2,512    7    0  

Tomannsbolig registrert som enebolig 1920

 5     0
Har nettopp kjøpt et hus fra 1920, det er ikke gjort noe annet enn normalt vedlikehold på boenhetene. Hos kommunen er huset oppført som enebolig, men det er helt klart at dette alltid har vært en tomannsbolig. Det er et horisontaldelt hus med separate varmtvanns tanker, ute-toaletter (fra gammelt av). Og det er tydelig at det aldri har vært en innvendig trapp til den andre boenheten.

Jeg vil altså få kommunen til og forstå at dette er en tomannsbolig og alltid har vært det. Jeg kan ikke søke om og gjøre det om til en tomannsbolig fordi det kommer under dagens krav til brann og lyd skiller mm. Men i teorien skal ikke disse kravene ha tilbakevirkende kraft hvis huset alltid har vært en tomannsbolig. Er det noen som har erfaring med dette eller vet hvordan man burde legge frem saken for kommunen ? Eventuelt hvilke beviser og dokumentasjon jeg vil trenge ?

   #1
 5,336     Tromsø     0
Hva er formålet med å endre status fra enebolig til tomannsbolig?
A. Offentlige registre bør være riktig?
B. Du ønsker endring (økning?) av kommunale avgifter?
C. Du ønsker å seksjonere og selge ene leiligheten, (eller begge to hver for seg)?

Hvis C, vil du nok uansett bli møtt med krav til oppgradering av støyisolering og brannsikkerhet til de kravene som gjelder når du seksjonerer, da dette er en vesentlig endring.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 5     0
Takk for svar! Smile

Formålet er og seksjonere og selge en om ikke begge. Hvis jeg seksjonerer i dag vil jeg bli møtt med de krav som møter en tomannsbolig i form av lyd og brann skiller...

Dilemmaet er at det er bygd som en tomannsbolig. Jeg mener at opplysningene i registeret er feil. Jeg vet ikke når registeret kom eller når huset ble stemplet enebolig, men antar at dette er lenge etter oppføring...
jaf
   #3
 6,176     tromsø     0
Det blir vel ikke krav til brann skille uten videre, så lenge begge boenhetene har utgang direkte ut? Kommune kan utvise skjønn på lyd krav.
   #4
 5,336     Tromsø     0
Jeg har sett flere tilfeller av 50-100 år gamle horisontaldelte boliger i Tromsø der kommunen i første omgang har avvist søknad om seksjonering og stilt krav om oppgradering av brannskiller mellom boenhetene, og mellom boenheter og innvendig trappegang.

Så lenge man eier begge boenhetene og disponerer begge selv eller leier ut har ikke dagens krav tilbakevirkende kraft. Men idet man søker om seksjonering kommer full gjennomgang av alt fra brannsikkerhet til tilstrekkelig parkering og uteoppholdsareale i forhold til antall boenheter.
Signatur
   #5
 247     0
Problemet med gamle hus er dokumentasjon.
Selv om boligen er brukt som tomannsbolig, så kan forrige eierne brukt den som tomannbolig uten noen form for dokumentasjon i alle disse årene.
Kommunen vil ikke godkjenne en bolig til tomannbolig selv om man i ettertid sier at den i alle år har blitt brukt som tomannbolig.
Antar at det kun er en strømmåler i boligen, det skal være 2 strømmålere.
Kloakken skal også være godkjent for en 2 mannsbolig.

Mangler en av disse tingene vil kommunen høyst sannsynlig avslå søknaden for en 2 mannsbolig.
Ebe
   #6
 4,452     Vestlandet     0
Siste godkjente tegninger er alt som har noe å si, hva slags bruk det har vært eller hva det er bygd som spiller dessverre ingen rolle i Plan- og bygningsloven. Det er ikke noe som heter "hevd" på godkjenninger av bygg.

Dessverre for deg.
Signatur
HSt
   #7
 35,438     Lillestrøm kommune     0
4 mannsboligen vi bodde i fra '85 ble seksjonert før vi kjøpte på det tidspunkt. Den var bygd i '33. Det var en dårlig gipshimling i noen rom men bortsett fra det var det ikke mange spor om oppgradering til dagens standard. Men reglene kan ha blitt strengere. De første årene ble kommunale avgifter arealberegnet på hele huset men dette ble endret i ca '87 da vi gikk fra 1 minimumsavgift til 4. Det var i Trondheim kommune.