#21
 3,704     Ringerike     0
Velkommen til forumet.

Etter at fyr er stoppet og sirkpumpe avslått så åpner du en lufteventil på en radiator eller flere. Enten åpner du en tappekran eller hvis den ikke er montert så tvangsåpner du sikkerhetsventilen slik at vannet renner ut.

Sannerte selv en radiator uten å tappe ned da jeg fikk en rørlegger til å fryse ned røra til radiatoren før de ble kappet og plugget.
Signatur

   #22
 1,333     Bergen     0
Du bør nok kontakte en rørlegger for tapping og frakobling. Rør kan du så ev kappe og fjerne selv. Fyr og tank er det gjerne egne folk som tar seg av. Står ovenfor samme problemstilling selv og har fått råd om at tanken kan tømmes og fylles opp med en del vann for så å kuttes opp med bajonettsag. Vinkelsliper må absolutt ikke brukes pga gnister og eksplosjonsfare.
Signatur
   #23
 217     Asker     0
På varmtvannskjeler, som eksempelvis din oljekjel som egentlig er en varmtvannskjel, finnes det normalt en ventil/kran i bunnen for avtapping av hele anlegget. Best å skru opp lufteventil på øverste radiator i tillegg.

I Sverige har ca. 130.000 huseiere konvertert sine varmtvannskjeler fra oljedrift til pelletsdrift. Jeg synes det er synd at folk i Norge kaster ut vannbårne varmeanlegg samt godt fungerende varmtvannskjeler som kan benyttes til miljøvennlig og svært rimelig oppvarming med pellets.



Signatur
  (trådstarter)
   #25
 3,573     buskerud     0
Er litt ening med Pelle, men tror det er variabel kvalitet på anlegg fra den tide...  kosmetisk og effektmessig...

Hadde samme valg for 4 år siden, og burde da tatt valget og kastet hele greia og funnet et alternativ den gang, men jeg hørte på alle de som driver og selger slikt om
sikkert brukt 40000 kr på rør og fyrdeler, og ikke tjent noe spes på det. Burde  funnet ett bedre alternativ fra starten.  Nå står jeg ved et veiskille, fortsette rehab`n av anlegget, eller kapitulere og hive det ut.

Sannsynligvis rivd det for 4 årsiden hadde uten tvil lønt seg for meg nå.

Men viktig å sjekke alternativene når man starter oppussingen, ikke ta valget halveis..  sånn som jeg må nå.


Tilbake til riving,  hos meg stod den en gamme ved kjele også, men den dro en favn ved i uka, så den var ikke noe å ha. Noe gammelt brukt som ble satt inn i oljekrisa på 70 tallett...  Den var vel egentlig klar for dynga, så den tok vi ut. 
Fikk en som driver med  fyrkjele service til å ta den ut, mot at han fikk den. Kunnebrukes til skrotbrenning i et verskted. Hvis ikke var det ikke snakk om mere enn 1500,- eller no for  sette kjelen på en tralle og trille ut av huset.  veide vel 150-200kg den ved kjelen, men den gikk ut... mot ta av døra til fyrrommet med karm for å få den ut dog, men det var en kjapp jobb.

Vær oppmerksom på at alt vannet ikke kommer ut av kjelen, så regn med en del vannsøl når dere trekker ut rør.  Kan naturligvis gjøre som rørleggern min da vi bytta en del rør, blåse litt i en ende, utrolig morro for han som stod i andre enden og fikk sånn deilig stål rør vann over seg.. ;D   

Ta bilder av kjele og legg ut som gis bort på finn.no   kanskje noen faktisk trenger no, og så slipper dere ta den ut selv.
   #26
 217     Asker     0
Litago,
Hvis du bor i Oslo får du 50 prosent tilskudd til å sette inn en pelletsbrenner i din oljekjel (varmtvannskjel).
Signatur
  (trådstarter)
   #27
 3,573     buskerud     0
Enig med Pelle, det gjør det mere fristende, men det kan jo være mange grunner til at de skal ha det ut. Kanskje de skal ha inn balansert ventilalsjon anlegg og etterisolere osv.  En kompis av meg gjorde det, fyrer kun med varmekabler, og bruker knapt strøm.  Eller får billig ved;-) 

Til Pelle, ; Jeg hadde utentvil vurdert pellets  hvis jeg hadde fått dekt halvparten der jeg bor, og det hadde hjulpet på hvis rørverket mitt ikke så ut som "kom skal vi drite" som en kompis beskrev det så pent for noen år siden....



  (trådstarter)
   #28
 3,573     buskerud     0
hvordan i huleste endte  hele min tråd om  skroting  a oljefyr plutslig inn i tråden  til Litago her? ::)
   #29
 265     Molde     0
Tipper det er Administrator som har slått sammen trådene siden de handler om nesten det samme.
Signatur
  (trådstarter)
   #30
 3,573     buskerud     0
Nå har jeg fått litt tall av en som  varmer 2x55m2 med en toshiba ras 13.  Han bruker nå som det ligger rundt null, 4-5kwh per døgn, og når det var -18/20  12-14kwh.

Jeg regner om slik på mitt hus,


regner 6 fyrings mnder i året i snitt.

strøm  vanlig forbruk i de mndr er 40kwh pluss ca 10kwh i tilleggs strømfyring i rom radiatorer ikke holder.... 

dvs.  strøm 50kwh (til ca 80 øre kw til sammen med nettleie), olje snitt 11 liter, gir ca 100kwh.  prisen min ca 6,5kr per liter.
117kr dagen i fyring for strøm og olje 
januar februar var høyere hos meg, og der var prisen ca 146kr dagen i år)


Med pellets vil det da bli, 50kwh til strøm, 100kwh pellets til la oss si 40 øre kw.  dvs
ca 80 kr dagen. Vesentlig rimligere, og et alternativ jeg vil nok bytte til om noen år hvis jeg beholder anlegget og klarer å leve med  alle de stygge rørene.

Strøm pluss varmepumpe.
50 kwh pluss 25kwh panel ovner,  pluss 5- 15kwh varmepumpe.  snittet blir vel ca 100 kwh om dagen i 6mnder, også der ca 80kr dagen eller faktisk mindre ;D

To varmepumper, en per etajse, men da  høy investeringskostnad som matcher pellets

50 kwh  pluss 10-30 kwh pumper, ca 65kr dagen. 


Konkluder at omtrent eneste grunn til å beholde sentralfyren er
Vannbåren er fleksibelt over tid og sikkert kjekt å ha.
Gulvvarmen på badet i 2 etg.  Men en 400w panelovn som jeg tester nå ser ut til å funke greit.

Greia er at kjelen min krever i snitt 100kwh i døgnet, mens med varmepumpe og panelovner kommer jeg på et snitt som blir jo halvparten.  Pellets vil gi en god pris, men utgjøre det samme pga. fyranlegget ;)


Jeg ser at det gis  tilskudd til pelletsbrenner osv på 10000 i hele landet, ikke så bra som oslo, men nok til at jeg skal ta pellets i min vurdering.  Noen som tror at høgfors 14 maxi kan konverteres til pellets?  Fordi komplett til 60000 pluss for hel kjele blir ikke aktuelt