#31
 9,677     Kysten     0
Ser jeg bommet på svaret, du skal selvsagt skape overtrykk i kjelleren.

Du skal nok ha en kraftig vifte for å få det til. Alt avhenger av hvor tett det er mellom etg over og ellers i kjelleren mot friluft.

   #32
 3,210     Vestlandet     0
Jeg ville ikke vært veldig bekymret for litt over 200 Bq/m3 - det er ikke noen magisk grense akkurat. Men når det er sagt, så kan man selvsagt prøve rimelige tiltak for å redusere nivået.
  (trådstarter)
   #33
 89     0
Etter litt fram og tilbake i høst, endte jeg med en lang prat med Terje på Radonbutikken og etter anbefaling fra han, valgte vi å gå for å ha Alfa preg impregnering på golv og vegger under bakkeplan og radonmembran i overgangene mellom betongdelene (golv/vegg og gammel betongvegg/ny betongvegg) - ca 20 cm på hver side av overgangene. Det måtte være over 5 grader når dette skulle smøres på, så det blei tatt fram først i dag, har lagt på første lag med impregnering på vegger og golv i dag, var veldig greit å jobbe med, brukte ei stor utendørsrulle fra Jordan med forlengerskaft og skylte utstyret godt med vann etterpå. Så får vi se hvor fort det går videre framover...
Terje hadde for øvrig et veldig godt tips, hvis vi ikke kommer i mål med radonnivået etter denne behandlinga, kan vi legge Canary'en under ei lita eske og flytte rundt i rommet for å prøve å få inntrykk av hvor lekkasjen er.
  (trådstarter)
   #34
 89     0
To lag impregnering på vegger og gulv og tre lag med tette smøremembran 20 cm ut fra betongskjøtene blei lagt før påske. Vi lufta godt ut av rommet, nullstilte radonmåleren og hadde 17 i middelverdi første døgn, så krøp det opp til 120 ila dagene før vi dro på ferie. Etter ei uke hadde den gått opp til 260 og steig videre til 300 de neste dagene. Været har vært fint, stort sett oppholds ær hele perioden. Vi har gjort oss to tanker her. Den ene er at det virka enormt effektivt å lufte (til vanlig står to ventilhull åpne), og den andre er at når det tar så lang tid å komme opp til radonnivået, er netto innsiving liten.
Vi har hatt radonmåleren under ei eske i to av hjørnene noen dager, da har verdien vært rundt 160, så i kveld flytta jeg den ut til midt på gulvet der det ikke er noen membran. Jeg har fått inntrykk av at det ikke vil være bra å legge membran over hele gulvet siden det er plast under, men hvorfor er det dumt med to tette lag? Vil det være noen forskjell å legge vinylbelegg med sveisede skjøter i stedet? Er det noen som veit om det er radontett? Vi planlegger å installere minivent, men vil gjøre mest mulig for å hindre innsiv først.
HSt
   #35
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Vedr din økning etter tetting :
Jeg tror det kan være mulig at Radon finner en alternativ vei inn i huset når du har tettet en av primærveiene inn.  Dette kan være en diffusjonsprosess (gassen flytter seg mot lavere konsentrasjoner) og det kan kanskje ta tid før den nye veien er fylt opp med Radon.

En bekjent som lånte Canary måler av meg fant  høye verdier på vaskerom.  Etter tetting så falt verdiene på vaskerom men Radon tøt ut i naborom i kjeller istedet.  Det kan være noe liknende som skjer hos deg.

Mht 2 lag tetting så er problemstillingen rundt dette med fukt som sperres inne.  Hva man faktisk gjør i gulv er jeg usikker på, jeg ville gjerne legge et lag isolasjon på bod-kjellergulvet mitt, men velger jeg foamglas så får jeg et tett skikt og jeg vet jeg har plast under (fra når jeg boret gjennom for radonbrønnen).
   #36
 1,387     Tromsø     0

Mht 2 lag tetting så er problemstillingen rundt dette med fukt som sperres inne.


Har hørt om eit trehus her i området som blei øydelagt fordi det var plastmembran på begge sider av ytterveggisolasjonen. Dermed blei fukt/kondens stengd inne og det sette seg mugglukt i huset og alt som var inni det. Som sagt var dette veggene i eit trehus. Om dette er overførbart til eit betonggolv veit eg ikkje. Risikoen er kanskje mindre der. Med varmekablar blir det vel også mindre kondens.
I eit betonggolv rett på grunnen skal plasten under sperre mot fukta som kjem nedanfrå, som er det vanlege problemet i eit kjellargolv.

Men som sagt, eg veit ikkje.
HSt
   #37
 35,438     Lillestrøm kommune     0
Enig at i vegger og med organsik materiale mellom lagene så er det i allefall et problem med 2 lag plast.  På gulv vises påstøp på bad flere steder med plastfolie under støp selv om det legges toppmembran, tror de mener det ikke blir tett (fukt kan også krype ut sideveis) men er som nevnt over usikker på dette.

   #38
 9,677     Kysten     0
Ingen problem med to tette sjikt når det kun er betong mellom.

Grunnen til at verdien øker er nok at ventiler har blitt stengt. Når det ikke kommer luft inn disse hentes luft fra grunn.
  (trådstarter)
   #39
 89     0
Må begynne med å takke for gode innspill på innlegga mine. Nettdiskusjoner generelt har en tendens til å utarte på en måte som gjør at man mister trua på menneskeheten, mens her har det bare vært fine innlegg :)
Nå har måleren ligget et døgn på gulvet midt i rommet med 100 høyere enn da den lå på membranen i hjørnene (med ei skoeske over). Vi lar den ligge litt til, men det går nok mot at vi smører membran på resten av gulvet også.
  (trådstarter)
   #40
 89     0
Endte med at vi la membran på heile golvet også, med ytterligere fall på 100 Bq i langtidsmåling, men ligger fortsatt på 200. Har flytta måleren litt rundt i rommet med ei skoeske over, men det er ikke noe åpenbart sted med høyere verdier, det veksler en del fra dag til dag, så vi må gjerne bruke litt mer tid mellom hver flytting for å se om det utpeker seg noe mønster. Som tidligere nevnt er det lagt varmekabler i golvet, så det er ikke så fristende å skulle lage noen radonbrønn. Vi har uansett radonverdi tenkt å installere miniventilasjon av noe slag, ser på radonbutikken at det er mulig å kjøpe to som kan seriekoples slik at de vekselsvis suger inn og ut luft med varmegjenvinning. Er det noen som veit hvor mye man kan forvente at radonnivået kan falle med en slik installasjon?