1,377    24    1  

AKKURAT hvordan måler man fuktprosent i ved?

leo
 185     Kristiansand     0
Nærmer seg vinteren! Vi som fyrer med ved gleder oss Smile
Til tross for tidenes tørke, er jeg derimot ikke helt fornøyd med fuktprosenten i kubbene jeg stablet i mars. Målte i juli enkelte større eikekubber opp mot 30 %. Annen ved lå rundt/drøye 20 %. Da har jeg kløyvd veden og målt inni. Utenpå er prosenten på ca 14 - 20.

Derfor bestilte jeg en 1000 liter med "tørr" ved for å sikre meg. Men den var ikke stort tørrere enn min egen ved, som produsenten selv hadde målt til 15-18 %!

Da er spørsmålet: Nøyaktig hvordan skal man man måle fuktprosenten med en fuktmåler? I endeveden, midt på, eller som meg: Kløyver veden og sjekker inni? Min leverandør har nok neppe gjort sistnevnte! Pussig har jeg ikke klart å finne noen kløyva ord om dette på nett. Bare masse ubrukelige kjerringråd om zalo og klang i veden. Må da finnes en standard et sted?

Ved jeg har hatt liggende et år i boden, har 12 % i midten. Mener jeg tidligere har oppnådd ca 16 % på eik som har tørket siden vinteren (1/2 år). Det har vært tørt og varmt, men forsåvidt ikke mye vind i sommer. Likevel..
Siste redigering: Friday, August 3, 2018 1:07:33 PM av leo
Signatur

   #1
 3,210     Vestlandet     0
Du kan veie noen vedskier og så tørke dem ned til 0% i steikeovnen. Da får du snittet. Må være så lav temperatur at en ikke forgasser noen av de flyktige komponenten. Finner sikkert en prosedyre på nettet. Tipper du må tørke 12-24t.

Det er også noe med antenning av ved treverk svært lave temperaturer (<100c) som er verdt å sjekke opp. Neppe noe problem med så kort tørketid, men jeg vil nevne det så du kan sjekke det før du evt bruker metoden.
leo
  (trådstarter)
   #2
 185     Kristiansand     0
Ja, jeg har hørt om metoden med tørking i ovn. Men dette er ikke veldig praktisk i lengden.
Jeg vil vite hvor på kubben man skal måle for eks å påstå at veden har fuktprosent på 15 - som anses som bra.

Uansett vil jeg jo heller fyre med ved som har 15 i midten vs ved som har 15 utenpå (og kanskje 30 i midten).
Signatur
   #3
 46     1
Vi har en norsk standard for omsetning av fyringsved, som heter NS 4414:1997. Denne sier noe om fuktinnholdet i ved som skal omsettes, men ikke noe om hvordan det skal måles.

Så lenge fuktprosenten er under 20%, så tilfredstiller veden beste krav til fuktinnhold.

I praksis vil man vel bare ta noen stikkprøver i endestykkene på veden for å sjekke om den er tørr nok. "Fasit" får du ved veiemetoden, men dette vil man nok kun bruke for å kalibrere fuktmåleren. 

Det skulle ikke være noe i veien for å be om å få dele en kubbe og måle i midten av den som en stikkprøve før du kjøper et parti med ved.
leo
  (trådstarter)
   #4
 185     Kristiansand     0
Takk. Litt pussig synes jeg. Men da vet folk flest egentlig ikke hvor mye vann det faktisk er i veden, og hvor mye energi den faktisk gir.
Signatur
   #5
 3,277     I huset mitt     0
Takk. Litt pussig synes jeg. Men da vet folk flest egentlig ikke hvor mye vann det faktisk er i veden, og hvor mye energi den faktisk gir.

Folk vet nok ikke dette, og de kan jo være at mange synes det er helt greit.Wink
   #6
 3,535     0
Så lenge det ikke er kilopris på veden gjør det ikke så mye Smile

Jeg vil ikke risikere å gå tom for ved, og sørger alltid for å kjøpe ved i såpass god tid at den har diverse måneder ekstra tørk hjemme hos meg. Har en stor "ved-reol" ved peisen, fra golv til tak i halvannen meters bredde, der veden får den siste tørken. Behøver ikke opptennings-brikketter eller papir eller noe sånt - en fyrstikk bort på neveren er som regel nok.

Slår du to vedtrær mot hverandre og det lyder "tørt", eller som det kalles på trøndersk: det lyder "kløkt", da er ihvertfall veden tørr nok til å kjøpes!

Jeg irriterer meg langt mer over at det i dag knapt er mulig å få køpt f.eks. kylling og en del andre typer kjøtt der det ikke er eksplisitt pumpet vann inn i kjøttet for å få opp vekta. Det har ingen positiv verdi - at det gjør kjøttet "saftig" er reinspikka bløff! Men det finner folk seg i, uten å lee på øyenbrynet! Det er nesten så man får lyst til å sette opp hønsehus i hagen, for å få seg skikkelig hønsekjøtt!
   #7
 3,277     I huset mitt     0
Så lenge det ikke er kilopris på veden gjør det ikke så mye Smile

Sant, ved selges ikke i kilopris. Oftest i enheten sekk eller favn.
-En slik enhet er nok nærmere kilopris-begrepet enn du tror.Wink
(du vil jo ha et favn med ved som gir max varme, ikke bare et favn med ved som gir litt/noe varme??)

Hadde vært noe annet om ved selges i antall kilowatt de skal gi deg som forbruker.

Igjen, tror det er mange som er lykkelig uviten om hva de får ut av et favn med ved i reel varme/verdi.Grin


   #8
 3,535     0
Hvis jeg bruker veden "rå", kort tid etter kjøpet, betyr det en del for kWt varme-effekt, ja - det går med energi til å fordampe vannet når veden brenner. Men når den ligger hos meg og tørker videre, øker den varmen jeg får ut av den. En favn er stadig en favn, men det er en bedre favn et halvt år etter at jeg kjøpte den, uten annen innsats fra min side enn evnen til å vente med å ta den i bruk.

Bor du i blokk, med nyinnkjøpt peisovn, kan det godt hende at du ikke har noe sted utendørs med god trekk og skjermet for nedbør, for å la en favn eller to ligge og tørke et år ekstra. Har du enebolig og hage er muligheten mye større. Kanskje stua i blokkleiligheten er så liten at du ikke har plass til å ha noe særlig ved-reol der for å ta den siste slutt-tørken.

Så som man sier, YMMV. Men jeg tror at mange som kunne hatt et visst vedlager, og gitt det litt ekstra tørk, ikke tenker tanken. Det er femti år siden folk kjøpte inn vinterforsyning av poteter og gulrøtter i oktober, og hadde rader med syltetøyglass i matkjelleren. Idag gjør man lørdagsinnkjøp på Rema for neste ukes behov, året gjennom. Sånt slår gjennom til f.eks. vedkjøping også: Man lever fra hånd til munn, og trives med å slippe unna jobben med å løe opp veden og holde orden på hvilken ved man kjøpte i fjor og hvilken som nylig er kjøpt. Og da blir det mer vesentlig hvor fyringsklar veden er når du kjøper den.
   #9
 46     0
Sant, ved selges ikke i kilopris. Oftest i enheten sekk eller favn.  
-En slik enhet er nok nærmere kilopris-begrepet enn du tror.Wink
(du vil jo ha et favn med ved som gir max varme, ikke bare et favn med ved som gir litt/noe varme??)

Ja, her vil jo en favn med et tettere treslag gi mer varme per favn enn en lettere tresort, gitt same fuktinnhold. Hvis fuktinnholdet alltid hadde vært helt likt, så hadde det vært mer praktisk å selge ved i vekt, for 1 kg eik gir like mange kWh varme som 1 kg bjørk eller 1 kg osp - gitt at fuktinnholdet er det samme.

Men siden fuktinnholdet er så viktig og variabelt, så bruker man volum. Og da vil en favn med bøkeved gi deg 50% mer varme enn en favn med granved. (Brennverdi fra Norsk Ved)

Generelt synes jeg at blandingsved er undervurdert, hvis ikke hensikten bare er å pynte i stua med ovnstørket bjørk fra Lituen - tørket med naturgass fra Troll eller Russland.