senere tid også. Hva er det jeg har misforstått? Er det bøndene i vår del av verden som er medskyldige i det?
Jeg har hørt et uttrykk: "følg pengene", dvs se hvor pengene tar veien, se hvem som har interesser hvor. Det er en god regel for å se sammenhenger og se på utviklingstrekk.
En av de store trender i vår del av verden, først i USA, og Europa følger etter, er at middelklassen er i skvis. De rikeste disponerer en stadig større del av samfunnets ressurser, de fattige blir flere og middelklassen skrumper inn. Og finansnæringen får mer makt og innflytelse på bekostning av politikerne. Flere artikler i Aftenposten Innsikt har tatt opp dette. Slik jeg forstår historien, er middelklassen en fundamental faktor i utviklingen av vår kultur. Og det er et alvorlig tilbakeskritt hvis den forsvinner. Da blir det noen få rike og mange fattige. Og nesten ingen som kan ha en alminnelig levestandard ut fra vanlig arbeidslønn.
Lenger oppe ble det vist til en doktoravhandling om at landbruksoverføringer kan reduseres. Jeg forstod lite av hva det konkret gikk ut på, men overskriften var jo tydelig nok. Samtidig er det relevant å spørre all forskning om hvor uavhengig den er. Står det interesser bak? Forskning er ikke bare forskning, den kan være igangsatt og sponset av særinteresser. Det er viktig at også slike koblinger gjøres rede for. Innenfor medisinen er dette åpenbart. Når omfordeling av ressurser begrunnes i forskning slik som ovenfor, er det også interessant å vite om den er uavhengig. Jeg vet ingen ting om det konkrete arbeidet, men spørsmålet er relevant.
Hvis ALLE kutter bruken av kunstgjødsel i morgen vil prisene på grønnsaker stige MINST 12x i nær fremtid.
Dette gjelder altså hvis ALLE på dene planeten dyrket økologisk.
Det nytter ikke å motsi dette, med mindre du har forsket mer på dette en FN.
Kjempeide I USA er gress den mest utbredte plantearten - sikkert det samme i Norge. Hver mann har en ku i hagen, investere noenhundre tusen i hygieneutstyr og lagring og jobber en time mindre hver dag for å ta melkingen og smørproduksjonen. Garasje tjener godt som fjøs.
Vi trenger tusen nye veterinærer for å følge opp, men dette landet har jo stor arbeidsledighet. Et byråkrati på nye tusen koordinerer TINEs tusen nye lastebiler som henter inn overproduksjon og gir bøter. Med ett har vi gått i mot de siste 300 årenes samfunnsretning om mer spesialisering og vist at selvberging er mulig bare man har råd...
Pris pr kilo? Tja, langt dyrere enn hva TINE klarer å levere, men det gjør da ikke noe så lenge vi slipper å importere og true de landbrukspolitiske målsettingene
Tok ikke lang tid eller noe, ble veldig bra også. :P Melk, rømme/fløte får en jo i søkk og kav på butikken.
http://ordentligmat.no/2009/09/hjemmelaget-sm%C3%B8r/
Nå ble jeg i tvil gitt, jeg vil ikke ha all møkka og møkkalukta i garasjen og hagen min. Alt det andre er greit ;D
Det er nok ikke så avansert å lage seg litt smør til eget bruk . Råstoffet kan kjøpes i butikken. Fløte og gjerne litt rømme.
Man trenger heller ikke å vere skogeier og drive sagbruk for å bli selvbygger.