eier ikke skam eller redd for å dele mine meninger. Lite hemninger der. Problemet mitt var at selv halveis is tabben, da jeg bare hadde rivd det som var dårlig, og ville beholde det jeg hadde igjen, så ble jeg gang på gang overtalt til at jeg hadde gjordt rett i å rive, og det var bare å fortsette. Desverre er jeg meget lett å overtale til tider, og andre ganger helt døv for innspill..
Jaja, har penger til nytt morderne vannbårent, men jeg har betalt ned på rammelånet i steden, for å gjøre terskelen for å bare lage det fordi det vil ha igjen akkurat nå litt vanskligere å trå over og gi meg selv litt mere tid til å tenke over over vintern. Nå har det ikke vært kaødere enn -6 grader i år, og da fungere iallefall luft/luft og panelovner bra og billig.
Hvor stort hus har du og ca. hvor mange kwh timer bruker du per døgn nå i første halvdel av november (0 til -6)
Jeg har et 1979-modell Block Wathne hus, 199m2 oppvarmet areal. Kastet ut oljefyr i fjor og satte inn Optimum G2 10ES med energihull på 180m. 50 m2 gulvvarme i gang, vaskerom og bad - resten er gjenbruk av de gamle radiatorene.
I juli brukte jeg ca. 35kwh/døgn. I november har jeg brukt ca. 65 kwh/døgn
Jeg er stort sett fornøyd. Vi har jevn og god temperatur i hele huset hele døgnet , men jeg er usikker på om det er verdt investerringen på 250K. Totalforbruk på et år blir vel ca. 20.000 kwh el - mens før ville vi sannsynligvis hatt 10.000kwh el + 2700 liter olje.
Det jeg er misfornøyd med er: - vanskelig å få gulvvarme på badet i sommerhalvåret (med mindre man lurer pumpa til å gå på høy varmekurve på bare baderomskursen)
- at man hele tiden må innom og sjekke status...man må selvfølgelig ikke, men jeg er stadig vekk innom for å sjekke antall start/stopp siste døgn, fintune litt på shunten, se på driftstid osv.
- frykten for at varmepumpa skal gå i stykker etter 5-10 år og at det kommer en kostbar reprasjon som ikke dekkes av garantier
Uansett - det ville aldri vært noe alternativ å konvertere til EL, så alternativet mitt var en ny oljefyr eller pellets og det er jo litt styr det også....
juli brukte jeg ca 41kwh per døgn. 3kwh var til elkolben til badegulvet.
Bruker hele huset på 200m2, men ikke like varmt over alt. Fra 1973,
Nå ligger jeg på ca 79kwh per døgn.
Jeg regner med 12000 kwh for 8 sommer høst vår mnder og for nov -des-jan-feb antar jeg at de mndr ender opp på 11-14000kwh. Helt umulig å si før jeg har sett sluket ved -10/15/20 grader.
Så jeg gjetter mild vinter, 23000kwh totalt, kald, 26000kwh tenker jeg. men hittil ser den inn veldig lite kald ut. Naboen bruker ca 26000kwh med oljefylte strømvner og litt ved.. så med varmepumpe, ved og moderne panelovner gjetter jeg på at jeg iallefall ikke overgår han...
Jeg brukte også ca 10000kwh pluss ca 3000kwh olje (kald vinter 3300- mild 2800) hadde gulvarme på et bad på 6m2, og 13 radiatorer av forskjellig størrelse.
Jeg brukte ca 30000kr i året på fyring og strøm før(med service og vedlikehold av fyrkjele, noe mere) , og regner med å komme inn på ca litt over 20000kr nå med strømpris på ca 0,85øre alt inkl.
problemet mitt er at jeg heller vill hatt komforten med oljevarmen og brukt 10000kr mere i året, fordi jeg har absolutt råd til det, og spare er egentlig noe jeg fikk for meg plutselig i år, og det førte til feil valg. Vannbåren er ikke billigst, luft/luft, og ved fyring er det, men det er jo så skoda istendenfor mercedes. Billig på alle mulige måter, men komforten er dårligere.
Men jeg ser det kan ta litt tid å spare den inn hos deg, hvis du når bruker ca 8500 kr på fyring nå, og før brukte 17000 i olje... (pris nå med rabatter der jeg handlet er 6,3kr litern så olje er faktisk ikke så dyrt lenger) Tror du vil spare mere over tid, og kommer sikkert opp i over 10 lapper i året om kort tid.
Men du sparer iallefall inn, hadde du klint til med ny oljefyr, hadde du fortsatt å kaste 8000 ut av vindu hvert år i steden. Pellets derimot, muligens billigste investering, men der igjen, enda mere tilsyn og mekk.
Hvor mye var selveste pumpe kostnaden av insvesteringen, 250k er vel med noe ny gulvarme og vel?
Må bare kommentere at det er lite mekk og arbeid med sentralfyring med pellets. Med sentralfyr tas asken ut 3-5 ganger per år og fylling av pellets skjer ca. 1 gang per år. Hvis man ikke har automatisk soting av kjel, må man påregne avsoting og rens av brenner en gang om høsten, 1 gang per måned i des, jan og feb samt et par ganger før fellesferien. Komforten er den samme som med oljefyring men ikke prisen, den ligger rundt 40 øre/kWh. Prisforskjellen er likevel ikke nok til at norske boligeiere har fått øynene opp for automatisk pellets sentralfyring. Velger man å erstatte oljefyr med luft/luft VP, er det vanskelig å få varmen spredd rundt i huset, spesielt der radiatorene stod under vinduet for å ta kaldras. Velger man v/v VP, så må man i noen tilfeller påregne enøktiltak (skifte vinduer) for å holde varme på de kaldeste dager.
Jeg synes det er synd at folk bruker penger på å hive ut oljefyr fra sine hus. La de stå og ta de i bruk til pellets den dagen strømprisen er så høy at det svir i lommeboka når varmepumpa går. Det er også synd at Enova og den "grønne" regjeringen gir folk pengestøtte for å kaste ut slike varmtvannskjeler som kan brukes til miljøvennlig energi. Samme politikk som avgiftsbelegging av biodrivstoff.
Signatur
Driver Matene AS som produserer matesystem for pellets og leverer ombygging av eldre oljekjeler til pelletsvarme.
Jeg har tappevann, radiatorer oppe og gulvarme i kjelleren som varmes med oljefyr fra 74, er det noen som vet sånn ca hva det vil koste meg å konvertere til pellets etterhvert?
inngangsbiletten kan være ganske "rimelig" Du trenger egentlig bare en pelletsbrenner og ein liten silo til pellets.. 20-30000 så er du igang...Lurte selv på denne løsningen tidligere, men slo det egentlif fra meg grunnet at det ble for tungvindt og dyrt å få tak i pellets her på vestlandet.
Jeg har en liten bod på 3-4 kvadrat innenfor det tekniske rommet som igjen grenser til garasjen... Kunne jeg plugget døra på dette og brukt det som silo? Det hadde vært genialt, da kunne jeg bora ett påfyllingshull ut i garasjen også... Venter nok til oljefyrn svikter før jeg bytter, men greit å vite hvilke muligheter man har i god tid.
......Velger man v/v VP, så må man i noen tilfeller påregne enøktiltak (skifte vinduer) for å holde varme på de kaldeste dager.
......synd at folk bruker penger på å hive ut oljefyr fra sine hus. La de stå og ta de i bruk til pellets den dagen strømprisen er så høy at det svir i lommeboka når varmepumpa går....
Ingen problem med varmen, vi satte inn en viftekonvektor i stede for den ene radiatoren. Varmer som bare det og ennå kjører vi bare 42 grader på vannet.
Super-optimist du, som tror at pelletsprisen ikke følger med opp når strømprisen går opp ;D
McHalvorsen: 3-4 kvm tilsvarer ca. 8 kbm volum og bør kunne brukes til årslager for pellets. Ta en titt på www.matene.com og du vil se matesystem og siloløsninger der. Send en liten skisse på kjeller og mitt firma kan bidra med løsning. Du finner epostadresse på nettsiden.
Bidda, når det gjelder pelletspriser, så vil disse øke også i fremtiden men ikke like mye som strømprisen. Jeg begrunner dette med at det planlegges 11 nye kabler til utlandet som skal brukes til å balansere bl. annet ny vindenergi når det slutter å blåse nede på kontinentet. Historisk sett har pelletsprisen vært jevn og vesentlig lavere enn olje og strøm. Og en ting til - det er ingen nettleie på pellets. Når 11 kabler krever nytt nett i Norge skal forbrukerne betale dette.
Signatur
Driver Matene AS som produserer matesystem for pellets og leverer ombygging av eldre oljekjeler til pelletsvarme.
kjenner som sagt en som har svensk onkel som fyrer med pellets, visste ikke dette før, men han er fornøyd tror jeg. Men noe mere driftstanser med matingen vet jeg han har hatt. Men han klager ikke.
det sagt, jeg hadde nok fortsatt med olje noen år med dagens viten, og ventet på at markedet vokser og utvalg og priser blir bedre. 30000 på å fyre 200m2 til 23 grader hele vintern koster litt.
Jeg vurderer å lage meg nytt skikkelig vannbårent anlegg, med enten varmelister bestboard typen i 2. etasje, vifte kon eller radiatorer. Så gulvarme i kjellern. Men først skal jeg se an januar, fordi hittil funker det jeg har minst like godt.
Hvordan er det med pellets på ei pipe man sporadisk fyrer med ved i, samme regler som med olje, forget it? Isåfall kan jeg skrote pellets ,mulighet for godt.
Problemet mitt var at selv halveis is tabben, da jeg bare hadde rivd det som var dårlig, og ville beholde det jeg hadde igjen, så ble jeg gang på gang overtalt til at jeg hadde gjordt rett i å rive, og det var bare å fortsette.
Desverre er jeg meget lett å overtale til tider, og andre ganger helt døv for innspill..
Jaja, har penger til nytt morderne vannbårent, men jeg har betalt ned på rammelånet i steden, for å gjøre terskelen for å bare lage det fordi det vil ha igjen akkurat nå litt vanskligere å trå over og gi meg selv litt mere tid til å tenke over over vintern.
Nå har det ikke vært kaødere enn -6 grader i år, og da fungere iallefall luft/luft og panelovner bra og billig.
Jeg har et 1979-modell Block Wathne hus, 199m2 oppvarmet areal. Kastet ut oljefyr i fjor og satte inn Optimum G2 10ES med energihull på 180m. 50 m2 gulvvarme i gang, vaskerom og bad - resten er gjenbruk av de gamle radiatorene.
I juli brukte jeg ca. 35kwh/døgn.
I november har jeg brukt ca. 65 kwh/døgn
Jeg er stort sett fornøyd. Vi har jevn og god temperatur i hele huset hele døgnet , men jeg er usikker på om det er verdt investerringen på 250K. Totalforbruk på et år blir vel ca. 20.000 kwh el - mens før ville vi sannsynligvis hatt 10.000kwh el + 2700 liter olje.
Det jeg er misfornøyd med er:
- vanskelig å få gulvvarme på badet i sommerhalvåret (med mindre man lurer pumpa til å gå på høy varmekurve på bare baderomskursen)
- at man hele tiden må innom og sjekke status...man må selvfølgelig ikke, men jeg er stadig vekk innom for å sjekke antall start/stopp siste døgn, fintune litt på shunten, se på driftstid osv.
- frykten for at varmepumpa skal gå i stykker etter 5-10 år og at det kommer en kostbar reprasjon som ikke dekkes av garantier
Uansett - det ville aldri vært noe alternativ å konvertere til EL, så alternativet mitt var en ny oljefyr eller pellets og det er jo litt styr det også....
Bruker hele huset på 200m2, men ikke like varmt over alt. Fra 1973,
Nå ligger jeg på ca 79kwh per døgn.
Jeg regner med 12000 kwh for 8 sommer høst vår mnder og for nov -des-jan-feb antar jeg at de mndr ender opp på 11-14000kwh. Helt umulig å si før jeg har sett sluket ved -10/15/20 grader.
Så jeg gjetter mild vinter, 23000kwh totalt, kald, 26000kwh tenker jeg. men hittil ser den inn veldig lite kald ut. Naboen bruker ca 26000kwh med oljefylte strømvner og litt ved.. så med varmepumpe, ved og moderne panelovner gjetter jeg på at jeg iallefall ikke overgår han...
Jeg brukte også ca 10000kwh pluss ca 3000kwh olje (kald vinter 3300- mild 2800) hadde gulvarme på et bad på 6m2, og 13 radiatorer av forskjellig størrelse.
Jeg brukte ca 30000kr i året på fyring og strøm før(med service og vedlikehold av fyrkjele, noe mere) , og regner med å komme inn på ca litt over 20000kr nå med strømpris på ca 0,85øre alt inkl.
problemet mitt er at jeg heller vill hatt komforten med oljevarmen og brukt 10000kr mere i året, fordi jeg har absolutt råd til det, og spare er egentlig noe jeg fikk for meg plutselig i år, og det førte til feil valg. Vannbåren er ikke billigst, luft/luft, og ved fyring er det, men det er jo så skoda istendenfor mercedes. Billig på alle mulige måter, men komforten er dårligere.
Men jeg ser det kan ta litt tid å spare den inn hos deg, hvis du når bruker ca 8500 kr på fyring nå, og før brukte 17000 i olje... (pris nå med rabatter der jeg handlet er 6,3kr litern så olje er faktisk ikke så dyrt lenger) Tror du vil spare mere over tid, og kommer sikkert opp i over 10 lapper i året om kort tid.
Men du sparer iallefall inn, hadde du klint til med ny oljefyr, hadde du fortsatt å kaste 8000 ut av vindu hvert år i steden. Pellets derimot, muligens billigste investering, men der igjen, enda mere tilsyn og mekk.
Hvor mye var selveste pumpe kostnaden av insvesteringen, 250k er vel med noe ny gulvarme og vel?
Med sentralfyr tas asken ut 3-5 ganger per år og fylling av pellets skjer ca. 1 gang per år.
Hvis man ikke har automatisk soting av kjel, må man påregne avsoting og rens av brenner en gang om høsten, 1 gang per måned i des, jan og feb samt et par ganger før fellesferien.
Komforten er den samme som med oljefyring men ikke prisen, den ligger rundt 40 øre/kWh. Prisforskjellen er likevel ikke nok til at norske boligeiere har fått øynene opp for automatisk pellets sentralfyring.
Velger man å erstatte oljefyr med luft/luft VP, er det vanskelig å få varmen spredd rundt i huset, spesielt der radiatorene stod under vinduet for å ta kaldras.
Velger man v/v VP, så må man i noen tilfeller påregne enøktiltak (skifte vinduer) for å holde varme på de kaldeste dager.
Jeg synes det er synd at folk bruker penger på å hive ut oljefyr fra sine hus. La de stå og ta de i bruk til pellets den dagen strømprisen er så høy at det svir i lommeboka når varmepumpa går. Det er også synd at Enova og den "grønne" regjeringen gir folk pengestøtte for å kaste ut slike varmtvannskjeler som kan brukes til miljøvennlig energi. Samme politikk som avgiftsbelegging av biodrivstoff.
Utrolig deilig varme i gulvene nede er det og.
Ingen problem med varmen, vi satte inn en viftekonvektor i stede for den ene radiatoren. Varmer som bare det og ennå kjører vi bare 42 grader på vannet.
Super-optimist du, som tror at pelletsprisen ikke følger med opp når strømprisen går opp ;D
Egne prosjektfilmer på YouTube
3-4 kvm tilsvarer ca. 8 kbm volum og bør kunne brukes til årslager for pellets. Ta en titt på www.matene.com og du vil se matesystem og siloløsninger der. Send en liten skisse på kjeller og mitt firma kan bidra med løsning. Du finner epostadresse på nettsiden.
Bidda, når det gjelder pelletspriser, så vil disse øke også i fremtiden men ikke like mye som strømprisen. Jeg begrunner dette med at det planlegges 11 nye kabler til utlandet som skal brukes til å balansere bl. annet ny vindenergi når det slutter å blåse nede på kontinentet. Historisk sett har pelletsprisen vært jevn og vesentlig lavere enn olje og strøm.
Og en ting til - det er ingen nettleie på pellets. Når 11 kabler krever nytt nett i Norge skal forbrukerne betale dette.
det sagt, jeg hadde nok fortsatt med olje noen år med dagens viten, og ventet på at markedet vokser og utvalg og priser blir bedre. 30000 på å fyre 200m2 til 23 grader hele vintern koster litt.
Jeg vurderer å lage meg nytt skikkelig vannbårent anlegg, med enten varmelister bestboard typen i 2. etasje, vifte kon eller radiatorer. Så gulvarme i kjellern. Men først skal jeg se an januar, fordi hittil funker det jeg har minst like godt.
Hvordan er det med pellets på ei pipe man sporadisk fyrer med ved i, samme regler som med olje, forget it? Isåfall kan jeg skrote pellets ,mulighet for godt.