Vi har Dovre 350CB og har tenkt å skifte den med ein større ovn. Då vi monterte denne, blei det anbefalt å la røykrøret gå opp inntil 1 m før det blei ført inn i pipa, for å få avgitt meir av varmen i rommet og mindre i pipa. (Vi har uisolert teglpipe, men det betyr vel ikkje så mykje i denne samanheng.
Eg meiner å ha sett at dette er omdiskutert når det gjeld reintbrennande ovnar. Kva seier fagfolka? Er det greit å la røykrøret gå opp eit stykke før det går inn i pipa?
Hei Ariens,
Det er greit å la røret være toppmontert, for så å bue inn i skorstein. Men det er akkurat like greit å bakmontere direkte inn i skorstein.
Når du toppmonterer får du ca 1000 watt ekstra effekt pr. meter røykrør. Så det det egentlig kommer an på er om du ønsker denne ekstra effekten. Jeg vil i de fleste tilfeller si at driftsforholdene blir bedre ved å bakmontere fordi den effektive skorsteinslengden da er lenger. Effektiv skorsteinslengde regnes fra koblingspunktet mellom røykrør og skorstein, og den bør være ca 4 meter. Jo lenger røykrør du benytter ved toppmontering, jo kortere effektiv skorsteinlengde oppnår du. Dette spiller inn på skorsteinstrekk. Og på de aller fleste ildstedene våre skal den ligge innenfor 15 - 23 Pascal.
Føler du behov for 1000 watt ekstra så toppmonterer du. Syns du det er penere med toppmontering så gjør du det. Men ikke la det gå ut over skorsteinslengden. Det er mitt råd. Bruk buet rør eller 2 x 45 grader ved toppmontering, ikke 90 graders rettvinklet, dette kan forringe trekkforhold.
Takk for informativt svar. Vi har 1 1/2 etasjes hus, så pipelengde over røykrørinnføring er ca 5 m i dag. Då er vel pipa lang nok uansett? Vanlegvis har vi god trekk.
Då vi kjøpte huset var det fleire røykrøropningar som ikkje var skikkeleg lukka, + ein peis med utilstrekkeleg spjeld. Når peisen blei riven, alle opningar murte igjen og vi samtidig fekk reintbrennande ovn, blei det noko heilt anna å fyre. Må innrømme at eg var spent første gongen eg fyrte, og blei VELDIG tilfreds når eg såg kor god trekk det var blitt. Det blir ekstra god varme av vedfyring synest eg, men eg trur huset vårt kan tåle ein endå kraftigare ovn. Vi har ca 90 kvm i hovudetasjen og ca 70 på loftet. Vi har stuedøra open slik at varmen stig til loftet også.
Takk for informativt svar. Vi har 1 1/2 etasjes hus, så pipelengde over røykrørinnføring er ca 5 m i dag. Då er vel pipa lang nok uansett? Vanlegvis har vi god trekk.
Då vi kjøpte huset var det fleire røykrøropningar som ikkje var skikkeleg lukka, + ein peis med utilstrekkeleg spjeld. Når peisen blei riven, alle opningar murte igjen og vi samtidig fekk reintbrennande ovn, blei det noko heilt anna å fyre. Må innrømme at eg var spent første gongen eg fyrte, og blei VELDIG tilfreds når eg såg kor god trekk det var blitt. Det blir ekstra god varme av vedfyring synest eg, men eg trur huset vårt kan tåle ein endå kraftigare ovn. Vi har ca 90 kvm i hovudetasjen og ca 70 på loftet. Vi har stuedøra open slik at varmen stig til loftet også.
Høres ut som tilstrekkelig skorsteinslengde ja. Utette feieluker og åpne peiser er ikke en god kombinasjon med rentbrennende ildsteder, så det er bra du fikk orden på det. Bra du er fornøyd!
Sidan vi er i gang: Eg ser at det blir anbefalt ein friskluftstilførsel til vedovnen. I eit gammalt hus er ikkje dette berre berre å få til. Viss eg skulle prøve, bør det då vere 10 cm diameter, og kan eg føre det inn i kjellaren og opp gjennom golvet? Det er lufteløp i pipa som ikkje blir brukt. Kunne eg evt la friskluftsrøret gå gjennom luftepipa frå kjellaren og inn i stua?
Sidan vi er i gang: Eg ser at det blir anbefalt ein friskluftstilførsel til vedovnen. I eit gammalt hus er ikkje dette berre berre å få til. Viss eg skulle prøve, bør det då vere 10 cm diameter, og kan eg føre det inn i kjellaren og opp gjennom golvet? Det er lufteløp i pipa som ikkje blir brukt. Kunne eg evt la friskluftsrøret gå gjennom luftepipa frå kjellaren og inn i stua?
Finst det nokon info om dette på nettet?
I et gammelt hus med veggventiler og vindusventiler er det som regel ikke noe problem. Om du allikevel ønsker å koble på friskluft gjøres dette normalt via en 100 mm kanal, og den kan trekkes igjennom gulv eller vegg til friskluft, eventuelt kobles til Ventilert skorstein. Men det er vanskelig å svare på uten å vite type skorstein og ildsted. Om du er fornøyd med hvordan ildstedet oppfører seg uten å koble til kan du helt fint bruke det slik. Det er ikke noe krav om at det skal kobles til friskluft selv om det er mulighet for det. Som sagt, eldre hus med vanlig lufting igjennom vegg- og vindusventiler har som regel tilstrekkelig med tilluft.
Men, er ikke tilluft en fin sak uansett type hus å bruke for å slippe at ovn suger varm luft fra rommet og dermed kald uteluft må suges inn via ventiler, etc?
Det er lufteløp i pipa som ikkje blir brukt. Kunne eg evt la friskluftsrøret gå gjennom luftepipa frå kjellaren og inn i stua?
Jeg gjorde det. Sjekk kjellertråden min. Brannvesenet sa dette var helt i orden.
Signatur
Prøver å gjøre det skikkelig med en gang. Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Når du toppmonterer får du ca 1000 watt ekstra effekt pr. meter røykrør. Så det det egentlig kommer an på er om du ønsker denne ekstra effekten.
Mange som bruker ovn ønsker å få så mye varme som mulig ut av veden de bruker :-)
Hvis man fyrer "ofte og mye", vil man tjene endel varme på denne måten. Men når man ikke fyrer, vil røykrøret fungere som en kuldebro som slipper varme fra rommet gjennom røykrøret og ut gjennom pipa. Så hvis man fyrer "sjelden", taper man mer varme enn man vinner gjennom røykrøret.
Det hadde vært fint om noen kunne si litt om hvor grensen går mellom "ofte og mye" og "sjelden". Det vil være avhengig av en mengde faktorer, så noe eksakt svar som dekker alle tilfeller er vanskelig å gi, men noe burde det være mulig å si, kanskje et eksempel.
Signatur
Først var nicket mitt her Misfornøyd, men nå har jeg fått sagt det jeg ville si om FolloHus
Når du toppmonterer får du ca 1000 watt ekstra effekt pr. meter røykrør. Så det det egentlig kommer an på er om du ønsker denne ekstra effekten.
Mange som bruker ovn ønsker å få så mye varme som mulig ut av veden de bruker :-)
Hvis man fyrer "ofte og mye", vil man tjene endel varme på denne måten. Men når man ikke fyrer, vil røykrøret fungere som en kuldebro som slipper varme fra rommet gjennom røykrøret og ut gjennom pipa. Så hvis man fyrer "sjelden", taper man mer varme enn man vinner gjennom røykrøret.
Det hadde vært fint om noen kunne si litt om hvor grensen går mellom "ofte og mye" og "sjelden". Det vil være avhengig av en mengde faktorer, så noe eksakt svar som dekker alle tilfeller er vanskelig å gi, men noe burde det være mulig å si, kanskje et eksempel.
Hei KarstenBeate,
Mange ønsker max utnyttelse, helt enig. Men mange ender også opp med et ildsted som er overdimensjonert til oppvarmingsarealet. Og da er ofte resultatet ett av to: 1. Mye sot og røykutslag, gjerne i kombinasjon med dårlig varmegjengivelse (underfyring). 2. Det blir alt for varmt (Korrekt fyring).
Vi har aldri laget noe system som forteller hva som er sjeldent/ gjennomsnittlig/ ofte. Alt for relativt. Blir litt som spørsmålet "Hvor stor er en fisk?"? ;)
Hei Ariens,
Det er greit å la røret være toppmontert, for så å bue inn i skorstein. Men det er akkurat like greit å bakmontere direkte inn i skorstein.
Når du toppmonterer får du ca 1000 watt ekstra effekt pr. meter røykrør. Så det det egentlig kommer an på er om du ønsker denne ekstra effekten. Jeg vil i de fleste tilfeller si at driftsforholdene blir bedre ved å bakmontere fordi den effektive skorsteinslengden da er lenger. Effektiv skorsteinslengde regnes fra koblingspunktet mellom røykrør og skorstein, og den bør være ca 4 meter. Jo lenger røykrør du benytter ved toppmontering, jo kortere effektiv skorsteinlengde oppnår du. Dette spiller inn på skorsteinstrekk. Og på de aller fleste ildstedene våre skal den ligge innenfor 15 - 23 Pascal.
Føler du behov for 1000 watt ekstra så toppmonterer du. Syns du det er penere med toppmontering så gjør du det. Men ikke la det gå ut over skorsteinslengden. Det er mitt råd. Bruk buet rør eller 2 x 45 grader ved toppmontering, ikke 90 graders rettvinklet, dette kan forringe trekkforhold.
Håper det ga litt klarhet. God helg! 8)
-Thomas, Dovre
Ansatt i Dovrepeisen
Vi har 1 1/2 etasjes hus, så pipelengde over røykrørinnføring er ca 5 m i dag. Då er vel pipa lang nok uansett?
Vanlegvis har vi god trekk.
Då vi kjøpte huset var det fleire røykrøropningar som ikkje var skikkeleg lukka, + ein peis med utilstrekkeleg spjeld. Når peisen blei riven, alle opningar murte igjen og vi samtidig fekk reintbrennande ovn, blei det noko heilt anna å fyre. Må innrømme at eg var spent første gongen eg fyrte, og blei VELDIG tilfreds når eg såg kor god trekk det var blitt. Det blir ekstra god varme av vedfyring synest eg, men eg trur huset vårt kan tåle ein endå kraftigare ovn. Vi har ca 90 kvm i hovudetasjen og ca 70 på loftet. Vi har stuedøra open slik at varmen stig til loftet også.
Høres ut som tilstrekkelig skorsteinslengde ja. Utette feieluker og åpne peiser er ikke en god kombinasjon med rentbrennende ildsteder, så det er bra du fikk orden på det. Bra du er fornøyd!
Ansatt i Dovrepeisen
Eg ser at det blir anbefalt ein friskluftstilførsel til vedovnen. I eit gammalt hus er ikkje dette berre berre å få til. Viss eg skulle prøve, bør det då vere 10 cm diameter, og kan eg føre det inn i kjellaren og opp gjennom golvet? Det er lufteløp i pipa som ikkje blir brukt. Kunne eg evt la friskluftsrøret gå gjennom luftepipa frå kjellaren og inn i stua?
Finst det nokon info om dette på nettet?
I et gammelt hus med veggventiler og vindusventiler er det som regel ikke noe problem. Om du allikevel ønsker å koble på friskluft gjøres dette normalt via en 100 mm kanal, og den kan trekkes igjennom gulv eller vegg til friskluft, eventuelt kobles til Ventilert skorstein. Men det er vanskelig å svare på uten å vite type skorstein og ildsted. Om du er fornøyd med hvordan ildstedet oppfører seg uten å koble til kan du helt fint bruke det slik. Det er ikke noe krav om at det skal kobles til friskluft selv om det er mulighet for det. Som sagt, eldre hus med vanlig lufting igjennom vegg- og vindusventiler har som regel tilstrekkelig med tilluft.
Ansatt i Dovrepeisen
Jeg gjorde det. Sjekk kjellertråden min. Brannvesenet sa dette var helt i orden.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Mange som bruker ovn ønsker å få så mye varme som mulig ut av veden de bruker :-)
Hvis man fyrer "ofte og mye", vil man tjene endel varme på denne måten. Men når man ikke fyrer, vil røykrøret fungere som en kuldebro som slipper varme fra rommet gjennom røykrøret og ut gjennom pipa. Så hvis man fyrer "sjelden", taper man mer varme enn man vinner gjennom røykrøret.
Det hadde vært fint om noen kunne si litt om hvor grensen går mellom "ofte og mye" og "sjelden". Det vil være avhengig av en mengde faktorer, så noe eksakt svar som dekker alle tilfeller er vanskelig å gi, men noe burde det være mulig å si, kanskje et eksempel.
Hei KarstenBeate,
Mange ønsker max utnyttelse, helt enig. Men mange ender også opp med et ildsted som er overdimensjonert til oppvarmingsarealet. Og da er ofte resultatet ett av to: 1. Mye sot og røykutslag, gjerne i kombinasjon med dårlig varmegjengivelse (underfyring). 2. Det blir alt for varmt (Korrekt fyring).
Vi har aldri laget noe system som forteller hva som er sjeldent/ gjennomsnittlig/ ofte. Alt for relativt. Blir litt som spørsmålet "Hvor stor er en fisk?"? ;)
God helg ønskes dere fra Thomas, Dovre.
Ansatt i Dovrepeisen